Morela - uprawa, pielęgnacja, zapytania

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Morela - pielęgnacja

Post »

Tomku rozluźnij korzenie,możesz je trochę skrócić.Wykop dołek, zapraw go kompostem lub dobrze przefermentowanym obornikiem,posadź drzewko,obficie podlewaj dopóki drzewko się nie przyjmie.Uważaj aby korzenie drzewka nie stykały się z obornikiem(obornik przysyp kilkucentymetrową warstwą ziemi).Morela Harcot potrzebuje"towarzystwa" więc postaraj się zapylacza dla niej,chyba że akurat sąsiad ma inną odmianę w pobliżu to wtedy zakup drugiego drzewka możesz sobie odpuścić.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

andrew54 bardzo dziękuję za bogatą instrukcję sadzenia drzewka, zmartwiłeś mnie potrzebą posadzenia zapylacza, czy wiesz może w jakiej odleglości trzeba to zrobić oraz jaką drugą odmianę kupić, czy może to obojętne :D

Pozdrawiam Tomek :wit
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Mam posadzoną morelkę, nie wiem jaka odmiana. W okolicy nie ma innej moreli, a moja i tak zawiązała owoce. Czy możliwe, aby pomogly w zapylaniu brzoskwinie lub śliwy?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p

Post »

piofigiel pisze:andrew54 bardzo dziękuję za bogatą instrukcję sadzenia drzewka, zmartwiłeś mnie potrzebą posadzenia zapylacza, czy wiesz może w jakiej odleglości trzeba to zrobić oraz jaką drugą odmianę kupić, czy może to obojętne :D

:wit Najlepiej jest gdy zapylacze rosną obok siebie, jeżeli jednak nie ma takiej możliwości i zapylacz rośnie np.kilkadziesiąt metrów dalej to myślę też będzie o.k , dlatego że morele zapylają owady które przenoszą pyłek na większe odległości. Oczywiście ważne jest także aby zapylacze zakwitały w tym samym czasie. Z tego co wiem dobrym zapylaczem dla odmiany Harcot jest Early orange,Wczesna z Morden i odwrotnie.
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p

Post »

ostatnia szansa pisze:Mam posadzoną morelkę, nie wiem jaka odmiana. W okolicy nie ma innej moreli, a moja i tak zawiązała owoce. Czy możliwe, aby pomogly w zapylaniu brzoskwinie lub śliwy?
Niektóre morele są samopylne a najpopularniejszą z nich jest odmiana Somo.
Z tego co wiem brzoskwinie i śliwy nie zapylają moreli.No i zakwitają trochę później.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

andrew54 pisze:
Niektóre morele są samopylne a najpopularniejszą z nich jest odmiana Somo.
Z tego co wiem brzoskwinie i śliwy nie zapylają moreli.No i zakwitają trochę później.
Własnie wygrzebałam stare notatki z odmianami moich drzew (a myślałam, że już nie istnieją) i okazało się, że mam morelę Somo :D na podkładce Ałycza
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Witaj !

Jeśli dobrze pamiętam to odmiana samopylna.
Z ostatnio uzyskanych informacji wynika, że pomimo samopylności powinno się ją sadzić z zapylaczem. Efekty są lepsze, lepiej owocuje itd.

Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

ostatnia szansa pisze:Własnie wygrzebałam stare notatki z odmianami moich drzew (a myślałam, że już nie istnieją) i okazało się, że mam morelę Somo :D na podkładce Ałycza
Powiedz coś o owocach, bo się zastanawiam, czy warto ją mieć (znaczy mieć, to mam, tylko myślałam, żeby wykopać :roll: )
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Dziękuję Ci andrew54 za kolejną dawkę wiedzy o morelach, jestem wdzięczny. Nie miałem w planach zakupu dwóch moreli, ale cóż zapisałem sobie odmiany zapylaczy jakie proponujesz i posadzę dwie. Chciałbym się kiedyś doczekać owoców, czy to trudne w uprawie drzewa?

ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja morela została posadzona jesienią 2004 i latem 2009 miała pierwsze owoce (ok 30szt ). Niestety nie widziałam owoców, bo byłam z mężem na wyjeździe wakacyjnym, tylko mój syn 19letni zajadał i mówił ,że były bardzo smaczne (ta działka i drzewka sa notarialnie jego, tylko pozwala łaskawie rodzicom pracować na niej :lol: ). Nie ma w domu syna, bo studiuje daleko od domku więc go nie zapytam teraz o szczegóły.
Nie wiadomo, czy w następnych latach będzie dużo owoców czy brak zapylacza zmniejszy ich ilość.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p

Post »

piofigiel pisze:Dziękuję Ci andrew54 za kolejną dawkę wiedzy o morelach, jestem wdzięczny. Nie miałem w planach zakupu dwóch moreli, ale cóż zapisałem sobie odmiany zapylaczy jakie proponujesz i posadzę dwie. Chciałbym się kiedyś doczekać owoców, czy to trudne w uprawie drzewa?

;:7 Raczej trudne bo wcześnie rozpoczynają wegetację i wtedy kwiat lub zawiązki często uszkadzają późno występujące przymrozki.Poza tym są bardzo podatne na raka bakteryjnego.Gdzieś ostatnio czytałem że też są bardzo podatne na szarkę.U mnie na razie odpukać ten wirus nie wystąpił na moreli(na śliwie jak najbardziej). :?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ostatnia szansa pisze:Moja morela została posadzona jesienią 2004 i latem 2009 miała pierwsze owoce (ok 30szt ). Niestety nie widziałam owoców, bo byłam z mężem na wyjeździe wakacyjnym, tylko mój syn 19letni zajadał i mówił ,że były bardzo smaczne (ta działka i drzewka sa notarialnie jego, tylko pozwala łaskawie rodzicom pracować na niej :lol: ). Nie ma w domu syna, bo studiuje daleko od domku więc go nie zapytam teraz o szczegóły.
Nie wiadomo, czy w następnych latach będzie dużo owoców czy brak zapylacza zmniejszy ich ilość.

Pozdrawiam
Dzięki za info! Somo podobno jest samopylna, więc nie powinno być problemów z zapyleniem. Moja ma trochę pąków kwiatowych - zobaczymy, czy coś z tego wyjdzie (przymrozki).
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Witaj !

Czy dobrze czytam ? Twoja ma już pąki kwiatowe ?

Dzisiaj na brzoskwini robiłem sylit i dobrze obejrzałem drzewka. Poza bzem i jagodą kamczacką to właściwie nić jeszcze nie ruszyło. Ty zdaje się jesteś z wa - wy. Czyli dalej na wschód.

Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

No przecież na np nektarynie idzie zauważyć pąki kwiatowe :) w końcu są one wytwarzane rok wcześniej :)
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widać pąki (na jesieni i zimą ciężko mi było je zidentyfikować, ale teraz widać) - są takie bardziej okrągławe, odstające, jaśniejsze w kolorze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”