Leśny ogród Elli - 2008r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poszłam więc z tobą na poziomki - były pycha. :wink: :lol:
Ślimaki to plaga u mnie nr 1 i tylko mogę sadzić takie rośliny, których ślimaki się nie imają, albo w minimalnym stopniu.
Żaby też mam a nawet kilka ropuch. W walce z ślimakami pomagają mi też jeże. W tym roku mam dla nich kilka schowków na zimę.
Ale jaszczurek nie mam za wyjątkiem wodnych traszek.
Dzięki za spacer po twoim leśnym zakątku.
Trzymaj się zdrowo. ;:79
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Kontakt:

Post »

lucy09 pisze: Elu, miło się z Tobą gawędzi. Co do słoików to moje eksperymenty. Ale od razu w ilościach prawie przemysłowych( ciekawe kto to będzie jadł?) :lol:
Ja właśnie szykuję się aby przezimować w Waszych ogrodach. :tan
Napisz proszę o swoim sentymencie do Łodzi bo mnie to bardzo zaciekawiło.
Wymośc sobie wygodne miejsce przed monitorem, z jaką gorącą kawką lub herbatką malinową i będziemy sobie tak gawędziły w długie zimowe wieczory, a czas nam szybko zleci do wiosny ;:109 ;:85
Jak tak czytam o Twoim eksperymencie i tych przemysłowych ilościach, przypomina mi się moja własna historia, kiedy to jeszcze będąc 'świeżo upieczoną' żonką, chciałam zaskoczyc mojego M, swoimi kulinarnymi umiejętnościami :oops: :lol: Znalazłam w jakimś czasopiśmie przepis na zimową sałatkę warzywną, opatrzoną zdjęciem, tego baardzo apetycznie wyglądającego specjału ;:109 Zima długa, więc ilości musiałay byc od razu...właśnie przemysłowe :wink: Wszystko poszło gładko i którejś niedzieli z dumą i uśmiechem podałam mężowi do niedzielnego obiadu, owe 'delicje'..... :lol: Trzeba było widziec jego minę po skosztowaniu tych 'pyszności'....musiałam też spróbowac..... i wtedy wszystko stało się jasne....smakowała jak.....trawa.... :oops: :oops: :oops: Była nie do zjedzenia, chociaż próbowałam ją jakoś jeszcze ratowac, ale na niewiele się to zdało :oops: Od tamtej pory stosuję tylko sprawdzone przepisy :roll:
Jedno mi się udało udało niewątpliwie.....mąż był jednak zaskoczony.... :twisted: :twisted: :twisted:
lucy09 pisze:Napisz proszę o swoim sentymencie do Łodzi bo mnie to bardzo zaciekawiło.
Właśnie w Łodzi ma swoją siedzibę 'Klub Briarda I Beaucerona'. Wydaje on biuletyn rasy, w którym zamieszcza zdjęcia psów tych ras. Wystarczy wysłac dobre zdjęcia swojego pupilka....no właśnie....DOBRE :twisted: Zrobienie psu, który ciągle jest w ruchu, takiego zdjęcia, wcale nie jest łatwe, niestety :evil: Miałam wówczas analogowy aparat 'Yashica' i usilnie starałam się pstryknac jakąś fajną fotkę mojej rozbrykanej suczce, nie mając pojęcia, jak bardzo jest to trudne :cry: . Wiadomo, w analogu żadnego podglądu, więc do momentu wywołania nie wiedzialam, co na kliszy się znajduje. Po wywołaniu pierwszej...szok...ani jednej, dobrej fotki :!: :evil: Oczywiście, nie poddałam się, kupiłam 2 klisze i do dzieła. Po zapełnieniu klisz zdjęciami, pełna obaw i nadziei, oddałam je do wywołania. Odebrałam fotki i znów portfel stał się lżejszy o kiladziesiąt złotych, a zdjęcia, klapa.....nie napiszę co cisnęło mi się na usta, bo za częso musiałabym wpisywac...piiiii, piiiii, piiii :twisted: :twisted: :twisted: W efekcie mam dziesiątki zdjęc nieudanych i tylko kilka, co najwyżej poprawnych :roll:
Tak to się własnie zaczęło.
Spodobało mi się pstrykanie fotek, a wkrótce mój M, uszczęśliwił mnie pierwszą cyfrówką ;:87

Moja sunia
Obrazek
Obrazek

Jej córka
Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

harwi - dziękuję, jak miło mi się to czyta :wink: :D , takie słowa leczą moje kompleksy ogrodowe :wink: :lol:

onka37 - jesień, to baardzo wdzięczna modelka, jak żadna inna pora roku :wink: :D

