Eukaliptus guni i inne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Eukaliptus

Post »

A na tej stronie piszą o takim ukorzenianiu - ukorzeniacz+ wilgoć+ciepłe miejsce.
http://www.ehow.com/how_5642191_root-eu ... tings.html
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Kontakt:

Post »

O kurde to ja pokombinuje . TRanslate google

Usuń pół-drewnianej wskazówki wynikają około 10cm długości, zdrowe liście wiosną lub wczesnym latem. Upewnij się, że wynika to utrzymanie wilgoci przez owijanie ich w wilgotnym ręcznikiem papierowym.

2
Usuń liście od dołu dwie trzecie z pnia za pomocą ostrego noża.

3
Pył tą samą końcówkę być obsadzone zakorzenienia hormonów. Dotknij nadmiar z pnia.

4
Wypełnij mieszkania sadzenia mieszaniną zakorzenienie równych ilości grubego piasku i gleby zalewania. Wody w glebie, aby złagodzić mieszanki.

5
Wstaw połowie każdego cięcia do mieszaniny zakorzenienia. Namiot sadzonki z czystym opakowaniu plastikowym. Umieść sadzonki w ciepłej, słonecznej okolicy. Woda regularnie utrzymywać wysoką wilgotność podłoża, ale nie mokre.

6
Uważaj na wzrost od czterech do 10 tygodni. Jako sadzonki zaczynają się tworzyć liście, usunąć plastikową torbę.

7
Transplant sadzonki do indywidualnych galon pojemników z zalewania gleby po sadzonki już dobrze zakorzenione.
Maniak roślin egzotycznych :)
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p

Post »

A może lepiej tak:
Gdy chcesz podkraść do ukorzenienia kawałek eukaliptusa, rób to wiosną lub wczesnym latem, pamiętaj, tnij gałązkę półzdrewniałą, o długości 10 cm, obetnij dolne liście i koniecznie owiń ją wilgotną chusteczką zanim wsadzisz do kieszeni.
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p

Post »

Do ziemi to dopiero po powrocie do domu. Ukorzeniacz, ziemia przepuszczalna, najlepiej zmieszana z piaskiem, kapturek z foliowej torebki, albo kubełek plastikowy po piwie i ciepełko :D
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ciekawe czy jak bym teraz taki zabieg spróbował hmm
Warto ?
Awatar użytkownika
polanka
100p
100p
Od: 19 gru 2009, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: EUCALYPTUS GUNNI usycha / zimowanie

Post »

Eukaliptusy żyją i na razie mają się dobrze.Wszystkie trzy wyniesione w chłodne miejsce na zimowisko. Czy przeżyją kolejną zimę? zobaczymy na wiosnę. Wyniosłam je dopiero dwa dni temu, złapały kilka nocy z przymrozkami, może się zahartują?
Nie bardzo miałam czas dla moich roślinek tego lata, eukaliptusy też troszkę zaniedbałam. Nawet nie poprzesadzałam do większych doniczek.
Niewiele urosły, ale ładnie zdrewniały. Szczerze mówiąc,nie bardzo mi na nich zależy. Gdyby była szansa na wysadzenie w gruncie, bardziej bym się nimi przejmowała. :uszy
Kiedy człowiek zabije ostatnie zwierzę i spali ostatnie drzewo - przekona się, że pieniędzy nie można zjeść.

Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
serduszka
50p
50p
Od: 2 wrz 2011, o 20:53

Re: Eukaliptus gunni Czy to żywica czy choroba

Post »

A jaka to roślina?
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Re: Eukaliptus gunni Czy to żywica czy choroba

Post »

Toć pisze drzewo Eukaliptus gunni

To juz zaschło i wszystkie listki odpadłe ... mam nadzieje ze zima i dlatego ale od dolu zaczelo na nowo pusczac i coraz wyzej ida listki
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p

Post »

Oj, próbuj, próbuj :D Ostatnie siewki eukaliptusa mi padły, a okrutnie chcę go mieć.
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Znowu to samo co rok temu i chyba padł .. kilka dni i liscie zrobiły sie suche ...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Re: Eukaliptus guni - jak z tym jest?

Post »

stalewiak wspaniały okaz. Ja wysiałam nasionka i chyba jest dobrze bo listki wyglądają prawidłowo. Mam nadzieje,że doczeka się równie pieknego okazu jak ten twój.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
senk
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

alez piekny gunni stalewniak, ja rowniez zakupiłem na all troche roznych nasionek miedzy innymi eukaliptusa, po 2 tygodniowym stratyfikowaniu w lodówce i 5 dniach na parapecie pojawily sie pierwsze roslinki i wygladaja dokladnie tak jak wyzej jest opisane czyli czerwona lodyga i zielone listewki ,takze mam nadzieje ze to jest to :) zobaczymy co bedzie dalej ,mam tez rowniez wiele innych zasadzonych nasionek ktore powoli juz tez wschodza miedzy innymi sosna pinia ktora ladnie juz sobie wyrasta .pozdrawiam
SylviaVictoria
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2012, o 18:01

Post »

Dziś wysiałam swoje nasionka eukaliptusa gunni. Było ich dosłownie kilka w opakowaniu-mam nadzieję, że wzejdą :roll: Nie moczyłam ich wcześniej i nie trzymałam w lodówce - wilgotne podłoże po prostu przykryłam folią.
Awatar użytkownika
seatcordobawrc
50p
50p
Od: 12 maja 2012, o 14:08

Post »

Witam. Właśnie rozpoczynam swoją przygodę z Eukaliptusem Gunni. Podobnie jak większość, po otrzymaniu nasion byłem pewien, że nic z tego nie będzie :-) Nasiona po moczeniu trzymałem 2 tygodnie w chłodnym pomieszczeniu (nie 5, ale około 10 stopni). Z 10 nasion wykiełkowały 4. Każde z nich póki co tylko po dwóch listkach, ale już widać, że rozwijają się kolejne. Jak troszkę urosną, to ich wyciągnę na zewnątrz. I tutaj nasuwa się pytanie, w jakim miejscu je położyć ? Na ostrym słońcu ziemia wyschnie raz dwa, a ponoć Eukaliptus potrzebuje dużo słońca.
Piotrek :-)
Awatar użytkownika
rico62
500p
500p
Od: 19 lip 2010, o 20:45
Kontakt:

Post »

Witam :wit Stalewiak ,jak tam po zimie twój Eukaliptus?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”