Ranczo Nokły cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeusz, nie sposób przejść po Twoim ogrodzie spokojnie-już ja wiem dlaczego :wink: ale lubię u Ciebie połazikować. Już do ostróżek piać nie będę-powalające kolory. U siebie w okolicy mogę nabyć niebieskie i ...niebieskie.
Znowu pokazujesz wodę...a to koło młyńskie to kompletny odjazd-dzieło sztuki matki natury :shock:
A te ryby w wodzie...uuuuuu...ale,
zaczynam się bać!!!
tadeusz48 pisze:Zdjęć złowionych sumów nie mam, jak mnie , a może JUDYCIE uda się złowić, nie omieszkam im zrobić zdjęcia, żeby suma złapać, trzeba być naprawdę dobrym wędkarzem.
A jeśli nie złowię to co? to będzie ubaw na całe Nokły , o Forum nie wspominając ;:222 ;:171
tadeusz48 pisze:a do wiosny, to najważniejsze że już "z górki", dzisiaj kupiłem worek ziemi ogrodowej, około 15-tego, mam zamiar siać nasiona papryki, tak że wiosna tuż, tuż, na razie to tylko na moich zdjęciach.
Posiałeś już paprykę? Doświetlasz ją jakoś? Jakie odmiany papryki, pomidorów i ogórków uprawiasz? Myślałam, że deko za wcześnie jeszcze na sianie papryki :roll:
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, codziennie jestem na Twoim wątku i go dokładnie czytam, nie zaznaczam swojej obecności, ale wiedz że Cię śledzę z ukrycia, tak samo oglądam Twoje zdjęcia umieszczone na FOTOSIKU, ale szkoda że Tam nie ma miejsca na komentarze, cały czas czekam na założenie przez Ciebie wątku ogrodowego, myślę że wraz z pierwszym wiosennym pojawieniem się roślinek spod śniegu i ziemi wreszcie założysz ten osobisty wątek.

JADZIU - dziękuję za odwiedziny, to koło wodne to jedyne moje utrzymanie zimą, po każdej mroźnej nocy tak wygląda i by się ciągle obracało i nalewało wodę do stawu, jeżdżę na działkę i usuwam z koła lód. Kwiatek na zdjęciu nr 3 to firletka kwiecista, mam jej dużo kęp, łatwo się rozsiewa, mimo że bezpośrednio po kwitnieniu usuwam zawiązki owocowe, gdyż wtedy obficie i długo kwitnie.

JUDYTO- dziękuję za odwiedziny, ostróżek mam wiele kolorów, w ubiegłym roku na targu w Biłgoraju dokupiliśmy jeszcze z kilka kolorów, których nie mieliśmy, myślę że teraz w ziemi jest z 6-8 kolorów ostróżki.
A jeśli nie złowię to co? to będzie ubaw na całe Nokły , o Forum nie wspominając
Aby nie było ubawu, zalecam trening, bo czytałem że" trening czyni mistrza", jak Ci ( i innym ) się nie uda, to poczekam aż sumy urosną od brzegu do brzegu i wtedy ich sam wyciągnę( no może za pomocą wciągarki), staw jest niespuszczalny, mogę obniżyć lustro wody w stawie nie więcej niż 30 cm- do poziomu wody w rzece, i jedynym wyjściem jest złowić sumy na wędkę.

Paprykę posiałem 7 stycznia gdyż w okresie 5-9 stycznia ,według ekologicznego poradnika na 2009 rok był najkorzystniejszy okres, następny termin to 4-6 luty,kolejny termin to 5-10 marzec, posiałem dwie odmiany papryki, pozostałe odmiany i pierwszy rzut siewu pomidorów planuję na 4-6 luty. Fachowcy twierdzą że okres od posiania do posadzenia winien wynosić 60-70 dni, nie dodają że taki okres dotyczy warunków optymalnych w jakich winny być sadzonki pomidorów, warunki parapetowe, dalekie są od optymalnych i dlatego sieję trochę wcześniej., ponadto mam pomieszczenie na działce gdzie temperatura w marcu nie spada mi poniżej zera( dobrze ocieplona malutka szklarenka), i tam co roku moje pomidory i papryka się hartują przed wysadzeniem do właściwej zimnej szklarni.