Bodziszek korzeniasty
Obrazek

Dąb
Obrazek

Hosta fortunei
Obrazek

Hosta Piedmont Gold
Obrazek

Hosta sieboldiana
Obrazek

Lipa w 'czułych objęciach' winobluszcza
Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

rochrza pisze:Witaj Elu ! Kilka razy przewędrowałam Twój ogród - podoba mi się bardzo !!! Moi poprzednicy już napisali piękne pochwały a ja w 100% się do nich przyłączam . Mam do Ciebie pytanie związane z cymbalarią . Czy mogę ją zastosować jako roślinę zwisającą z murku lub wspinającą się na niego ? Czy ona jest raczej tylko tzw.płożąca - okrywowa na powierzchniach płaskich ? Jak długo ją masz u siebie i co z nią robisz,że taka śliczna ? Szybko rośnie ? Zasypałam Cię pytaniami ,ale kogo pytać jak nie praktyków ? Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie .
Witaj cieplutko rochrza w moim leśnym ogrodzie :wit
Pochwały czyta się zawsze z radością i jakoś nie można się nimi znudzic :wink: Za wszystkie pięknie dziękuję ;:114
Cymbalarię uprawiam już jakiś czas i chętnie się podzielę moim doświadczeniem :wink:
Kupiłam ją przypadkiem już daaawno temu, jako 'miniaturowe dzwoneczki' :shock: :( na targu, od baby, więc nie ma się co dziwic :twisted: Był to czas, kiedy jeszcze nie bardzo mi zależało na tym, aby wiedziec, jak nazywa się dana roślina, a co za tym idzie, jakie ma wymagania :lol: :oops: Każda dojrzałośc, nawet 'ogrodowa', przychodzi z czasem ;:125 ;:53
Maleństwo, które kupiłam, miało byc rośliną obwódkową, dobrą na rabaty :roll: , to też zostało posadzone na brzegu rabaty południowej, przypalanej słońcem niemiłosienie :? Cymbalaria mi tu podsychała i marniała, przesadziłam ją więc, na skalniak do półcienia, właśnie w pobliże suchego murka, który szybko zasiedliła, ujawniając swoje preferencje :shock: Wcześniej ich nie znałam :shock: Okazało się, że w wilgotnym środowisku, roślina potrafi byc ekspansywna i wypierac inne, słabsze :!: :shock: :? Nie zwiesza się i nawet wyrastając ze szpar między kamieniami, 'radośnie' sterczy do góry :wink: :D
W roli roślin zwieszających się z murka, lepiej wypadną np. macierzanki, floksy szydlaste, gęsiówka arabska, rozchodniki, albo smagliczka skalna :)
Chętnie Cię odwiedzę, jak tylko znajdę chwilkę :D

Lnica bluszczykolistna
Obrazek

Lnica bluszczykolistna i ukwap dwupienny
Obrazek

Alyssum saxatile (Smagliczka skalna)
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Powiedz mi Elu co to za kamienna rzeżba stoi w lnicy. To naturalny kamień czy też kupiony kamykz ozdobami.
Te kręgi symetrycznie ułożone przypominają morskie muszle sprzed tysięcy lat.
Barwy lasu przecudownej urody - i jak tu nie kochać lasu ? :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kogra pisze:Przepiękny skalniak Elu - chylę czoła przed kompozycją.
Robi wrażenie ;:333
Ciekawa ta cymbalaria, jeszcze nie widziałam jak kwitnie.Więc podziwiam.
Jesienne klimaty też są urocze.
Pozdrowionka ;:100
Witaj Grażynko cieplutko w moim leśnym ogrodzie :wit :D
Ogromnie się cieszę, że mój skalniak i Tobie też się spodobał :D ;:48 To najmniej wymagająca częśc ogrodu, właściwie prawie nic nie muszę przy nim robic. Rośliny same sobie dają radę. Trochę Azofoski i Dolomitu na wiosnę, to wszystko, nawet go nie podlewam, nie muszę :shock: Układanie kamieni było prawdziwą improwizacją, bez planu, aż sama się dziwię, że wypadło tak dobrze....to na pewno ta, 'kobieca intuicja' :wink:

Poziomek mam co roku coraz więcej, więc może wreszcie będzie ich na tyle, żeby do słoiczków włożyc, a nie tylko smaka sobie narobic garsteczką :lol:
Jeży i ropuch Ci zazdraszczam i to baaardzo :wink: U mnie nie mają jak się do ogrodu przedostac :( naokoło działki i ogrodzenia :(
Ja mimo ślimorów, upodobałam sobie właśnie takie rośliny, które są ich przysmakiem..... dlatego biada ślimakom, bo.... z ulubionych roślin nie zrezygnuję za nic :twisted: :twisted: :twisted:

Mój taras od północy, który kiedyś otrzyma zadaszenie, wygląda tak:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widac, na taras wychodzi z mieszkania jedyne w nim okno, dlatego dobudowanie ścian do tarasu nie będzie możliwe :(

