Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
Czereśnia - choroba
Witam wszsytkich!Mam pytanie odnośnie czereśni. Owoce czereśni zaczęły częsciowo usychac i zaczęła pojawiać się na nich brązowa przyschnieta skórka z objawami przekucia do pestki,czy wie ktos moze jaki jest powod tego??Z góry dziękuje za odpowiedz.pozdrawiam
Niby-Pchły ogrodowe na czereśni ?
Witajcie,
Celem poprawienia humoru starym wyjadaczom podsylam "cos do posmiacia" czyli prosbe ogrodnika juniora o porade.
Mam piękną starą czereśnię (tak z 8m wysokości), na której szczycie grasują szpaki.
od czasu do czasu przegania je stamtąd kot sąsiada, który lubi łazić po tym drzewie.
Problem w tym, ze albo kot albo szpaki(?!!) przywlókł na drzewo jakieś robalki, które strasznie gryzą przy zbieraniu owoców. Złapałem jednego i po poszukiwaniu w internecie wychodzi mi na to, ze to pchła. Tylko jakaś dziwna, bo nie skacze i ma delikatne skrzydelka (a pchly ich nie maja). Proszę sie nie śmiać, samemu wydaje mi się to dziwne, ale poza skrzydelkami, sposobem poruszania oraz rozmiarem (rzeczony monster ma 3 cm długości) stworzonko jest jota w jotę podobne do zdjęć pchły z netu, nawet ma takie same wasiki z przodu.
Pytanie 1: Co to może być? Pchła raczej nie ...
Pytanie 2: Jak się tego pozbyć ?
Pozdrawiam
Ogrodnik Junior
Celem poprawienia humoru starym wyjadaczom podsylam "cos do posmiacia" czyli prosbe ogrodnika juniora o porade.
Mam piękną starą czereśnię (tak z 8m wysokości), na której szczycie grasują szpaki.
od czasu do czasu przegania je stamtąd kot sąsiada, który lubi łazić po tym drzewie.
Problem w tym, ze albo kot albo szpaki(?!!) przywlókł na drzewo jakieś robalki, które strasznie gryzą przy zbieraniu owoców. Złapałem jednego i po poszukiwaniu w internecie wychodzi mi na to, ze to pchła. Tylko jakaś dziwna, bo nie skacze i ma delikatne skrzydelka (a pchly ich nie maja). Proszę sie nie śmiać, samemu wydaje mi się to dziwne, ale poza skrzydelkami, sposobem poruszania oraz rozmiarem (rzeczony monster ma 3 cm długości) stworzonko jest jota w jotę podobne do zdjęć pchły z netu, nawet ma takie same wasiki z przodu.
Pytanie 1: Co to może być? Pchła raczej nie ...
Pytanie 2: Jak się tego pozbyć ?
Pozdrawiam
Ogrodnik Junior
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli zapałka ma cztery, to w takim razie te robaczki mają 2cm.gienia1230 pisze:3 cm ?????????, zapałka ma 4 cm, co to za pchły mutanty??? a może to maleńkie meszki, które boleśnie tną gdzie popadnie?
Słowo pchła użyte jedynie wywoływaczo z racji podobieństwa kształtu.
Zbyt wiele cech róznych (nie skacze, ma skrzydełka i jest wieksze), zeby to były jakieś pchle mutanty. Meszki to bym poznal. One poza tym sa mikroskopijne, a te moje czeresniowe monstra nie.
Dzięki za zainteresowanie. Jak tylko dorwę drugiego (bo ten jeden mi uciekł).
Tak przy okazji to zauważyłem, że po drzewie maszeruje w te i nazad wataha mrówek.
Sam już nie wiem - czy mrówki potrafią pogryźć człowieka tak, że jest cały w kropki ?
Tak czy siak - poluje na drugi okaz monstra czereśniowego.
Pisz proszę używając ą,ę,ś,ó itp. wymaga tego Regulamin. Przemo
Tak przy okazji to zauważyłem, że po drzewie maszeruje w te i nazad wataha mrówek.
Sam już nie wiem - czy mrówki potrafią pogryźć człowieka tak, że jest cały w kropki ?
Tak czy siak - poluje na drugi okaz monstra czereśniowego.
Pisz proszę używając ą,ę,ś,ó itp. wymaga tego Regulamin. Przemo