Pierwsze storczyki- co dalej z uprawą?
Noriko jak możesz to wstaw zdjęcia korzeni. Tylko musi byc w miarę dobre zdjecie.
Niektóre storczyki mimo całkowitego przeschnięcia nie mają srebrzystych korzeni tylko lekko zielone. To nie jest nic niepokojącego, tylko może początkowo sprawiac trudnośc w odróżnianiu czy storczyk nadaje się do podlania czy jeszcze nie. Musisz poobserwowac storczyka zaraz po podlaniu i po jakimś czasie od podlania, jak zmienia się kolor korzeni.
Niektóre storczyki mimo całkowitego przeschnięcia nie mają srebrzystych korzeni tylko lekko zielone. To nie jest nic niepokojącego, tylko może początkowo sprawiac trudnośc w odróżnianiu czy storczyk nadaje się do podlania czy jeszcze nie. Musisz poobserwowac storczyka zaraz po podlaniu i po jakimś czasie od podlania, jak zmienia się kolor korzeni.
właśnie dokonałam swojej pierwszej operacji na storczyku. Wszystkie korzenie obmyte spryskane odgrzybiaczem i posypane węglem. Oczywiście korzenie są popodcinane.
Co najśmieszniejsze. Wyjęłam storczyka z doniczki, pozbyłam się całego podłoża i zastanawiam się co jest przyczepione do korzeni. Ni to robak ni nic. Odczepiłam to, przyglądam się a to jest jakby gąbka. Małe kawałki gąbki poprzyczepiane do różnych korzeni a niektóre w podłożu. Zadziwiło mnie to. Jak myślicie dosypali coś temu kwiatku jak jeszcze był w sklepie czy wymieszali ziemie z czymś? (mam go 2 tyg zaledwie w domu).
No chyba że to normalne ;p
Co najśmieszniejsze. Wyjęłam storczyka z doniczki, pozbyłam się całego podłoża i zastanawiam się co jest przyczepione do korzeni. Ni to robak ni nic. Odczepiłam to, przyglądam się a to jest jakby gąbka. Małe kawałki gąbki poprzyczepiane do różnych korzeni a niektóre w podłożu. Zadziwiło mnie to. Jak myślicie dosypali coś temu kwiatku jak jeszcze był w sklepie czy wymieszali ziemie z czymś? (mam go 2 tyg zaledwie w domu).
No chyba że to normalne ;p
- Agnieszka_73
- 200p
- Od: 16 paź 2008, o 21:17
- BEATA55555
- 200p
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
BEATA55555 - Oasis - to jedna z firm, która te gąbki produkuje, te zielone gąbki są przeznaczone do florystyki - do układania kwiatów ciętych. By utrzymywały długo kwiaty dodaje się do gąbki wody. Dlatego jest dodawany do podłoża do storczyków bo zwiększa wilgotność podłoża, niestety, jak dodaje się dużo i często wodę można spowodować zalanie storczyka.
- BEATA55555
- 200p
Deirde pisze:BEATA55555 - Oasis - to jedna z firm, która te gąbki produkuje, te zielone gąbki są przeznaczone do florystyki - do układania kwiatów ciętych. By utrzymywały długo kwiaty dodaje się do gąbki wody. Dlatego jest dodawany do podłoża do storczyków bo zwiększa wilgotność podłoża, niestety, jak dodaje się dużo i często wodę można spowodować zalanie storczyka.
Deire jeżeli już to na polskim rynku w sprzedaży jest głównie Oasis, dlatego że jest dobry jakościowo zarówno do mokrych jak i suchych kompozycji.
A w wypadku kompozycji z kwiatów ciętych żywych, gąbkę zawsze poddajemy moczeniu przed zastosowaniem!!!
Do kwiatów suchych jest specjalna gąbka(koloru szaro beżowego)
Gąbkę producenci stosują na dużą skalę i to nie tylko do storczyków!!!!
Dodatek ten stanowi zwykle 5-10%!!!
- BEATA55555
- 200p
Proponuję poczytać o keramzycie!!!
Stosując keramzyt bez żadnej domieszki troszkę inaczej sprawuje się opiekę nad roślinką!
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5989
Stosując keramzyt bez żadnej domieszki troszkę inaczej sprawuje się opiekę nad roślinką!