W tym roku, jak zwykle królowały na nim begonie i fuksje
Obrazek
Obrazek

Były też moje ulubienice, hosty, na które tutaj mogłam się napatrzyc do woli :D
Obrazek
Obrazek

Serdecznie zapraszam Cię ponownie i życzę duużo zdrówka ;:196
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kogra pisze:Powiedz mi Elu co to za kamienna rzeżba stoi w lnicy. To naturalny kamień czy też kupiony kamykz ozdobami.
Te kręgi symetrycznie ułożone przypominają morskie muszle sprzed tysięcy lat.
Barwy lasu przecudownej urody - i jak tu nie kochać lasu ? :wink: :lol:
Ta 'rzeźba', to skamieniały amonit (wymarły głowonóg z okresu jurajskiego, a ja przecież na Jurze mieszkam :wink: ) , stworzony przez naturę. Dostałam go od właściciela kamieniołomu, jak i inne skamieliny na moim skalniaku :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Eluś cudna ta skamielina i jaka duża. :shock:
Pięknie ozdabia ten uroczy skalniak.
Tarasik dałoby się poszerzyć i byłaby oranżeria. To nie szkodzi że okno tam wychodzi.
Ja też mam okno z kuchni pod dachem balkonu. Jest wystarczająco dużo światła a dach mam z drewna tylko z oknami dachowymi i bokiem z poliwęglanu.
Skoro planujecie zadaszenie z przeżroczystego plastiku to światła będzie jeszcze więcej, bo on je rozprasza.
Wkleję Ci / jeśli pozwolisz / fotkę z balkonu gdzie mam okno kuchenne.
A jaki teraz mam wspaniały widok :roll: Zamiast na odpadający tynk sąsiedniej posesji to na kwiaty z balkonu, no i cały zapach wchodzi do domu - ekstra ! :wink:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gdzie ta fotka? :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czekałam na pozwolenie.
Już wklejam. To nie najlepsze zdjęcia, ale na szybko tylko takie znalazłam z fragmentem okna kuchennego.

Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kogra pisze:Czekałam na pozwolenie.
Już wklejam. To nie najlepsze zdjęcia, ale na szybko tylko takie znalazłam z fragmentem okna kuchennego.
No ładnie, a ja Ci na bezczelnego wkleiłam swoją fotkę w temacie :oops: :oops: :oops:
Nawet na tych zdjęciach widac jak to fajowo wygląda :D I światła tu dużo :shock: Będę musiała się zastanowic nad Twoją radą, a właściwie nad sposobem namówienia na taki pomysł mojej.....teściowej , bo to do niej należy to okno :( :roll: :?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nic się nie stało Elu, możesz wklejać kiedy chcesz, ale ja tak na wszelki wypadek pytam bo nie każdy lubi.
Teściowej to najlepiej pokaż moje fotki z balkonu w moim temacie.
Jak poogląda to może się jej spodoba.
Wiesz, to tak jak z reklamą im częściej się o tym mówi tym szybciej przekona. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Elu, pieczarki to super sprawa. Wychodzisz do ogrodu, a za chwilę masze je na patelni :)
Twoja suczka jest przepiękna. Moja córcia chyba by ją ciagle głaskała i czesała :D
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kogra pisze:Nic się nie stało Elu, możesz wklejać kiedy chcesz, ale ja tak na wszelki wypadek pytam bo nie każdy lubi.
Teściowej to najlepiej pokaż moje fotki z balkonu w moim temacie.
Jak poogląda to może się jej spodoba.
Wiesz, to tak jak z reklamą im częściej się o tym mówi tym szybciej przekona. :wink: :lol:
Jak to dobrze Grażynko, że Ty taka wyrozumiała jesteś :D :wink: Ehhh.....trzeba będzie użyc jakiegoś fortelu :twisted: .....bo inaczej będą..... nici :wink: ;:109
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

MałaRybka pisze: Elu, pieczarki to super sprawa. Wychodzisz do ogrodu, a za chwilę masze je na patelni :)
To są pozytywne 'skutki uboczne', stosowania takiej ziemi w ogrodzie :wink: Nie muszę stosowac szczepionek mikroryzowych :wink:
MałaRybka pisze:Twoja suczka jest przepiękna. Moja córcia chyba by ją ciagle głaskała i czesała :D
Briard, to wspaniały pies dla dziecka i rodziny. Nie wywołuje alergii. Jest bardzo czujny, stale pilnuje swojego 'stada', jakim dla niego jest rodzina. Bardzo się do niej przywiązuje :D
Moja sunia, to już, niestety, wspomnienie. Odeszła za 'Tęczowy Most' w maju tego roku ;:145 ;:110

Na szczęście mam jeszcze jej syna, tego 'ancymonka' :wink:
Wypełnia pustkę po niej.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”