Galeria nowicjuszki - Szamanka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

ja wycieram końcówką ręcznika papierowego, najlepiejs ztywnego. pomysł z patyczkami - świetny. Zauważyłam, że moje storczyki nie lubią chyba zraszania korzeni napowietrznych...
platynka :)
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

Platynko - skąd przypuszczenie, że tego nie lubią ?
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja wodę, która dostanie się do stożka też usuwam ręcznikiem papierowym lub wacikiem, ale widocznie nie zawsze skutecznie bo 2 storczykom zgnił stożek :(
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

bo jakieś te korzenie wtedy dziwne...brązowe, mokre, nieładne... i długo - bardz długo - nie robią się srebrne.poza tym, przy nawilzaniu korzeni zawsze woda dostanie się do stozka :/ , dlatego ja juz nie nawilzam.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

platynka80 pisze:bo jakieś te korzenie wtedy dziwne...brązowe, mokre, nieładne... i długo - bardz długo - nie robią się srebrne.poza tym, przy nawilzaniu korzeni zawsze woda dostanie się do stozka :/ , dlatego ja już nie nawilzam.
A u mnie wręcz odwrotnie :) Storczyki bardzo dobrze reagują na coranne delikatne zmgławianie. Robię to dopiero na kilka dni po podlewaniu. Mam bardzo dobry atomizer (rozpyla prawdziwą mgiełkę 8) ) i dzięki temu korzenie nie wysychają, są ładne, grube i dobrze przyrastają 8) :)
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Ja swoja zamgławiam kilka razy dziennie, gdy jest ciepło i duszno a powietrze suche -

czuje to w nosem ;)

Jeden tylko ma lekkie brązowawe plamy na korzeniach, ale taki do mnie dotarł - podejrzewam,

że to od złej wody, którą był podlewany :?:
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

a jaka woda dobra i jaki rozpylacz?
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Ja używam przefiltrowanej z rozpylacza z możliwością regulacji; od skraplania do delikatnej mgiełki.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja raczej też nie zamgławiam. Pomimo dobrego rozpylacza - woda i tak musi gdzieś spłynąc. Zresztą mam teraz dwa storczyki z pognitymi stożkami na reanimacji - może właśnie od tego?
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Całkiem możliwe....przy moim zamgławianiu nie widzę aby woda spływała...raczej zostaje na liściach i paruje ?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja nie pryskam, bo się dostaje między liście a korzenie mają taki nieładny nalot. ale podlewam tak, by powietrzne korzenie też trochę zmoczyć, czyli leję wodę od góry.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Ja właśnie obawiam sie zamgławiania, wydaje mi sie, ze bardzo szybko woda przez przypadek może dostać sie między liście. Dlatego przecieram dość często, ale raczej nie zraszam.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja keidymś zraszałam, a teraz nie. gdy byłam na wakacjach, moja B. zraszała storczyki, w dodatku deszczówką i na ich korzeniach porobiły się brzydkie plamy i nalot. zamiast srebrne to są brązowawe z wierzchu. ale teraz już puszczają świeże korzonki i te wyglądają normalnie.
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

Storczykowa, moje tez zbrązowiały, al,e na szczęście wróciły do normalności i są nowe korzenie w każdym. ja nie będę zraszała...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja też nie... zraziłam sie. nie chcę, by mi znowu jakieś uschły. uwielbiam moje storczyki i chcę, by żyły i miały się dobrze jak najdłużej. a poza tym pryskając storczyki zapaćkałabym okna. w szklarni to prędzej by można pryskać, ale w domu to się brudzą okna, ściany, parapet, liście storczyków...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”