Trawy w pytaniach i odpowiedziach
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wszystkie wymienione sposoby mogą być wykorzystane, zależy kiedy chcesz mieć kwitnące rośliny.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 mar 2009, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Kolorowe trawy nowozelandzkie
Witam,
nabyłam niedawno w sklepie woreczek z sadzonką trawy Pennisetum alopecuroides Hameln. Ponieważ jednak jestem początkującym ogrodnikiem - zupełnie nie wiem - czy już mogę ją wysadzić do ogrodu?
będę wdzięczna za podpowiedź
pozdrawiam
Tamara
nabyłam niedawno w sklepie woreczek z sadzonką trawy Pennisetum alopecuroides Hameln. Ponieważ jednak jestem początkującym ogrodnikiem - zupełnie nie wiem - czy już mogę ją wysadzić do ogrodu?
będę wdzięczna za podpowiedź
pozdrawiam
Tamara
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 mar 2009, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Nie wiem, czy już się zbudziła czy nie, przez woreczek widzę jedynie wilgotnawy torf i ziemię - być może znaczy to, że moja trawa śpi, bo przecież gdyby było inaczej, widziałabym kiełki.
tak czy inaczej - sprawdzę jaki jest jej stan i zastosuję się do Twej rady.
raz jeszcze dziękuję.
T
Nie wiem, czy już się zbudziła czy nie, przez woreczek widzę jedynie wilgotnawy torf i ziemię - być może znaczy to, że moja trawa śpi, bo przecież gdyby było inaczej, widziałabym kiełki.
tak czy inaczej - sprawdzę jaki jest jej stan i zastosuję się do Twej rady.
raz jeszcze dziękuję.
T
Rozplenica - przycinanie
Czy ktoś wie czy rozplenicę przycina się wiosną tak jak niektóre trawy czy też nie?
- Iwcia&Patyrek
- 500p
- Od: 5 sie 2007, o 20:39
Klucz do oznaczania traw
WITAM,
CHCIAŁAM ZAPYTAĆ CZY JEST MOŻE JAKIŚ KLUCZ DO OZNACZANIA TRAW OZDOBNYCH??? NIE JESTEM PEWNA WSZYSTKICH TYCH, KTÓRE MAM W KOLEKCJI. WYNIKA TO Z TEGO IŻ SPRZEDAJĄCY NIE ZAWSZE SĄ PEWNI ODMIANY, KTÓRĄ U SIEBIE MAJĄ
MOŻE JEST JAKAŚ KSIĄŻKA O TRAWACH, KTÓRĄ WARTO BY MIEĆ??? SZCZERZE MÓWIĄC CHYBA O TRAWACH NIE MA JESZCZE ZBYT POKAŻNEJ LITERATURY? ALE MOGĘ SIĘ MYLIĆ...
PROSZĘ O ODPOWIEDZ
POZDRAWIAM
CHCIAŁAM ZAPYTAĆ CZY JEST MOŻE JAKIŚ KLUCZ DO OZNACZANIA TRAW OZDOBNYCH??? NIE JESTEM PEWNA WSZYSTKICH TYCH, KTÓRE MAM W KOLEKCJI. WYNIKA TO Z TEGO IŻ SPRZEDAJĄCY NIE ZAWSZE SĄ PEWNI ODMIANY, KTÓRĄ U SIEBIE MAJĄ

PROSZĘ O ODPOWIEDZ

Maja
- Mariusz_S
- Kontakt:
Klucza nie ma i na pewno nie powstanie. Dobrej literatury po polsku też nie ma. Z książek mogę polecić publikacje Rick'a Darke, np. The Colour Encyklopedia of Ornamental Grasses. W żadnej książce nie ma wszystkiego, postęp w selekcji nowych odmian jest ogromny...
Pytaj na forum, może pomogę...
Pytaj na forum, może pomogę...
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Pisałem, że nie ma dobrej książki o trawach po polsku... Dziś przeglądając Allegro znalazłem tłumaczenie świetnej ksiązki brytyjskiego eksperta od traw. Pozycja nosi tytuł : Trawy ozdobne - Grounds Roger. Polecam, mam tę ksiązkę po angielsku i często z niej korzystam. Jest tam sporo w miare nowych odmian. Zobaczymy tyko czy tłumaczenie jest przyzwoite...
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Suche koncówki traw ozdobnych...
