Moje roślinki domowe - mommy_b

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Post »

oczom nie wierzę ile u Ciebie pięknych kwiatów :D musisz miec dużo miejsca na nie.
zazdroszczę fiołków - u mnie się nie przyjmą więc tylko czyjeś mogę podziwiać. bardzo też spodobały mi się sukulenty. jeśli chodzi o cytrusy to ja własnych nie mam ale mój chłopak bawi się w zasadzanie z pestek cytryn itp. obiecałam mu, ze w nowym roku profesjonalnie się nimi zaopiekuję bo zamarzyły się nam KIEDYŚ owoce. opiekuje się On także cytrynowym drzewkiem sąsiada, który przyniósł mu je na podratowanie. jak już się wezmę za te cytruski to podpytam Ciebie o to i owo bo widzę że je lubisz i dużo się nimi opiekujesz.
przeglądając Twój wątek przypomniało mi się że na początku jesieni zamarzyły mi się zywe kamienie. (ja kocham wszystko co kwitnie) obleciałam łapskie kwiaciarnie, panie oczy postawiły CO TO :?: a tylko jedna powiedziała że raz miała ale już nie przywiezie bo nikt nie kupował. postanowiłam że przytacham je do domu z Bstoku ale wiosną zeby mi nie zmarzły w pociągu.
ale jak dostałam storczyka w listopadzie od chłopaka tak o kamieniach zapomniałam. totalnie ześwirowałam przez falki, one u mnie królują. po nowym roku wybieram się po trzeciego i obmyślam jak zrobić w pokoju miejsce na kolejne. :D po prostu szaleństwo.
a jeśli chodzi o tych facetów na anty to ja mam szczęście bo mój ma u siebie dżunglę i to ja go przeraziłam jak mnie poznał i okazało się że mam tylko dwa ZASUSZONE kaktusy ;-D ale obudził we mnie miłość do zielonych obdarowując mnie storczykami :D
Pozdrawiam i trzymam kciuki za zdrówko,
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 19:47

Post »

Zazdroszczę ci tych storczyków, są piękne, ale ja je lubię podziwiać z daleka, jakoś za bardzo wymagające są jak dla mnie. Wolę poskakać przy cytrusach, a na wiosnę będzie troszkę z nimi pracy bo je troszkę zaniedbałam. Może tego zasadzonego od pestki zaszczepię, bo skubany znosi każde warunki, nawet cień i rośnie i nic mu nie jest. Tak jak wcześniej napisałam na owoce cytryny posadzonej od pestki czeka się bardzo długo, nawet 25 lat, dlatego takie drzewko najlepiej zaszczepić.
A miejsca na roślinki mam, tylko na cytrusy już zabrakło, a tak chciałam jednego jeszcze kupić, niestety to musi troszkę poczekać.
Walczę też z przędziorkiem na cytrusach niektórych, na razie udaje się go ograniczyć do kilku sztuk, ale wytępić tego cholerstwa nie mogę. Ostatnio nawet zwiększyłam dawkę magusa z 0,06ml na 1l na 0,1ml na 1l wody i .... nic, 3 sztuki znowu znalazłam. już mnie wkurza te częste przeglądanie listków za tym diabelstwem, bo jest ich trochę i chyba zaczynam już akceptować te przędziorkowate cholerstwo. I kiedyś może uda mi się tego pozbyć, albo i nie, już mi jest chyba wszystko jedno.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie może być Ci wszystko jedno skoro po oprysku w takim stężeniu Magusem pojawiają się przędziorki oznacza to że masz zbyt niski poziom wilgotności nic innego. :D
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja ze swoimi przędziorami na krotonie wygrałam. Stosowałam TALSTAR 100EC. ćzęsto też zraszałam i nadal zraszam wszystkie możliwe do zraszania rośliny :D .
Trzymam kciuki z Twoją wygraną walkę. Nie poddawaj się. Dasz im radę, zobaczysz :D
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p

Post »

Jeśli chodzi o wilgotność to nie sądzę aby byłą za niska, magus jest rok po terminie, ale w ogrodniczym powiedziano, że to nic takiego, że na pewno działa, być może to to. Rośliny owszem, codziennie zraszam, nawet dwa razy dziennie, ale fakt, że ostatni tydzień ani razu tego nie zrobiłam, bo byłam przykuta do łóżka i najzwyczajniej nie dałam rady.

