Powolna metamorfoza - 2008 cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Spodobał mi się, to się podzielilem :lol:

Przesadziłem dziś róże na rabatę. Raz kozie śmierć, albo się przyjmą, albo po nich, trudno. Wczoraj przesadziłem wisterię, nie widać po niej, żeby ucierpiała. Ale migdałkowi rozdzielonemu z nowozidentyfikowanej kępy liście oklapły. Ciekawe, co z tego bedzie.
No i wsadziłem sobie krukusy pod trawnikiem. Kurcze, nawet w hipermarketach są teraz po 30 gr. za sztukę. A ja latem płaciłem po 4,- zł. No coż, za głupotę trzeba płacić :oops:

Haniu, załatwiłem samochód, więc rano przed pracą wyprawa na giełdę. Obym sie tylko nie rozczarował :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Po ile są :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: 30groszy żartujesz chyba :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Krzysiu, Gosia - Kwiaciarka mówi,
że na Krakowską Giełdę Kwiatową, trzeba o 1 w nocy...
Ale trzymam wszystkie 4 kciuki, byś nie zbankrutował
i nie musiał przesuwać w nocy płotu od strony sąsiada :lol:
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krzyśku, nie podam Ci linku, bo mi znowu ktoś [piii...] może usunąć :cry: , ale sprawdź sobie aktualną gazetkę promocyjną Praktikera, strona 11

Haniu, ja nie na krakowską giełdę, tam mi za daleko. Ja na skromną częstochowską. Co prawda większość to kwiaty cięte, ale trochę zakupów zrobiłem, i jeszcze do pracy zdążyłem :lol:
O paulowni nie słyszeli, kielichowiec dopiero na wiosnę, cebulek też nie wypatrzyłem, ale na samych wrzosach i wrzoścach zaoszczędziłem 80 zł. W ogrodniczym na miejscu zaśpiewali sobie wczoraj dwukrotnie drożej.

Po południu wstawię fotkę z zakupów, ale się cieszę :heja
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja też się cieszę Twoją radością.
I czekam na foty łupów! :lol:
A żyrandolowa anegdotka, jest przecież podlinkowana,
więc miałeś absolutnie dobre wrażenie, Krzysieńku! :lol:

A tu, inna historyjka:

Joe - All The Things (Your Man Won't Do)
http://pl.youtube.com/watch?v=_kZ03umfNVE
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to się zaczne przechwalać: :lol: :lol: :lol:
Obrazek
Jałowiec płożący, 2 wiciokrzewy, koreanka, budleja, Percy Wiseman...
ObrazekObrazek
Zapachowe cuda, niestety wybrałem egzemplarz bez karteczki, o czym się zorientowałem dopiero przy rozpakowywaniu. A nazwa uleciała...
Obrazek
Złoty dywan, jedyny, oprócz wrzośców "impuls". Reszta szła z kartki :lol:
Obrazek Obrazek
I cel wizyty: wrzosy (i wrzośce :lol: )
Obrazek
Dziś też przyszły w końcu cebule. To największa - zimowit
Obrazek
A to dziury w trawniku, w których już się krokusy zadomawiają.
Obrazek
Czarny Rycerz w jego nowym domu
Obrazek Obrazek

A na koniec rozwiązany pomysł na bramkę, na razie tylko jedna strona. Po długich kombinacjach co by szybko rosło, było ładne, najlepiej pachnące i dało sie uformowac na "bramkę", po pomocnych sugestiach innych forumowiczów postawiłem na zapach. Wsadzę lilaki, a zanim urosną na tyle, żeby dały zamknąć łuk nad głową obok puszczę wiciokrzewy. Podobno dosyć szybko rosną, są wystarczająco długie i w dodatku pachną :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ten dywan z wrzosów jest rewelacyjny ja też ostatnio kupiłem 5 sztuk. Bardzo mi się podobają :)
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziś wieczorem je wsadziłem, przy przygotowywaniu terenu lało się ze mnie na tej słonecznej patelni. A ładnie będzie jak zwykle - dopiero za rok :cry:

Rano wsadziłem też cebulki narcyzów, które wczoraj dotarły. Bo nie przestawiłem zegarka po wczorajszej giełdzie, i dziś zadzwonił znów o 4:00 :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Raju, Krzysiu !
Toż to środek nocy :shock:
Jak tak dalej pódzie to chyba mleczarzem zostaniesz?
(Kiedyś tacy panowie dostarczali mleczko o świcie) :lol:

A Czarnemu Xięciu warto odcinać kopie ( przekwitłe kwiatostany),
bo to go skłania do dalszej walki kolorem. :wink:

I czekając na wrzosowisko...
http://pl.youtube.com/watch?v=VFYVfE16Dtc
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Jejuuuu, ale zdjęcia!!!

