Śliczne sabocie, a szczególnie ten ostatni z tymi plamami na liściach. Dziś też nabyłam sabocia o takich liściach, ale kwiat ma zielono biały w paski. A te liście to są takie dziwne w dotyku, jakby miały ząbki.
ładne Paphiopedilum, cudne ma liście. takie z kraciastymi liśćmi podobały mi się najbardziej. a Paph. bellatulum ma cudne kwiatki i piękną kratkę na liściach...
nie dość, że Paphio piękne, to jeszcze takie zdjęcia!!!!!!!!!!!!!!!! cudo!!! byłam w Obi, ale nie było żadnego w sprzedaży, a mój coś nie bardzo ma ochotę na kwitnienie.
Niestety nie jesteście odosobnione w tym temacie. Mój uparciuch też nie kwitnie już ponad rok minął i nic. Natomiast "seryjny" niedawno skończył kwitnienia, a już z nowej rozetki wypuszcza pęd kwiatowy, obecnie ma ponad 10 cm wys.
Nie martwiłabym się na zapas, czasem i rok i wiecej mija nim zakwitną ponownie- za to pewnie rosną mu nowe rozetki.
Miło, że seryjny znów zamierza zakwitnąc. To spora pociecha dla nas , innych posiadaczy tych sabotków- moje seryjne dwa jeszcze kwitną i zawiazują nowe pączki.
Dzięki :P Listki tych sabotków też bardzo przypadły mi do gustu, nawet jak nie będzie już kwiatów, można podziwiać same listki :P Moje seryjne sabotki na razie też dają nowe przyrosty, ale mam nadzieję, że wkrótce ponownie zakwitną :P A to mój pomysł na osłonki do doniczek ze storczykami, stało i się kurzyło, więc pomyślałam, że... do czegoś się przyda