A to na pocieszenie:

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p

Post »

I mój nowy nabytek, mandarynka

Obrazek Obrazek

A to kwiatki limequata;

Obrazek Obrazek

A to rambutan i asparagus oraz wschodzące cytrynki, jedna nawet jest wielozarodkowa (2w1) - ta zostanie nienaruszona, a reszta pójdzie na szczepienie i chyba poczytam o bonsai, bo jedną przeznaczę właśnie na to.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Agii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj widzę sąsiadka nie traci czasu :wink: Dżungla się rozrasta :D Super.
Przędzirek to zmora, u mnie też buszuje na daturach młodych. jak na razie wygrywa gadzina jedna. Straciłam młodą sadzonkę Mobisu od iwiki ;:145
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Ależ dżungla u Ciebie! Grudniczki bajeczne :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Grudniczki boskie. Mandarynka również piękna. A maluszki bardzo ładnie rosnął:)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p

Post »

Agii mi magus na daturach pozbył się przędziorków za pierwszym razem, być może to i temperatura pomogła. Dzisiaj na cytrusach też ich nie widziałam, kupiłam talstar bo też działa na przędziorki nie były jeszcze nim pryskane więc zobaczymy niedługo czy się spisze
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p

Post »

Witam po przerwie (jakoś nie miałam siły ani czasu na pisanie i wklejanie zdjęć, dzieciaki wciąż chorują - mała ma znowu zapalenie płuc ;:145 ). A oto moje nowe nabytki, jest jeszcze monsterka (prezent od męża na urodziny :), ale fotki były tak złej jakości, że nie nadawały się do niczego, o lepsze postaram się w najbliższych dniach). Kolory fiołków są przekłamane. Jest błękitny, ciemnofioletowy i bordo-róż z białym (jak u agii)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A to asparagus i rambutan już podrośnięte, normalnie jestem w szoku bo rosną jak na drożdżach, bardzo szybko. No i cissus już w doniczce.

Obrazek Obrazek Obrazek

A to mój zakątek cytrusowy, niebawem dołączy do niego mandarynka rosso, nie mogę się już jej doczekać :)

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Przykro mi, że dzieciaczki Ci chorują :( Mam nadzieję, że szybciutko im się poprawi.

Roślinki piękne, ale na razie nie przejmuj się kolejnymi zdjęciami. Spokojnie zaimij się dzieciaczkami.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
Agii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko przykro mi ,że malutka choruje :cry: . Wiem co to zapalenie płuc mój mały miał je dwa razy.Właśnie się zastanawiałam co Cię tak długo nie ma na forum.Listek chimery mam dla Ciebie chyba ,że będziesz wolałą gotową sadzonkę . Skubnęłam listki , ukorzeniaja się . Szczepka zielistki pasiastej też juz trochę podrosła.Jeśli jeszcze będziesz chciała jakieś listki fiołków to mi napisz. Jak już malutka wyzdrowieje zdzwonimy się . :lol: Uściskaj kruszynkę odemnie i niech szybko dochodzi do zdrowia :lol:
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p

Post »

treissi Dzieciaki troszkę lepiej, ale na ogólną poprawę trzeba będzie niestety poczekać :(
Agii Jak się fiołek ukorzeni to pewnie, że bym wolała takiego :), a inne listki, pewnie, że bym chciała, te ostatnie Twoje zdobycze z Kauflandu są super. Na pewno się zdzwonimy, może u mnie coś skubniesz jak ci się coś spodoba :) A w ogóle to na kawkę od razu byś wpadła. :)

A u mnie troszkę lepiej z kwiatami, gdyż skrzydłokwiat wypuszcza kwiatek, a to jest dopiero jego drógie kwitnienie, gdyż dopiero niedawno nauczyłam się o niego dbać, ale moje cudaczenie na nim na szczęście przeżył

Obrazek Obrazek

Ten też wypuszcza drugi liść i o dziwo sam nie więdnie, ale to chyba zmiana ziemi i stanowiska mu posłużyła, stoi teraz przy cytrusach a tam staram się utrzymać w miarę wilgotne powietrze, jest ok 70-80 % w tamtym zakątku. A on podobno to lubi.

Obrazek

A to monsterka, tylko niestety dobrego zdjęcia nie umiem jej zrobić, bo aparat mi padł, a kamerą to wygląda właśnie tak

Obrazek Obrazek

Lepsze zdjęcie biało różowego? fiołka. Mam problem z określeniem jakiego on jest koloru :D i fioletowego, kolor jest na zdjęciu niestety przekłamany, ale to ciemny fiolet

Obrazek Obrazek

Zamiokulkas też się obudził i wypuścił nową łodygę

Obrazek

A to moja kilka dni temu przepikowana hodowla pelargonii (wzięło mnie na nie na całego - jeszcz tylko różowy muszę kupić - nasiona i będę miała wszystkie dostępne z nasion kolory - przynajmniej u mnie w sklepach)

Obrazek
Awatar użytkownika
Agii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko jasne że skubnę dla Ciebie listki od wszystkich moich ostatnich nabytków. :D Jutro u babciu skubnę tez listek od fioła jakiego jeszcze nie masz. Ma inne listki ( falowany brzeg z jasnym środkiem) ,kwiaty ma pełne pastelowo-niebieskie. A na kawę bardzo chętnie się wybiorę po niedzieli jak ci pasuje. :lol: Wcześniej zadzwonię. :wink: Powiedz mi moja droga czy u nas kupowałaś te małe kwadratowe doniczki produkcyjne? Szukałam ostatnio ale nie mieli u pani Danusi na Wojska polskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”