U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Frido-jest to przepyszny chłodnik.Ja daję ogórki świeże a nie małosolne.
anka51
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2009, o 22:46

Post »

Fridoaronia i brzoskwinie już się kąpią w mocnym roztworze spirytusowym, a może doradzisz mi jak zrobić brzoskwinie w syropie, aby były takie jak w puszkach i aby można je było wykorzystać np. do ciasta.
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja tez się dołączam z prośbą o przepis na te brzoskwinie w syropie.Przydadzą się zimą do ciast a w tym roku tak mi obrodziłam że nie wiem co jeszcze z nich robić
Miłośniczka wszystkich kwiatów
anka51
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Elżuniu, a co robiłaś z brzoskwiń, może podasz jakiś sprawdzony przepis. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Brzoskwinie w syropie

Brzoskwinie dojrzałe lecz jędrne, syrop z 1 l wody, 20-25 dag cukru, 1-2 łyżeczki soku z cytryny (lub szczypty kwasku).
Brzoskwinie wrzucić do wrzącej wody, obgotować 3-4 minuty, wyjąć i zdjąć skórę. Przekroić na pół lub ćwiartki, wyjąć pestkę.
Ugotować syrop z wody i cukru, odstawić, dodać sok cytrynowy lub kwasek, zamieszać.
Słoiki opłukać w gorącej wodzie, do wilgotnych wkładać brzoskwinie, ściśle, ale nie ugniatać, zalać gorącym syropem (bez przesady, nie wrzątek), owoce powinny być pokryte płynem. Brzegi słoików i wieczka wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Zakręcić wieczka i pasteryzować. Słoiki wstawiać do ciepłej wody, tzn. woda do pasteryzacji powinna być zbliżona do temperatury słoików.
Pasteryzować w zależności od wielkości słoika, np. słoiki 0,9 l - 30-35 minut. Gdy nieco ostygnie, ostrożnie wyjąć słoiki, postawić je „na głowie” do ostygnięcia – na kilka godzin.

Nie mam fotek, bo ostatnio je robiłam w 2007 r. i wtedy nie fotografowałam jedzenia. Dopiero forum mnie zmobilizowało i robię fotki kulinarne.
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32

Post »

Frida, anka51 to ja robiłam podobnie tylko nie obgotowywałam wcześniej brzoskwiń ale je obierałam przekrawałam na pół i zalewałam wodą z cukrem i kwaskiem.Potem pasteryzowałam ale krócej bo około 20 min.Jak nie mogłam ładnie przekroić brzoskwini to obkrawałam ją w jak największe kawałki i wkładałam do mniejszych słoików i też zalewałam syropem.Potem wykorzystuję to do ciasta albo naleśników czy deserów z bitej śmietany.No i jeszcze zostają drobne jak ja to mówię odrzuty z brzoskwiń do których dodaję cukier żelujący i robię dżemy i konfitury.Tak że mam 3 z jednego
Miłośniczka wszystkich kwiatów
anka51
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Frido i Elżuniu,bardzo dziękuję za przepisy, przystąpię do tego dzieła. Serdecznie pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Frido jestem u Ciebie pierwszy raz i już wiem, że wszysytkie przepisy będą przede mnie wypróbowane (niektóre niestety dopiero wtedy, gdy będę mieć piekarnik). Szczególnie Ci dziękuję za tyle dań z cukinii - od dawna chciałam coś z niej zrobić, ale przepisów brakowało.. Ech wszystko chce się zrobić NATYCHMIAST i pożreć, najlepiej w samotności hihi ;-)
A powiedz mi a propo chłodnika - czym się różnią buraki od buraczków? :roll: I chciałam zapytać o tę kociczkę (?) ze zdjęcia - można gdzieś zobaczyć jej fotkę? :)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu, buraczki to takie z liśćmi, młode, a burak, to taki już dorodny, bez liści. Daję go dla koloru.
Kot z avataru jest w wątku o kotach, ale także są jakieś fotki w ogrodowym. To samiec, kot po przejściach.
Pozdrawiam, Danuta
uzumaki
50p
50p
Od: 28 sty 2008, o 00:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziekuje za chlodnik.Wlasnie sie nim objadam,dalam troche za duzo octu jablkowego,nic to ,dalej jest pyszny.
Pozdrawiam Danka
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Ja nie daję octu, tylko sok z cytryny :D
Zapraszam
Moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Frido, właśnie dzisiaj nastawiłam nalewkę ziołową z Twojego przepisu :D

Obrazek

Oprócz mięty pieprzowej i młodych liści pokrzywy, dodałam miętę czekoladową i imbirową - wszystko z mojego ziołowego ogródka :P

Dziękuję za inspirację :idea:
Zapraszam
Moje wątki
anka51
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Frido, brzoskwinie w syropie wyszły super, ale pasteryzowałam tylko 10 min. Dzisiaj właśnie upiekłam sernik z moimi już brzoskwiniami. Jeszcze raz serdeczne dzięki za wspaniały przepis. A tak przy okazji - co robisz z aronii, może też podrzucisz jakiś przepisik? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło słyszeć, że komuś pomogły moje rady.
Z aronii robię nalewkę i wino. Są różne przepisy na nalewkę aroniową, łącznie z gotowaniem owoców, lecz po kilkunastu latach praktyki uważam, że nalewka wg tego przepisu jest najlepsza.
Na nalewkę potrzeba ok. 1,5 kg dojrzałych owoców, 1 l alkoholu 70% , pół kg cukru, ćwierć litra wody
- owoce zalać w słoju, zamknąć i odstawić na miesiąc z dala od słońca. Nalew zlać, owoce zasypać cukrem poczekać kilka dni aż cukier się rozpuści, mieszać słojem. Syrop odłać, a na owoce wlać wodę, pomieszać, po dobie zlać, owoce odcisnąć, najlepiej przez pieluchę tetrową lub płótno. Wszystkie płyny połączyć i odstawić na 3 miesiące do sklarowania w ciemne i chłodne miejsce. Zlać znad osadu klarowną nalewkę, osad przefiltrować i dolać do nalewki, Odstawić na pół roku do dojrzewania.
Ilość cukru można zmieniać w zależności od upodobań.
Można dolać trochę nalewki wiśniowej lub garść wiśni do maceracji, jeśli lubisz takie złamane smaki.

A to piątkowy urobek z własnych zbiorów,
Obrazek Obrazek
a później były placki cukiniowe z sosem grzybowym
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ubieglą sobotę mój starszy syn się żenił, a na weselu były trunki mojej fabrykacji, pochwalę się jak to wyglądało.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”