Zamiokulkas (Zamioculcas) - jak rozmnożyć?
Re: Zamiokulkas - co zrobić
Można zmieniać codziennie ale nie koniecznie i nic do niej nie trzeba dolewać samo się ukorzeni 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Rozmnażanie zamiokulkasa
Przeczytaj wątek od początku,przyda Ci się dodatkowa wiedza.
Re: Zamioculcas jak rozmnożyć ?
Szybko jak po kilku miesiącach udało Ci się ukorzenić liść, zdążyła się wytworzyć ładna bulwa i mały odrost jest w drodze. Nic tylko pogratulować efektów i cierpliwości, pochwal się za jakiś czas jak rozwinie się nowa łodyga. 

Wsadziłam odłamany liść w doniczkę bez ukorzeniacza, pomyślałam że jak nic nie wyrośnie albo zgnije liść to wywalę po prosu. Podlewałam czasem, utrzymywałam wilgoć cały czas. Ale liść ciągle zielony aż w końcu z ciekawości zajrzałam w ziemię a tam piękna bulwa i korzonki około 3-4cm
czyli wilgoć listkowi służyła. Jak wyrośnie wkleję foto 

- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Poczytałam o ukorzenianiu z listków i też jutro będę działać 

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
kafforka
A możesz zdradzić czym nawoziłaś swoje zamiokulkasy i w jakiej ziemi rosną? Moje mają 3 lata a tak wyglądają
A możesz zdradzić czym nawoziłaś swoje zamiokulkasy i w jakiej ziemi rosną? Moje mają 3 lata a tak wyglądają

Pozdrawiam. Ania.
- Kasiula17
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne, zdrowe
jaka ziemia?

- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Dla roślin młodych czyli sadzonek, używam ziemi do wysiewu nasion, ponieważ nie zawiera żadnych składników.
W takiej ziemi wszystko rozmnażam.
W takiej ziemi wszystko rozmnażam.
msk83
Najlepiej ziemia przepuszczalna , ja użyłam taką do kwiatków. Przed zasadzeniem zalecam przegrzać ziemie w wysokiej temperaturze ( ja ziemię smażyłam na piecu ) aby pozbyć się małych robaczków które tam się gnieżdżą bo inaczej
możesz pożegnać się ze sadzonkami.
Najlepiej ziemia przepuszczalna , ja użyłam taką do kwiatków. Przed zasadzeniem zalecam przegrzać ziemie w wysokiej temperaturze ( ja ziemię smażyłam na piecu ) aby pozbyć się małych robaczków które tam się gnieżdżą bo inaczej
możesz pożegnać się ze sadzonkami.
Nie podgrzewałam nigdy ziemi. Moje zamiokulki najlepiej rosną w żyznej normalnej ziemi. Próbowałam metody z keramzytem i ziemia z piaskiem, ale nie za bardzo rosły. Dodaję czasem nawozu, to je pobudza, choć to powolne do wzrostu rośliny 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 sty 2015, o 14:53
Re: Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2
Witam, około 2 miesięcy temu uszczknąłem 3 listki zamiokulkasa, wsadziłem je do pojemniczka z ziemią , szczelnie przykryłem woreczkiem foliowym i postawilem na parapecie nad grzejnikiem. Podlewam dość często aby mialy ciepło i wilgotno.
Niedawno z ciekawości wyciągnąłem sobie jeden listek aby zobaczyć czy coś tam się dzieje i ku mojemu zdziwieniu w miejscu gdzie został urwany od łodygi zaczęła się formować jakby bulwa - dobrze zauważalna gołym okiem jest dość duża kulka. I teraz moje pytanie jak długo ma siedzieć w takich warunkach i kiedy w ten sposób rozmnożonego Zamiokulkasa można posadzić do normalnych warunków. Pierwszy raz udało mi się go rozmnożyć i nie chcę popsuć sprawy, dlatego pytam
Pozdrawiam wszystkich.
Niedawno z ciekawości wyciągnąłem sobie jeden listek aby zobaczyć czy coś tam się dzieje i ku mojemu zdziwieniu w miejscu gdzie został urwany od łodygi zaczęła się formować jakby bulwa - dobrze zauważalna gołym okiem jest dość duża kulka. I teraz moje pytanie jak długo ma siedzieć w takich warunkach i kiedy w ten sposób rozmnożonego Zamiokulkasa można posadzić do normalnych warunków. Pierwszy raz udało mi się go rozmnożyć i nie chcę popsuć sprawy, dlatego pytam

Pozdrawiam wszystkich.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Witam, polecam przeczytać cały ten wątek od początku.

Na jego początku jest napisane np, że podczas rozmnażania powinno się podlewać bardzo rzadko - praktycznie podobnie, jak dorosłą roślinę.

Na jego początku jest napisane np, że podczas rozmnażania powinno się podlewać bardzo rzadko - praktycznie podobnie, jak dorosłą roślinę.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta