Działka z dębami...czy coś urośnie? - agape cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To może teraz Obrazek Obrazek to było trochę kamieni dla was-budują tunel :lol: Obrazek
Naturalny skalniak :wink: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale cuda!!! Za kamienie serdeczne dzięki! Oj przydałoby się troszkę, przydało...Ten skalniak świetny - chyba ładnych parę lat już istnieje - te głazy fajnie porośnięte mchem i roślinnością.Super :!:
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko! Dziękuję za zdjęcia! I pomyśleć - jaki miły gest w stronę odwiedzających tamtejsze parki- że rośliny są podpisane na etykietach.

Pięknie wygląda, moim zdaniem na dużej przestrzeni połączenie czerwonego z niebieskim.A może to "tamtejsze" powietrze sprawia, że wygląda ono korzystnie? A może to trochę takie kaszubskie jest, jak tradycyjny haft ludowy.

Na piątym zdjęciu zabawnie wyglądają te wiszące - jak siwe brody pod czapkami?

U mnie z kolei- pierwszy prezent roślinny na działkę, od Babci - Blue Diamond pełny. Chciałabym go połączyć z białym jak na zdjęciu:

Obrazek

W ogóle marzy mi się biały ogród.
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Hej,hej,po deszczu! Aga - ciasto niesamowicie piękne i pyszne ;:196 , udało Ci się! Dziękuję!Teraz, kiedy masz już swoją wymarzoną działeczkę, Rodzinka i Przyjaciele pozbyli się problemu z wyborem prezentów dla Ciebie ha, ha zawsze to będą jakieś grabkie lub stylowe ziele!Życzę Ci, by Twój kawałek ziemi szybko zamienił się w kwiecisty raj!
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To cudnie, cieszę się - już rozmrażam mus na kolejne- jutro do odbioru! ;:36 Zapraszam, tym razem osobiście, bo posłaniec nam odjeżdza!

A z prezentami- wice wersa! A słyszałam, że dostałaś piękną Kobyłkę? Nie... zaraz...no tą... czerwoną pnącą. W każdym razie śliczną sadzonkę.(jak ona, a wiem! Trąbkę!).
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaką kobyłkę? Jaką trąbkę? Nic nie rozumiem...
Aga! Ogród w kolorze bieli wygląda bardzo elegancko, ale niestety trochę chłodno... Chyba lepiej zrobić tylko jakiś biały zakątek... Tulipanek - rewelacja! Jak tylko się rozrośnie to piszę się na cebulki.
Oranio - zakładaj swój wątek jak najszybciej bo nie mogę się doczekać by zobaczyć Twoją działkę. A może byś wkleiła choć jedną foteczkę u Agi...?
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo! Ja miałam zdążyć do Oranii podjechać, spróbować "popchnąć" temat kompa, ale wciąż nie zdążam, może się uda :lol:

A z tą roślinką, to ja nie znam innej nazwy, ona ma jakąś łacińską, ale w polskim to Trąbka.Kobyłka - to pomyłka.Cebulki- już przygotowuję dla nich miejsce w piwniczce!

A biały ogród- wiem, że jest stonowany, ale coś takiego mi się marzy, z akcentami kolorów. Najbardziej marzy mi się ogród w stylu "klasztornym", zioła, rośliny lecznicze, warzywniak odgrodzony od kwiatowego murowanym, bielonym murem z dachówkami. W nim bramka, np z kutego żelaza, zarośnięta różami. Coś jak krużganki. Jak bym sobie ogród planowała, taki idealny to np. wraz z domem z cegły, aby trzymał ciepło a latem chłód i otoczony tymi krużgankami,gdzie jest cień i cisza, że ścieżkami ze żwiru, z sadem poza poszczególnymi krużgankami.A najlepiej pod brzozowym gajem;)
I sok byłby brzozowy... ehhh ....
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Kobyłkę? Trąbkę? Mnie się z tym kojarzy tylko słoń :lol: Chuda słonica :lol: :lol: :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ha ha ha. Leżę ze śmiechu, gdy dotarło do mnie zrozumienie Twojego postu Nalewko!...! Tyle namieszałam, że Orania będzie poproszona za mnie wyjaśnić, bo ja nie pamiętam. A tu już mutanty zaczynają grasować w wyobraźni! Jak się nazywa to coś czerwone, pnącze? Oranio - ratuj honor mój, wisi na włosku!
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Czerwone pnącze? W lecie to fasolka albo milin. Jesienią może winobluszcz?

A jednokolorowa rabata jest tu:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=11630

Tzn. wiele jednokolorowych i dwubarwnych rabat w pomysłach, albo i wykonaniach :) A i biała też jest :idea:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś na "c" to było po łacinie, albo z greki raczej, ale nie crassula, bo to z gruboszy. (stąd mój czeski błąd skoro nie grubosz, to...może podobne - - kobyłka). W ogóle mózg to dziwna sprawa. Zlituję się i nie będę dzwonić do Oranii po nocy. Może tu zajrzy ;) ?i uwolni od zagadki?

Dziękuję za wskazówkę! Jednokolorową właśnie stąd zapragnęłam mieć, od tej rabaty, mnie tak to urzekło, kiedy jeszcze działki nie miałam, to czytałam dużo bardzo na Forum!Dziękuję ponownie za link i troskę!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słoneczne pozdrowienia z Elbląga! W końcu słoneczko wyjrzało i od razu człowiek ma lepszy humor.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo! No- to wspaniale! W Gdańsku też!Podobno wraca lato!

No i stało się - założyłam w nocy zeszyt (bo na forum już się gubię, gdzie co czytałam) z danymi sklepów, sprzedawców, z nazwami kwiatów, tytułami rabatek....i zobaczymy co z tego będzie. Allegro mam już napchane "obserwowanymi" i oglądam fotki zestawu. W którymś z wątków czytałam o sposobach prowadzenia zapisków. Na razie exell :lol: mi nie potrzebny, ale kto wie co będzie za kilka sezonów? Potem będę musiała jeszcze rozrysować to wszystko w terminach kwitnienia, potem poprzestawiać pod kątem wysokości, naświetlenia. Ziemię na razie nie wiem jaką mam - pH. Ale jest żyzna, bo wszystko tam jest bardzo zarośnięte i zielone, i chyba nieco gliniasta, tłusta i nie przesuszona, lecz ciężkawa. Pewnie będę musiała trochę piaskiem ją przesypać. Ale jak? jak bez samochodu? (w nocy widzę jak kradnę po woreczku z osiedlowych piaskownic ;)i w nogawkę ;)

Od samego oglądania można oszaleć! Nie wyobrażam sobie na razie co byłoby na jakichś targach kwiatów.

Oranii wciąż szwankuje łącze. W drodze od Rodziny ze strony Mamy, postaram sie wieczorem zajrzeć i coś poradzić z komputerem, tylko nie wiem którego dnia! Oby się udało! Bardzo mi brak Ciebie Oranio na Forum! Też jestem bardzo Ciekawa Twojej działki i spostrzeżeń ogrodowych!

ps. właśnie sobie coś uświadomiłam - oprócz cebul, są jeszcze przecież nasiona! A nasion i roślin- tysiące! A ja już samych cebul ma tyle, tych, co to niby "chciałabym"....a nasiona? Dobrze, że na razie tylko marzę sobie, a nie kupuję.Może jest szansa, że ochłonę?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oby wróciło! Ja mam nadzieję na jeszcze ładny wrzesień, bo część moich kwiatów ma dopiero pąki.Fajnie by było gdyby miały szanse zakwitnąć. W zeszłym roku też miała późno kwitnące kwiaty, bo działkę kupiłam w czerwcu i dopiero wtedy zaczęłam sadzić. Moją lilię kwitnącą w II połowie września prawie wszyscy działkowcy z ogrodu przychodzili oglądać.
Z własnego doświadczenia już wiem,że nie da rady kupić wszystkiego od razu co by się chciało - z różnych względów...
Opracuj sobie na razie plan minimum - kilka różnych gatunków cebul kwiatów wiosennych, by było widać u Ciebie wiosnę. Na setki cebul i tak pewnie nie byłabyś w stanie teraz przygotować rabat. a potem co roku dokupuj nowe odmiany i rośliny. Ja zaszalałam z nasionami wiosną ( dobrze,że są stosunkowo tanie i mają dłuższy termin) i okazało się,że części wcale nie wysiałam - albo nie było gdzie, albo nie miałam kiedy. Postaram się to nadrobić w przyszłym roku.
Poprawa gleby to niezła "orka". Ja ograniczyłam się do minimum - tylko w miejsce sadzenia roślin dawałam lepszą ziemię i trochę dosypywałam na rabaty. Robię swój kompost - to w przyszłym sezonie będzie lepiej.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kurczę dziewczyny ja też nawiedzona jestem :lol: .
W szafie czeka 40 cebul krokusów-myślę żeby wkopać je w ziemię w większych doniczkach bo odkąd coś posadziłam to krety ryją choć wcześnie ich nie było.Mam też do wysiania sasanki :roll: .
Na początku września-ze 3 dni będę palić-tyle mi się tego nazbierało :lol: .
No pocieszające jest to że lato wróci.Ja tak jak Ty Izo tyko w miejscach gdzie sadziłam dosypywałam lepszą ziemię.
Niestety cały czas walczę z podagrycznikiem :evil: .Już przed wyjazdem widziałam że znowu wyłazi :cry: .
agape ja też piszę sobie co okryć na zimę , kiedy co podsypać bo na razie jest tych informacji za dużo.
Pozdrawiam was cieplutko bo tu chyba jesień nadchodzi :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”