weszłam na tą stronkę i przeczytałam wszystko. Wychodzi na to że po jakimś czasie muszę przesadzić storczyka do normalnej ziemi dla nich. A mam pytanie. Skoro ten storczyk jest taki bidulek to może utnę mu cały pęd kwiatowy który go na pewno bardzo obciąża. (trochę mi żal bo jeszcze są na nim jakies kwiaty i jeden pączek który się jeszcze chyba rozwinie).BEATA55555 pisze:Proponuję poczytać o keramzycie!!!
Jak radzicie?
Ja tez radze ci obciac ped.
Ratouje stroczyka mojej siostry juz dosc dlugo i na poczatku nie obcielam mu pedu bo po prostu bylo mi go szkoda i to byl blad bo storczyk zmarnial bardziej.Dopiero po jakims czasie ciachnelam ped i wlozylam storczyka do keramzytu o ile mozna to nazwac juz storczykiem bo nie ma zadnego liscia wszystkie stracil ale nie poddalam sie i od tygodnia juz obserwuje nowy 1 listek wylaniajacy sie,czyli znow nadzieja ze przezyje.
Ratouje stroczyka mojej siostry juz dosc dlugo i na poczatku nie obcielam mu pedu bo po prostu bylo mi go szkoda i to byl blad bo storczyk zmarnial bardziej.Dopiero po jakims czasie ciachnelam ped i wlozylam storczyka do keramzytu o ile mozna to nazwac juz storczykiem bo nie ma zadnego liscia wszystkie stracil ale nie poddalam sie i od tygodnia juz obserwuje nowy 1 listek wylaniajacy sie,czyli znow nadzieja ze przezyje.
Witam ponownie:) Zgodnie z moją obietnicą wklejam zdjęcia w pełni kwitnącego mojego pierwszego storczyka. Jak na razie nie zaopatrzyłam się w następnego z bardzo błahego powodu- nie mam gdzie trzymać. Bo oprócz tego jedynego storczyka mam jeszcze mnóstwo innych roślinek. Jak na razie mój okaz ma się dobrze, kwitnie ślicznie. Moczę go raz na jakiś czas. Kieruję się radą i czekam do momentu kiedy korzenie robią się srebrne.
Kurcze tak się napaliłam, na wysłanie zdjęć, ale mój net dzisiaj kiepsko Hula więc musiałabym nie wiem ile czekać, więc rezygnuję dzisiaj. Może następnym razem. Ale jeszcze musze sie pochwalić bo mój storczyk wypuszcza listek. teraz będzie miał 3.
pozdrowienia dla wszystkich.
Monika
Kurcze tak się napaliłam, na wysłanie zdjęć, ale mój net dzisiaj kiepsko Hula więc musiałabym nie wiem ile czekać, więc rezygnuję dzisiaj. Może następnym razem. Ale jeszcze musze sie pochwalić bo mój storczyk wypuszcza listek. teraz będzie miał 3.
pozdrowienia dla wszystkich.
Monika
witam ponownie 
Minęło już sporo czasu i wody odkąd operowałam swojego falka. Wydaje się, że kuracje przyjął ponieważ wygląda lepiej i co najważniejsze nie padł. Myślicie że nadszedł już czas żeby go przesadzić? Jak tak to do mieszanki do storczyków z sklepu czy coś dodać jeszcze? A co myślicie o specjalnej mikoryzie do storczyków

Minęło już sporo czasu i wody odkąd operowałam swojego falka. Wydaje się, że kuracje przyjął ponieważ wygląda lepiej i co najważniejsze nie padł. Myślicie że nadszedł już czas żeby go przesadzić? Jak tak to do mieszanki do storczyków z sklepu czy coś dodać jeszcze? A co myślicie o specjalnej mikoryzie do storczyków
Witam wszystkich serdecznie:). Długo mnie tutaj nie było. Nie kupowałam kolejnych storczyków bo tak naprawdę nie mam ich gdzie trzymać. Ale jakiś czas temu znów pojawiły się w Biedronce i wtedy już nie mogłam się oprzeć. Kupiłam dwa. Zaraz wkleję zdjęcia. Ale najpierw powiem co słychać u mojego pierworodnego:). Przekwitł, obcięłam pęd i po jakimś miesiącu wypuścił nowy. Teraz kwitnie i ma 8 kwiatów. Dwa nowe które ostatnio kupiłam już przekwitły ale zdjęcia zdążyłam zrobić.

Zdjęcie kwitnęcego pierworodnego wstawię podczas kolejnych odwiedzin.

Zdjęcie kwitnęcego pierworodnego wstawię podczas kolejnych odwiedzin.