Moje skarby AXELA

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

axela pisze:jakby to troszkę lżejsze było tzn bez wazonu i byłyby jakieś jeszcze ładne to mogę ci zakupić i wysłać pocztą. przesyłka wyszłaby około 10zl plus 52 to nie ma tragedii.. ale na razie zostały trzy vandy i takie sobie. trzeba poczekać na nową dostawę... zawsze możesz poprosić sąsiadkę z pobliskiego miasta żeby zobaczyła u siebie w LM i niech ci kupi i podrzuci przecież za benzynę dużo nie wyjdzie... :roll:
mam nadzieję że vandzia szybko się zaklimatyzuje i pokaże światu kwiatki :)
tylko ta Vanda to by pewnie zmarniała w paczce, jakby taki kawał szła... najbliższe LM jest w Sosnowcu, ale T. się nie zgodzi pojechać... gdybym wiedziała, że są na 100%, to może bym go namówiła, ale nie mam się kogo zapytać.
a twoja Vanda w przyszłym roku powinna puścić pędzik. nie wygląda źle, ma trochę korzonków... Vandy zwykle pędy i nowe korzenie puszczają wiosną, twoja na pewno się do tego czasu przyzwyczai do twoich warunków i zakwitnie.
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Od: 20 mar 2009, o 17:42

Post »

e tam wysyłkowo można kupić nawet na orchidarium w katalogu kultany są za 55zl dorosłe nie kwitnące. skoro moje maluszki przyszły nie uszkodzone to i taką vande da się elegancko zapakować . paczka idzie dwa dni.

mam nadzieję że zakwitnie. może i w tym roku jak dostanie słoneczka bo w sklepie to ciemno...
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Vanda piękna-zdrowe korzenie i młody liść sercowy-super nagroda za zdany egzamin na prawko- gratuluje i storczyka i prawka.
Rhynchostylis jest maleńki, ale nie martw się dasz rade. Trzymam kciuki. ;:1
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

axela pisze:e tam wysyłkowo można kupić nawet na orchidarium w katalogu kultany są za 55zl dorosłe nie kwitnące. skoro moje maluszki przyszły nie uszkodzone to i taką vande da się elegancko zapakować . paczka idzie dwa dni.

mam nadzieję że zakwitnie. może i w tym roku jak dostanie słoneczka bo w sklepie to ciemno...
na orchidarium są Vandy za 75 i 85. ładne są, zwłaszcza biała Ascda. tubtim velvet. gdyby były za 55, to może bym zamówiła. moją żółtą tam zamawiałam. zamawiałam jesienią, przyszła dopiero w czerwcu. to jest ta żółta co mi nie chce kwitnąć.
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

przed chwilą w temacie paulinki Z autorka napisała ze w poznaniu za 29zl przecenione. to możesz poprosić żeby ci zakupił ktoś i wysłał... przecież to nie kłopot ..pieniążki można na konto przelać... dobra kończę temat bo zaśmiecam sobie wątek :lol:
dasz radę :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no niby tak, ale też nie mam kogo poprosić, ani z forum (bo nie jestem lubiana na tym forum), ani z rzeczywistości.

a twojej Vandzie pewnie będzie u ciebie dobrze. Vandy to wytrzymałe storczyki.
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

Vanda piękna-zdrowe korzenie i młody liść sercowy-super nagroda za zdany egzamin na prawko- gratuluje i storczyka i prawka.
Anna L dziękuję :) z prawka się bardzo cieszę ale z vandzi też...a maluszki ..hmmm czas pokaże... mam 4 małe mokary, 1 małą ascocentrum i teraz te... zobaczymy jak bedą wyglądać za rok :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładna vanda :) Bardzo zdrowo wygląda :wink: A wazon to duży jej dali :shock:
U mnie we Wrocku w LM niestety takich ładnych nie ma i nie dają żadnych wazonów... :(
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Axelo, vanda bardzo ładna i zdrowiutka, a przy tym jeszcze cena wyjątkowa :P
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Axelo, kupiłaś na Golisza czy na Słonku? Coś jeszcze było ciekawego?
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

na słonku :) ...na golisza już nie mam zamiaru wracać :) ( egzaminy na prawko )
na słonku z vand zostały 3 z czego jedna bardzo ładna ale miala wodę w listku sercowym i bałam się ją wziąć ale jeżeli przetrwa tydzień i będzie nadal żyła to śmiało można ją zakupić.
a tak to dziękuje przekaże vandzi że piekna może ją to zmotywuje do kwiatuszków :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Axelo gratulacje prawka!!A tej vandy chyba nia muszę gratulować,wiesz,że wspaniała!I tyle ma korzeni!
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

Grażyna Widera dziękuję. mam nadzieję że zakwitnie może nawet w tym roku kto wie :)

z moich skromnych parapetowych wieści:
-dwa z falków zakupionych z przeceny za 6zl wytworzyły już pąki z przedłużeń. oba mają po 4, jeden ma bardzo ciemne a drugi zielonkawe może będzie biały.. zobaczymy jak rozkwitną :D
-ascocentrum wypuściły łącznie 4 przedłużenia korzonków to już 7 odkąd przyjechały do Polski :)
- no i najważniejsze jeden z arachnisów postanowił się ożywić i wypuścił przedłużenie korzonka. siedzi sobie w mchu i korze w akwarium gdzie ma 28-29C i 60-70% wilgotności. Drugiemu arachnisowi za to w tych samych warunkach zgniły 3 korzonki ..nie wiem dlaczego ... :( oba mają te same warunki... obcięłam mu dwa korzonki ,zostawiłam jeden w miarę jeszcze twardy cierpliwie czekam może też będzie ,,walczył".....
-a pokarzę jeszcze Wam moje domowe przedszkole bo akwarium zajęte.. a to wersja dla zaoszczędzenia miejsca na parapecie, dlatego wisi sobie zaczepione o okno...w ogóle nie podlewam, wilgotność duża więc tylko codziennie wietrzę żeby nic nie zapleśniało :) zrobione z plastikowej tuby po bambusowych łyżkach z biedronki :lol: :lol:
w środku vandopsis, rhynchostylis i ascocentrum które musiałam odczepić z kory bo widać że marniało..( są to 4 keiki z czego dwa mają zasuszony stożek wzrostu)
Obrazek
Obrazek
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Proste, tanie, praktyczne i funkcjonalne rozwiązanie (jak dobrze, że biedronka jest tak blisko [jestem samozwańczym pierwszym fanem RP biedronki ze względu na stosunek ceny do jakości sprzedawanych tam produktów]). Bardzo mi sie podoba. Tylko tak jak napisałaś wymaga częstego wietrzenia. Chyba bym jednak dla profilaktyki zastosował oprysk z TARGET Brawo 500 SC lub z Previcur Energy 804 SL, żeby się nie martwić szarą pleśnią, ani fytoftorozą.
Awatar użytkownika
axela
100p
100p

Post »

heheh ja tez bardzo lubię biedronkę mają bardzo dobry asortyment :) i tani... :D
co do oprysku też o tym myślałam i muszę coś zakupić... na razie mam czas wietrzyć i dbać ale jak ruszę do pracy to może być z tym problem... :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”