W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2009r cz.1
- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zeniu, dziękuję za tak cudne zdjęcie ... piękne i dorodne masz te trzmieliny 
W ogrodzie mam jakieś trzmieliny, w trzech różnych kolorach, może i któraś jest pnąca, a ja o tym nie wiem
Dowiem się od Was wiosną jak wstawię zdjęcia moich
Ja myślałam, że te trzmieliny, to są takie krzaczki
Zeniu, a jak długo masz już te trzmieliny

W ogrodzie mam jakieś trzmieliny, w trzech różnych kolorach, może i któraś jest pnąca, a ja o tym nie wiem

Dowiem się od Was wiosną jak wstawię zdjęcia moich

Ja myślałam, że te trzmieliny, to są takie krzaczki

Zeniu, a jak długo masz już te trzmieliny

- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Halinko...oj sporo latek, nawet nie pamiętam. Około 10. Ale ta trzmielina była już na wysokość kilkakrotnie przycinana. Wcale bym się nie zdziwiła gdyby się okazało że ją masz. Bardzo ważne po posadzeniu jest to aby nie dać trzmielinie by dotykała do ziemi..wówczas puszcza korzonki czepne i rozrasta się po ziemi. Ja swoją gdy posadziłam przy owej kratce i przywiązałam do niej...przestała rosnąć na boki a ruszyła w górę. 

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Zeniu, moja trzmielina ma trzy lata; dotyka ziemi, puszcza korzonki czepne i rozrasta się po ziemi, a ja myślałam, że to tak ma być 
Na dodatek rośnie sobie na rabatce, gdzie nie ma możliwości zrobienia podpórek
Tylko trzy trzmieliny posadziłam pod sosnami z nadzieją, że moooże obrosną pień sosny.
I co ja mam z nią teraz zrobić
Czy te trzmieliny na rabatce mogę prowadzić jak krzaczki - taki bym mój zamiar kompozycyjny

Na dodatek rośnie sobie na rabatce, gdzie nie ma możliwości zrobienia podpórek

I co ja mam z nią teraz zrobić

Czy te trzmieliny na rabatce mogę prowadzić jak krzaczki - taki bym mój zamiar kompozycyjny

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Zenia pokazała piękne trzmieliny. Ta, którą ja widziałem, pięła się po murze i chyba tam zapuszczała korzonki. Ja też nie wiedziałem, ze tak się ją da prowadzić i myślałem, że to inna odmiana. Trzmielina jest bardzo gęsta i zimozielona, i to są jej niezaprzeczalne atuty jako pnącze. Ale jeszcze raz chcę się upewnić, czy dobrze zrozumiałem Zenię: ma nie dotykać ziemi i wtedy puszcza korzonki czepne?