Akant długolistny( Acanthus hungaricus )
Re: Akant
Mam opakowanie nasion - Akant miękki - roślina wieloletnia.
UPRAWA - Nasiona wysiewać wiosną w marcu-kwietniu na palety pod osłonami. w temp. ok. 25st C wschody następują w ciągu miesiąca. Dobrze rośnie na żyznej, wilgotnej, próchnicznej, wapiennej glebie. Wymaga stanowiska słonecznego lub częściowo ocienionego. Wrażliwy na mroźne zimy oraz gorące , duszne lato. Kwiaty łatwo ulegają zniszczeniu przez przymrozek.
UPRAWA - Nasiona wysiewać wiosną w marcu-kwietniu na palety pod osłonami. w temp. ok. 25st C wschody następują w ciągu miesiąca. Dobrze rośnie na żyznej, wilgotnej, próchnicznej, wapiennej glebie. Wymaga stanowiska słonecznego lub częściowo ocienionego. Wrażliwy na mroźne zimy oraz gorące , duszne lato. Kwiaty łatwo ulegają zniszczeniu przez przymrozek.
Pozdrawiam Małgorzata
Akant zimuje raczej dobrze,ale wiosenne przymrozki mogą uszkodzić wyrastające listki,i trzeba o tym pamiętać,nasionka można już wysiewać ale przed wysianiem namocz nasionka.
-
- 100p
- Od: 4 lip 2011, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja wczoraj posiałam nasionka akantu
ale bez namaczania, gdyż zasugerowałam się
To teraz wyciągnąć je z doniczki (przykryłam folią) i namoczyć z dzień czy zostawić w spokoju?
Eech, zawsze coś sknocę...
Pozdrawiam, Edyta

Ja nasionka akanta wysiałam w domu bez żadnych zabiegów

Eech, zawsze coś sknocę...
Pozdrawiam, Edyta
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Perdii, jeśli jeszcze nie dostałaś nasion akanta greckiego , mogę Ci kilka wysłać.perdii pisze:Ja niestety nie załapałam się na akcji wymiany nasion na akantagdzie kupiliście nasiona. Na allegrooo się boję bo kilku oszustwach.
Kupiłam na All.... Zobaczymy co to jest. Pani sprzedająca nie potrafiła mi odpowiedzieć jaki to akant czy grecki czy miękki. Trochę się obawiam czy wzejdą . Jeżeli możesz to zgłaszam chęć na chociaż trzy nasionka.Będę pewna jakości i odmiany.
- Renata1962
- 1000p
- Od: 24 lut 2011, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- zielonajagoda
- Kontakt:
Renatko, ale to chyba akant pstry a nie grecki, właśnie w zeszłym roku, do greckiego dokupiłam pstrego, takiego jak Twój. Skoro w sprzedaży są nasiona, to w końcu musi się udać
. Ja dzisiaj sieję nasionka i na dwór niech dobrze przemarzną.
, no tak, jest przecież podpisany, ja to tak zawsze.

- Renata1962
- 1000p
- Od: 24 lut 2011, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- zielonajagoda
- Kontakt:
Renatko, nie dziękuję, ale będę na nie chuchać i dmuchać, może się uda. A swoją drogą, jak Ci sprzedawcy, zmieniają nazwy dla własnej wygody, taką piękną nazwę akanta - Acanthus hungaricus (akant długolistny) TASMANIAN ANGEL, przerobić po prostu na akant pstry 

- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Czytam, że piszecie o Akantach... Kupiłam wiosną ubiegłego roku Akant Whitewater... Bardzo wolno rósł, zostawiłam na zimę w ogrodzie i nie wiem, czy da radę przezimować... Piszą, że do -20 st. wytrzymuje... Macie jakieś doświadczenie z taką odmianą... Ten z zielonymi liśćmi zimuje u nas bez problemów, a o tym nic nie wiem ? 

- zielonajagoda
- Kontakt:
Dorotko, ja mam tylko greckiego i pstrego, greckiego przykrywam jego własnymi liśćmi i włókniną złożoną w kwadrat, obciążam kamieniami, pstrego w tym roku tak samo okryłam i mam nadzieję że przezimuje, może Twój też da radę. Na wiosnę daj mu szansę trochę dłużej, mój późno odbił i do tego jeszcze podmarzł końcem maja, ale później szybko nadrobił, wyrosła piękna i bujna roślina.