Kaktusiki i sukulenciki Kati
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję Carolu.
Cieszę się, że Ci się spodobały moje kolczaste okaziki
Cieszę się, że Ci się spodobały moje kolczaste okaziki

Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- kati-1976
Witaj Agii. Milo mi, że odwiedziłas moje kolczaki.
Oj wciąga, wciąga. Ja ciągle na coś choruję
i w miarę możliwości staram się zdobyć.
Bardzo dobrze się przy tym bawię. Budzi się we mnie instynkt łowcy
Oj wciąga, wciąga. Ja ciągle na coś choruję

Bardzo dobrze się przy tym bawię. Budzi się we mnie instynkt łowcy

- rosiowa
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie tylko z Wami to forum robi takie rzeczy
. Ja już jestem tak uzależniona, że to zaczyna być niebezpieczne 

pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- kati-1976
u mnie to już dawno zrobiło się niebezpieczne
Nie dość, że wydaję kupę pieniędzy na roślinki i ich akcesoria, specyfiki, to jeszcze każdą wolną chwilę tu spędzam zamiast sprzątać, czy gotować

Nie dość, że wydaję kupę pieniędzy na roślinki i ich akcesoria, specyfiki, to jeszcze każdą wolną chwilę tu spędzam zamiast sprzątać, czy gotować

- kati-1976
Przyszłam dziś po kilka porad, bo mam wiele niepewności związanych z tymi sukulentami, które zaraz pokażę.
Echinopsis multipleks (od Bebeszka) czeka na korzenie. W związku z tym moje pytanie - czy mam go podlewać odrobinkę, czy dać sobie spokój przez zimę

Aporocactus flagelliformis.
Też zdobycz od forumki. Dostałam dużo szczepek i po kilkudniowym podsuszeniu końcówek powtykałam je w ziemię do kaktusów wymieszaną pół na pół z piaskiem(z piaskownicy, bo innego nie miałam) czekam na korzonki od 3 tygodni, ale nic się nie dzieje poza tym, że kilka straciłam - uschły.
Nie wiem jak się z nimi obchodzić, by reszty nie stracić. Są bardzo wiotkie. Spryskuje je od czasu do czasu, ale to nie pomaga. Czy mogę je delikatnie podlać?

No i jeszcze maleńka zdobycz czekająca na korzonki- tym razem do zidentyfikowania

Echinopsis multipleks (od Bebeszka) czeka na korzenie. W związku z tym moje pytanie - czy mam go podlewać odrobinkę, czy dać sobie spokój przez zimę

Aporocactus flagelliformis.
Też zdobycz od forumki. Dostałam dużo szczepek i po kilkudniowym podsuszeniu końcówek powtykałam je w ziemię do kaktusów wymieszaną pół na pół z piaskiem(z piaskownicy, bo innego nie miałam) czekam na korzonki od 3 tygodni, ale nic się nie dzieje poza tym, że kilka straciłam - uschły.
Nie wiem jak się z nimi obchodzić, by reszty nie stracić. Są bardzo wiotkie. Spryskuje je od czasu do czasu, ale to nie pomaga. Czy mogę je delikatnie podlać?

No i jeszcze maleńka zdobycz czekająca na korzonki- tym razem do zidentyfikowania

- kati-1976
Dokładnie tak Darku 

Oj skądś znam tą sytuację, póki co mój M. jeszcze akceptuje moje szaleństwa, ale jak dostanę paczkę z allegro, przestaniekati-1976 pisze:u mnie to już dawno zrobiło się niebezpieczne![]()

a ja żony nie mam
. Nie marudzi mi
. Mam takiego kolegę co się interesuje kaktusami i ma dziewczynę, która też się interesuje tymi roślinami. W tym roku byli razem w Chrudim. Młodszy ode mnie jest, ale bardzo miły. Od niego dostałem 10 melaczków z numerkami
. Bardzo wszystkich pozdrawiam w niedzielny dzionek.

kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy 

-
- Od: 27 maja 2006, o 19:35
Kasiu też mam aporo od Lucynki. Najdłuższe skróciłam o połowę i tak wsadziłam do ziemi. Po kilku dniach delikatnie podlałam na podstawek. Teraz te najkrótsze są ładne i jędrne. Te dłuższe też po mału odzyskują "ciałka".
To niezidentyfikowane to sedum nusbaumerianum.
To niezidentyfikowane to sedum nusbaumerianum.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
- effa
- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
Kasiu małego echinopsisa teraz raczej nie powinno się podlewać. Kaktus to kaktus i powinien odpocząć o tej porze roku. No ale może niech się wypowiedzą mądrzejsi.
Też się miałam z Lucy wymienić na tego aporocactusa, ale wstrzymałyśmy się bo pora na wymianę już niestety nieodpowiednia
Mocno trzymam kciuki za Twojego żeby się ukorzenił
Też się miałam z Lucy wymienić na tego aporocactusa, ale wstrzymałyśmy się bo pora na wymianę już niestety nieodpowiednia

Mocno trzymam kciuki za Twojego żeby się ukorzenił