Kroplik tygrysi,figlarz(Mimulus tigrinus)
- anym
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Figlarny - Kroplik Figlarz
Aniu dziękuje odezwę się na jesieni! Ja widziałam w sprzedaży w takim kolorze jak Twoje ale bardziej zwarte pewnie skarlane
-
- 200p
- Od: 17 maja 2013, o 12:57
Bo mój przed zdjęciem był klapnięty ,cały dzień bez podlewania ,dopiero po zrobieniu zdjęć lepiej wyglądał.
Potrzebują dużo wody, a ja mam patelnię na balkonie.Ale nie jest mu u mnie zle .Bałam się że w ogóle nie utrzyma się u mnie jak poczytałam o nim.Poza tym muszę go chyba przyciąć , żeby miał krótsze łodyżki i nie rozkładał się na boki.Jak go kupiłam to był niski i bardzo zwarty, szybko rośnie.
Myślę że w zacienionym miejscu wyglądałby lepiej ,kwiatuszki byłyby bardziej trwałe.A tak po dwóch dniach osypują się.Na szczęście ma ich sporo.
Potrzebują dużo wody, a ja mam patelnię na balkonie.Ale nie jest mu u mnie zle .Bałam się że w ogóle nie utrzyma się u mnie jak poczytałam o nim.Poza tym muszę go chyba przyciąć , żeby miał krótsze łodyżki i nie rozkładał się na boki.Jak go kupiłam to był niski i bardzo zwarty, szybko rośnie.
Myślę że w zacienionym miejscu wyglądałby lepiej ,kwiatuszki byłyby bardziej trwałe.A tak po dwóch dniach osypują się.Na szczęście ma ich sporo.
-
- 200p
kolejne fotki mojego kroplika .
Rozwijające się kwiatuszki są najpierw ciemnopomarańczowe a kilku dniowe wybarwiają się na pomarańczowo żółte.
http://85.193.192.23/~pasja/kwiaty/IMG_5210
Rozwijające się kwiatuszki są najpierw ciemnopomarańczowe a kilku dniowe wybarwiają się na pomarańczowo żółte.
http://85.193.192.23/~pasja/kwiaty/IMG_5210
- anym

-
- 200p
No to Kochana
Twoje robią dopiero wrażenie. Ile jest tam kolorków? Trzy podstawowe? , bo mieszańców pewnie więcej?
Poproszę zdjęcia z bliska

Poproszę zdjęcia z bliska

- anym

Aniu dla Ciebie portreciki kroplików

- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczne. Muszę posiać w przyszłym roku 

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
A mnie w tym roku nie wykiełkowały...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 200p
Dziękuję Aniu za zdjęcia
. Cudne są.
W ogóle nie wiedziałam że są takie kwiatuszki dopóki nie zobaczyłam swoich w kwiaciarni , a to że mają tyle pięknych kolorów to dla mnie odkrycie tego sezonu
Pozdrawiam

W ogóle nie wiedziałam że są takie kwiatuszki dopóki nie zobaczyłam swoich w kwiaciarni , a to że mają tyle pięknych kolorów to dla mnie odkrycie tego sezonu

Pozdrawiam
- anym

- Alenka
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Są i moje kropliki

Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza
*cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia 
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki

Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Figlarz[Kroplik]
Kupiłem w tesco nasiona figlarza i chciałem się dowiedzieć czy to roślina jednoroczna czy bylina?,bo na opakowaniu nie pisze
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: Figlarz[Kroplik]
Google:
Typ rośliny : Roślina jednoroczna uprawiana z rozsady
Wysokość: Od 15 do 60 cm.
Ozdoba rośliny: Dzwokowate kwiaty wyrastające z kątów liści o różnych ciepłych barwach, w ciemne plamki. Najczęściej są to kwiaty żółte, kremowe, różowawe lub pomarańczowe z brązowymi lub bordowymi plamkami.
Łodygi figlarza są cieńkie, ścielące się, w dolnej części rozgałęzione a liście soczystozielone, ząbkowane.
Pora kwitnienia: Od lipca do września.
Uprawa: Kroplik jest dość łatwy w uprawie choć ma pewne wymagania co do gleby. Dobrze znosi dużą wilgotność powietrza, w czasie suszy trzeba pamiętać o podlewaniu. Aby roślinki dobrze się rozkrzewiały warto uszczykiwać wierzchołki pędów. Niezbyt wytrzymały na chłody i dlatego lepiej wysadzać go na zwenątrz w drugiej połowie maja, choć czasami zdarza się że roślna przezimuje lub sama się wysieje. Glebę wokoło warto wyściółkować.
Rozmnażanie tej sympatycznej roślinki przez wysiew nasion w marcu lub kwietniu do ciepłego inspektu lub skrzynek. Nasion nie przykrywa się ziemią tylko lekko wciska w podłoże. Kiełkują po 2 tygodniach. Po wzejściu siewki przewietrzać i hartować. Kroplik może być przesadzany z rozwijającymi się kwiatami.
Gleba: Żyzna, próchnicza ale lekka, wilgotna i lekko kwaśna.
Stanowisko: Najlepiej rośnie w półcieniu, ale im gleba wilgotniejsza, tym lepiej znosi silne nasłonecznienie.
Zastosowanie:Ponieważ lubi wilgotną glebę nadaje się do obsadzania zbiorników wodnych. Stosowany bywa również na rabaty i obwódki. Może być też sadzony pod krzewami ozdobnymi o podobnych jak on wymaganiach. Często uprawia się kropliki w skrzynkach i doniczkach na balkonach i tarasach.
Ciekawostki: Łacińska nazwa pochodzi od słowa mimus czyli czarodziej.
Typ rośliny : Roślina jednoroczna uprawiana z rozsady
Wysokość: Od 15 do 60 cm.
Ozdoba rośliny: Dzwokowate kwiaty wyrastające z kątów liści o różnych ciepłych barwach, w ciemne plamki. Najczęściej są to kwiaty żółte, kremowe, różowawe lub pomarańczowe z brązowymi lub bordowymi plamkami.
Łodygi figlarza są cieńkie, ścielące się, w dolnej części rozgałęzione a liście soczystozielone, ząbkowane.
Pora kwitnienia: Od lipca do września.
Uprawa: Kroplik jest dość łatwy w uprawie choć ma pewne wymagania co do gleby. Dobrze znosi dużą wilgotność powietrza, w czasie suszy trzeba pamiętać o podlewaniu. Aby roślinki dobrze się rozkrzewiały warto uszczykiwać wierzchołki pędów. Niezbyt wytrzymały na chłody i dlatego lepiej wysadzać go na zwenątrz w drugiej połowie maja, choć czasami zdarza się że roślna przezimuje lub sama się wysieje. Glebę wokoło warto wyściółkować.
Rozmnażanie tej sympatycznej roślinki przez wysiew nasion w marcu lub kwietniu do ciepłego inspektu lub skrzynek. Nasion nie przykrywa się ziemią tylko lekko wciska w podłoże. Kiełkują po 2 tygodniach. Po wzejściu siewki przewietrzać i hartować. Kroplik może być przesadzany z rozwijającymi się kwiatami.
Gleba: Żyzna, próchnicza ale lekka, wilgotna i lekko kwaśna.
Stanowisko: Najlepiej rośnie w półcieniu, ale im gleba wilgotniejsza, tym lepiej znosi silne nasłonecznienie.
Zastosowanie:Ponieważ lubi wilgotną glebę nadaje się do obsadzania zbiorników wodnych. Stosowany bywa również na rabaty i obwódki. Może być też sadzony pod krzewami ozdobnymi o podobnych jak on wymaganiach. Często uprawia się kropliki w skrzynkach i doniczkach na balkonach i tarasach.
Ciekawostki: Łacińska nazwa pochodzi od słowa mimus czyli czarodziej.
- Frodo1
- 500p
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
Re: Kroplik Figlarz
Witajcie
Czy warto już siać kroplika, czy lepiej jeszcze się wstrzymać ? Może ktoś podzieli się doświadczeniami ?
Czy warto już siać kroplika, czy lepiej jeszcze się wstrzymać ? Może ktoś podzieli się doświadczeniami ?
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona