Kochani, witam serdecznie i ślicznie dziękuję za pamięć o mnie
Dzisiaj nadrobiłam tygodniowe zaległości w Waszych ogrodach, było tego sporo dlatego nie pozostawiłam śladu mojej bytności, za co serdecznie przepraszam
Tydzień miałam bardzo pracowity. Wychodziłam z domu wczesnym rankiem, a wracałam późnym wieczorem ... "padnięta", tak więc nie miałam siły, nawet, na czytanie postów. Moja bytność na Forum ograniczyła się do odpowiedzi na PW
A teraz relacje, co zrobiłam w ogrodzie

Trzy dni ścinałam trawę, a w pozostałe walczyłam z chwastami, oprócz tego codzienne podlewanie, bo strasznie sucho
Dobra wiadomość ... dzisiaj ma przyjść kolega syna, żeby mi pomóc w sprawach komputerowych

tak więc jak tylko uświadomi mnie gdzie, co i jak, to dodam zdjęcia z mojego ogrodu
No i tradycyjnie dodaję kalendarz biodynamiczny na następny tydzień
Księżyc w najbliższym tygodniu przybywa od nowiu do I kwadry, w której znajdzie się 1-go maja.
Duże rysunki liścia wskazują iż mamy przed sobą dobry czas do siewów, sadzenia i zbiorów roślin liściowych, a w drugiej kolejności owocowych i korzeniowych.
Według ekologicznego poradnika księżycowego najlepsze dni do sadzenia i siania będą w dniach oznaczonych rysunkami nasion i sadzonek. Wtedy warto jeszcze wysiewać w ciepłym inspekcie, mnożarce lub na parapetach okiennych m. in. niskie pomidory, paprykę, zioła bazylię, majeranek, cząber a do doniczek ogórki, melony, kabaczki, cukinię, oberżynę, kukurydzę cukrową.
Siejemy też wtedy na rozsadnikach średnio wczesne odmiany kalarepy, kapusty, cebulę siedmiolatkę, szczypiorek, poziomki, szparagi, brukselkę. Wprost do gruntu można nadal wysiewać rzodkiewkę, pietruszkę, marchew, skorzonerę, pasternak, szpinak, koper, bób, pory, zioła m.in. cząber, ogórecznik, także trawy i rośliny na nawozy zielone: koniczynę, seradelę, facelię, mieszanki traw z koniczynami.
W dniach oznaczonych rysunkiem sadzonki najkorzystniej przesadzać drzewka i krzewy owocowe oraz drzewa i krzewy ozdobne, przesadzać i wysiewać kwiaty do gruntu m.in. maciejkę, łubin, orliki, dzwonki, słoneczniki oraz sadzonkować rośliny pokojowe i balkonowe. Wtedy też dzielimy kwiaty wieloletnie m.in. nawłocie, dzwonki, rudbekie, fiołki, barwinki, rojniki, astry, goździki.
Dni oznaczone liściem i słoikiem są bardzo korzystne do zbioru listków chwastów i ziół oraz sporządzania z nich wiosennych witaminowych surówek.
Nie należy wykonywać nasadzeń i siewów w dniach z przekreślonym nasionem i przekreślona sadzonką.
http://ww6.tvp.pl/4915,20090218883064.strona