Uprawiam te pomidory, czy paprykę, co mi się uda kupić nasiona w sklepie, kupuję nasiona typu F1, ponadto mam zawsze malinowe i bawole serca.
OTO NASZA PIERWSZA ZIELENINA W TYM ROKU:

Obrazek
Obrazek

A oto dalsze zdjęcia z 2007 roku

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za informacje, to ja też się przygotuję z wysiewem papryki na termin 4-6 luty, a pomidora na marzec.
A floksa pełnego (nie mylę się?-przedostatnie zdjęcie) widzę pierwszy raz :shock:
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Przedostatnie zdjęcie to raczej któryś z goździków. Tadeusz - to "goździki skalne'?
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Tadeusz ...czy ja mam rozumieć, - siedź cicho.
Pooglądać Twoje zdjęcia i zmykać. :?:
Na fotosiku też można zdjęcia oceniać i dawać komentarze.

Wtrącę,że jesteś pierwszy z tych co pokazują już nowe wschody warzyw.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aska pisze:Przedostatnie zdjęcie to raczej któryś z goździków. Tadeusz - to "goździki skalne'?
Chyba Asko masz rację, pomyliłam, :oops:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

zyta.malek pisze:Tadeusz... melduję się na podziwianie dalszych zarejestrowanych przez Ciebie wspomnień ;:333
Tadeuszu, ja też :lol:
Na bieżąco śledzę Twoje wspomnienia i podziwiam !!!
Orliki masz w niespotykanym pięknym kolorze dlatego pozwoliłam sobie je tutaj zamieścić :-D
Mam nadzieję, że się nie pogniewasz :lol:

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Halinko ja też mam takie orliki.
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Dzień dobry Tadeuszu. Mam prośbę. Poszperałam na allegro i wyczytałam tam o pomidorach o nazwie SAN MARZANO, bardzo długie w swoim wyglądzie i pochodzą z Włoch. Dlatego proszę wypowiedz się na ich temat, bo Twoja wiedza o pomidorach jest ogromna i często korzystam z Twoich uwag. Może warto je kupić i podzielić się nasionkami, bo po co tyle jednej odmiany? Pozdrawiam. Bogumiłka. :D :D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Zyciu, nooo, to Ci zazdroszczę tych orlików :-D iii ślicznie poproszę o nasionka :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tadeuszu zdjęcia jak zawsze-rewelacyjne :D Róża pnąca przepiękna, śliczne goździczki i orliki........długo by wymieniać :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

JUDYTO, ASKO - dziękuję za odwiedziny, ASKA ma rację, na zdjęciu są goździki, wysiałem je kilka odmian, a jeszcze z nasion krzyżówki się nasiały i jak widać na zdjęciach mam ich kilka kęp tych kwiatów.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, widzę że znowu zaczynasz, już raz na tym Forum napisałem, że zakazuję Ci być"cicho". Nie zapominaj , że ja o wiele mniej umiem poruszać się po internecie niż TY, na fotosiku to ja umiem zdjęcia oglądać, wstawiać komentarzy nie umiem, na Twoich pogaduchach, to aż roi się od forumowiczów i tyle spraw poruszacie że nie wiem o czym pisać, obiiecuję że jak otworzysz wątek ogrodowy, to będą stałym "piszącym" gościem.

HALINKO- dziękuję za odwiedziny, orlików też mamy kilka kęp, rozsiewają się ,mimo że jak każde kwitnące rośliny , usuwamy przekwitłe zawiązki owocowe., cieszy nas że często do nas zaglądasz.

BOGUSIU- dziękuję za odwiedziny, nie spotkałem się z pomidorami o nazwie SAN MARZANO , a może i je miałem w 2007 roku, popatrz zdjęcie niżej:

Obrazek
Pokazane na zdjęciu pomidory ( miałem kilka sadzonek ) dostałem od sąsiadki, która przywiozła nasiona z Włoch. Ładnie wyglądały lecz miały twardą skórkę, miąższu prawie nic nie miały, ich budowa przypominała mi budowę owocu papryki, nie nadawały się do jedzenia, tylko do suszenia oraz na przeciery , jako że nam nie odpowiadały to nie pobierałem nasion z owoców.

AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny i za ciepłe słowa o naszym ogrodzie.

Kolejne zdjęcia z 2007 roku

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Tadeuszu pieknie powiało wiosną :lol: !!!Kwiatuszki śliczniusie...,ale ja początkująca działkowiczka jestem i nie wiem jak się nazywają :oops: , a chciałabym wiedzieć- te drobnusie pomarańczowe i dwa ostatnie zdjęcia. :lol:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadeusz!! Nie kuś tymi rybami, bo dostaję trzęsionki ;:164 ;:111
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Tadeusz dziękuję za odpowiedź :lol:
Piękne masz goździki i jakie kolor ja mam 2 rodzaje jedne są na długich łodyżkach i bardzo ładnie pachną , a drugie to niziutkie . Kurcze ale masz tych kwiatów u siebie , piękne okazy :lol:
Pozdrawiam :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”