Zacznijmy od tych starych drzew porośniętych czymś zielonym. Co to jest? Gdzie to rośnie?? Do tej pory się pozbierać nie mogę, a szczęka leży na podłodze :D

Zakupy. Super! Furtka. Super! Wiciokrzewy to pewnie pomorskie, albo japońskie. Rzeczywiście szybko rosną, mój tegoroczny wiosenny nabytek urósł od 60 cm do 3 m w górę, a potem niemal drugie luzem w poziomie, bo uznał, że uwięzienie w kratkach to nie dla niego :D

Narcyzy, też powsadzałam ich całe mnóstwo w nową grządkę, mamy chyba podobne tempo wtykania cebulek :lol: No i troszkę tulipanów w skarpę, ale te to już w koszyczkach, bo nornice tam harcują na całego :( I też mam nowego jałowca, nawet podobny :) Przeniosłam dla niego liliowce niżej, żeby mu się wygodnie do słońca sięgało.

Krzysztofie, ode mnie stąd (Warmia) też wszędzie daleko, a w sklepie ogr. w mieście gminnym mają np. jagodę kamczacką. Jaka odmiana - pytam, bo uważam, że to ważna sprawa. A pani odpowiada, że to ... jagoda kamczacka. Po 18 zł. :shock: No i jak mogę nie lubić sklepów internetowych? A panowie kurierzy i listonosz to nawet chętnie tu przyjeżdżają na to moje zad....pie ( :oops: ), byli już chyba wszyscy, Pocztex, Opek, DHL, a z paniami na poczcie jestem tak zakolegowana, że same dzwonią, że paczka już przyszła i roślinki się mogą męczyć :D A potem jadę tam z psem i mimo tabliczki "psom wstęp zakazany" ani słowa nie mówią, jak wparowuję do nich z 40 kg bydlątkiem po karton wielkości lodówki :lol:

Tak, doskonale rozumiem problemy ludzi mieszkających "daleko od szosy", bo sama je miewam. Ale ja mam prawo jazdy. I autko. Czego i tobie życzę :) Nawet 20 letni maluch lepiej wozi rośliny, niż najnowocześniejszy autobus :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krzysztofie, spotkałem się w piątek z przesądem, że wrzosów nie powinno sie trzymać na ogródku. Skąd takie coś ludzie wymyślają?

Haniu, spośród wielu objawów starości chodzenie spać i wstawanie z kurami wydaje mi się wyjątkowo przygnębiające. Od razu przypominają mi się "Dwa xiężyce". Oglądałaś?
A rycerza dziś rozbroję, jest niedziela, więc za wiele innych rzeczy mi nie wolno robić dziś na ogródku. Mieszkam wśród katolików :lol:

Beatko, nie wiem, o których drzewach mówisz? O tej jabłoni obok parasola?
Wiciokrzewy są pomorskie, chyba "Serotina", ale nie zapisałem sobie u sprzedawcy, a na jednym jest tabliczka just "Wiciokrzew pomorski" :lol: :lol:
Z tulipanami ciągle jeszcze czekam na drugą połowe września, to moje pierwsze sadzenia, więc staram się być "xiążkowy".
Kiedyś w pracy byłem świadkiem, jak Pan z Poczty rzucił jakąś paczkę na podłogę. A że akurat oczekiwałem roślin, więc poprosiłem go, żeby mojej paczki, jak już przyjdzie nie rzucał, bo jej krzywdę zrobi. I wiesz co? Pan się na mnie obraził :lol: Teraz zawsze przywozi mi paczki z takim lekko kpiącym uśmieszkiem. :lol: A kurier kiedyś zostawił mi paczkę z narzędziami pod drzwiami, bo nikogo nie było w domu, a jemu nie chciało się zadzwonić. A przecież mogłem podjechać, prawo jazdy mam, gorzej z samochodem, musze pożyczać. Najchętniej sprawiłbym sobie jakiegoś starego, odrapanego kombi, żeby można bez żalu wozic nim różne graty, a każdy inny kierowca wstydziłby się do niego wsiąść :lol: :lol: :lol:
40 kilowe bydlątko może Ci zimą ciągnąć sanki z poczty :lol: :lol:

I te Wasze wszystkie miłe słowa wprawiły mnie już o 3 w nocy w dobry nastrój, ale wtedy nie byłem w stanie pisać ;:126 Więć może teraz trochę wiosny przypomnę? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O, Krzysiu, wiosna w tym upale, bardzo pożądana. :lol:
Taki chłodne, białe płatki, aż nasuwa się skojarzenie z wiosennym deszczykiem.
A w ogrodzie, wszystko leży pokotem, Westerlad spuszcza kwiaty po jednej dobie! :shock:
Więc zaraz szoruję i nabijam rachunek Wodociągom Miejskim :? ,
bo choć IMGW twierdzi, że u nas leje wielkoskalowo,
to kaskadę wody, widzę jeno w .... toalecie. :lol:
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

I znowu się kieruje plotkami. Tym razem taką, ze wrzosy się szybko rozrastają. Więc wsadziłem tylko częściowo. Najwyżej będę dosadzał:

Przed:
Obrazek

W trakcie:
Obrazek Obrazek

Po:
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Piękną wrzosową rabate zrobiłeś ;:333
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Też mi się podobają te wrzoski pod tymi drzewami. Ładnie to wygląda tak sympatycznie, a ta kora to super sprawa.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”