Szukam i szukam i nie mogę trafić na żadne bardziej ogólne informacje dotyczące tego problemu.
Jeżeli jednak gdzieś już o tym było to proszę o wskazanie miejsca i ewentualne usunięcie tego wątku.
A sprawa jest wydawałoby się prosta ale dla mnie nie oczywista.
W tym konkretnym (moim) przypadku dotyczy trawy pampasowej (niestety nie znam odmiany bo nie było na etykiecie nic prócz "Cortaderia selloana") ale ja chciałbym zadać to pytanie bardziej ogólnie.
A mianowcie chodzi mi o wysychające końcówki trawy.
Czy jest jakaś ogólna, generalna zasada, że taki objaw ma miejsce powiedzmy gdy trawa ma za mokro, gdy ma za sucho, za wietrznie itd itp. Czy jednak za każdym razem (konkretna odmiana czy rodzaj trawy ozdobnej) jest to sprawa indywidualna i trzeba by to indywidaulnie rozpatrzeć.
Precyzyjniej ujmując to chodzi mi o takie przesuszone końcówki listków (hmmm czy to się nazywa liść w przypadku trawy ?? ) - ogólnie wszystko wygląda dobrze ale końcóweczki tak około 1-2 cm są suche.
Roślinka jest młoda i dopiero co wsadzona z doniczki do gruntu.
Ale raz jeszcze podkreślam, że chodzi mi czy istnieje jakaś generalna zasada dotycząca traw ozdobnych, że np wychnięte końcóweczki oznaczają nadmiar wody, jej brak albo coś jeszcze?
A może taki sam objaw może mieć miejsce w przypadku każdego z tych niewałaściwych czynników i takie uogólnienie nie ma racji bytu?
Jeżeli jednak gdzieś już o tym było to proszę o wskazanie miejsca i ewentualne usunięcie tego wątku.
A sprawa jest wydawałoby się prosta ale dla mnie nie oczywista.
W tym konkretnym (moim) przypadku dotyczy trawy pampasowej (niestety nie znam odmiany bo nie było na etykiecie nic prócz "Cortaderia selloana") ale ja chciałbym zadać to pytanie bardziej ogólnie.
A mianowcie chodzi mi o wysychające końcówki trawy.
Czy jest jakaś ogólna, generalna zasada, że taki objaw ma miejsce powiedzmy gdy trawa ma za mokro, gdy ma za sucho, za wietrznie itd itp. Czy jednak za każdym razem (konkretna odmiana czy rodzaj trawy ozdobnej) jest to sprawa indywidualna i trzeba by to indywidaulnie rozpatrzeć.
Precyzyjniej ujmując to chodzi mi o takie przesuszone końcówki listków (hmmm czy to się nazywa liść w przypadku trawy ?? ) - ogólnie wszystko wygląda dobrze ale końcóweczki tak około 1-2 cm są suche.
Roślinka jest młoda i dopiero co wsadzona z doniczki do gruntu.
Ale raz jeszcze podkreślam, że chodzi mi czy istnieje jakaś generalna zasada dotycząca traw ozdobnych, że np wychnięte końcóweczki oznaczają nadmiar wody, jej brak albo coś jeszcze?
A może taki sam objaw może mieć miejsce w przypadku każdego z tych niewałaściwych czynników i takie uogólnienie nie ma racji bytu?
Trawa Eragrostis
Witam
Czy może mi ktoś ma u siebie trawę Eragrostis i może coś napisać o niej, czy kwitnie niezawodnie, czy w naszym klimacie przezimuje? Spotkałam tę trawę w OBI i jest to chyba Miłka abisyńska( porównywałam kwiatostany ze zdjęciem w sieci), choć podpisane jest tylko 'Eragrostis'.Pozdrawiam i dziękuję
Czy może mi ktoś ma u siebie trawę Eragrostis i może coś napisać o niej, czy kwitnie niezawodnie, czy w naszym klimacie przezimuje? Spotkałam tę trawę w OBI i jest to chyba Miłka abisyńska( porównywałam kwiatostany ze zdjęciem w sieci), choć podpisane jest tylko 'Eragrostis'.Pozdrawiam i dziękuję
- Mariusz_S
- Kontakt:
"Eragrostisów" jest sporo, w marketach najczęściej spotyka się E. eliotii. U mnie pare razy wypadła ta trawa po zimie. Wiem, że np. w Poznaniu radzi sobie lepiej.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach