Identyfikacja - CHWASTY
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co to za roślina? (rdest sachaliński)
Witam,
Zaintrygowała mnie taka oto roślinka. Poniżej przestawiam 2 fotki - jedna młodej rośliny, która właśnie wybija. Wygląda podobnie do jakiejś odmiany bambusa
Na drugiej widać zeszłoroczne rośliny ("badylki" są w środku puste).
Proszę o identyfikację

Zaintrygowała mnie taka oto roślinka. Poniżej przestawiam 2 fotki - jedna młodej rośliny, która właśnie wybija. Wygląda podobnie do jakiejś odmiany bambusa

Proszę o identyfikację

-
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj!
To jest rdest (ostrokończysty, ostrogokoczysty ?)W każdym razie wredny rdeścik, szalenie ekspansywny, wytwarzający toksyny, aby pozbyć się
konkurencji innych roślin.Jest to roślina wytwarzająca co roku nowe 2 -3m. pędy.
W moim ogrodzie walczę z resztkami tych krzewów, wyrastają w różnych miejscach i są za płotem.Rdest korzeni się b. głęboko, żeby całkowicie je usunąć trzeba chyba koparki.
Jeżeli jednak chcesz mieć tę roślinę u siebie,posadz w wielkiej donicy.
Pozdrawiam.
8)
To jest rdest (ostrokończysty, ostrogokoczysty ?)W każdym razie wredny rdeścik, szalenie ekspansywny, wytwarzający toksyny, aby pozbyć się
konkurencji innych roślin.Jest to roślina wytwarzająca co roku nowe 2 -3m. pędy.
W moim ogrodzie walczę z resztkami tych krzewów, wyrastają w różnych miejscach i są za płotem.Rdest korzeni się b. głęboko, żeby całkowicie je usunąć trzeba chyba koparki.
Jeżeli jednak chcesz mieć tę roślinę u siebie,posadz w wielkiej donicy.
Pozdrawiam.

-
- Od: 26 maja 2008, o 20:00
Co to za roślina? Chwast?
Prosze o informację co to za roślina. Usiłuje mi zająć cały ogródek. Walczę z nią już drugi rok i widze ją w coraz to nowych miejscach.

Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
-
Według mnie to Dzwonek jednostronny ... walczę z nim już parę lat
http://tabaza.info/modules.php?name=Tab ... o&tid=5117

http://tabaza.info/modules.php?name=Tab ... o&tid=5117
-
- Od: 26 maja 2008, o 20:00
Co to za roślina? Chwast?
Niechcący wkleiłam mój chwast w rozważania o szlachetnej azalii pontyjskiej. Przenoszę mój chwast do nowego tematu.

Aniu Amlos i Walerio to jest okropny chwast. Nie mogę sobie z nim dać rady. Czego ja juz nie robiłam. On ma bardzo głęboko pod ziemią korzeń, który u dorodnych okazów przpomnina korzeń pietruszki. Wciska się wszędzie. Ja w swojej naiwności myślałam, że to miechunka! Postanowiłam w tym roku wyhodować jeden egzemplarz, żeby zobaczyć jak on kwitnie. Przekonam się czy to rzeczywiście dzwonek. Ale zdumiewa mnie jego eskspansywość. Gdybym z nim nie walczyła, pokryłby cały ogród.

Aniu Amlos i Walerio to jest okropny chwast. Nie mogę sobie z nim dać rady. Czego ja juz nie robiłam. On ma bardzo głęboko pod ziemią korzeń, który u dorodnych okazów przpomnina korzeń pietruszki. Wciska się wszędzie. Ja w swojej naiwności myślałam, że to miechunka! Postanowiłam w tym roku wyhodować jeden egzemplarz, żeby zobaczyć jak on kwitnie. Przekonam się czy to rzeczywiście dzwonek. Ale zdumiewa mnie jego eskspansywość. Gdybym z nim nie walczyła, pokryłby cały ogród.

Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
To bluszczyk kurdybanek http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Glec ... eracea.htm
Zwalczanie?
czy ktoś zna jakieś dobre środki zwalczające tego chwasta?