Działka ROD Moja radość na emeryturze

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka ROD Moja radość na emeryturze

Post »

LUCYNKO nie chcę nic mówić,ale są róże typowo do cienia :oops: ,ale to już trzeba zamawiać u ogrodników.Śpieszę się donieść,że ja też
chcę kupić Lilę Wunder ponieważ przeczytałam o niej same dobre rzeczy. ;:oj
Calla ma fajne nakrapiane liście,ale mam cichą nadzieję,że doczekam się kwiatów.Jak na razie lipki też fajnie rosną.Wczoraj wysiałam parę nasionek od Ciebie.
Pomysł masz bardzo fajny z tymi różami LIla Wunder a w środku inna różyczka.Na pewno będzie fajnie wyglądało.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARYSIU jaka z Ciebie zdolniaszka,tak ładnie wyhaftowałaś kwiatki.Chyba mniejszym krzyżykiem,bo ja większym.U Ciebie wygląda jak arras.

Ja robiłam jeszcze korale ,bransoletki na szydełku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kupiłam taką dalię.
Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu, ależ śliczna jest ta różyczka! ;:138 ;:138
danuta z pisze: Obrazek
Jesteś posiadaczką bardzo sprawnych paluszków. ;:303 Tyle pięknych rzeczy zrobiłaś! ;:433 ;:433
Zdrówka. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj LUCYNKO!
Widzę,że Tobie jak i mnie podobają się róże dwukolorowe.Tę różę kupiłam kiedyś w sklepie.Nawet nie znam nazwy.
Pogoda u nas słoneczna,ale w nocy był przymrozek (samochody białe).
Mam nadzieję dziś być na działce niech tylko trochę cieplej się zrobi.Nie dawno wysiałam gazanie i już wzeszły.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu, pochwal się - byłaś na działeczce? I co tam w trawie piszczy? ;:88
Jak ja kocham kosmosy rurkowe! A Twoje były śliczne! ;:215
A ja byłam na działce i popracowałam solidnie :tan , tylko róż nie chciało mi się ciąć ;:222 .
Mrozu nie zazdroszczę, u nas wyjątkowo ciepła noc była, nawet nie okrywałam foliaka na balkonie. ;:108 Dzisiaj już zapowiada się zimniejsza, to może jednego znicza zapalę sadzonkom. ;:218
Pozdrawiam. Lucyna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUCYNKO nic nie piszczy bo nie byłam.Wczoraj była możliwa pogoda to dla męża się nie chciało jechać.Dziś pochmurno i wieje więc znowu
nie pojechałam.Może jutro,bo muszę koniecznie jechać posadzić róże.Dziś w piwnicy posadziłam kupioną astrantię ,irys i piwonię.
Zawiozę na działkę z donicami.
Kosmosy kupiła koleżanka i dała mi połowę nasion.U mnie zakwitły,a u koleżanki chyba nawet nie wzeszły.Ciekawe czy u mnie będą w tym roku.?Może jeszcze coś się zasieje?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Danusiu! To jeszcze nawet nie zwizytowałaś swojej działeczki? ;:131 A ja dzisiaj znowu sobie popracowałam, ale pogodę miałam bardzo ładną. ;:3 ;:3 Po pochmurnym ranku słońce pogoniło chmury i choć nie bez przerwy, to jednak ogrzewało roślinki.
W sumie było cieplej niż wczoraj. ;:333
Myślę, że kosmosów będziesz miała więcej niż przed rokiem, bo one się fantastycznie rozsiewają. ;:303
Śliczny pierwiosnek, ;:63 podobny do 'Franceski', a może to ona...
No i te dwukolorowe różyczki, szczególnie ta różowo-biała ;:215 , taka delikatna.
Dzisiaj byłam w Biedrze po wiktuały spożywcze, ale obok stoiska z różyczkami nie potrafiłam przejść obojętnie ;:185 i oczywiście skusiłam się na dwukolorową, właśnie różową z białymi refleksami. :tan
Pozdrawiam. Lucyna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz Lucynko jak w tym roku mi się nie "farci". :evil: Ciągle ta pogoda stoi na drodze.Już zaczynam wpadać w stres.Jutro koniecznie muszę być na działce, ponieważ mam do posadzenia dwie róże.Oglądałam taki filmik i facet mówił jak sadzić.Mówił też,że po takim posadzeniu nawet mróz -10 stopni nie zaszkodzi.
Tak to "Franceska".Tak w Biedrze mają fajne róże.Ja wczoraj pomogłam kupić koleżance.Kupiła 4 różyczki w tym Kronenburg którą jej
poleciłam ponieważ sama mam już parę dobrych lat.Kupiła też chyba Graham Tomas i taką jak my kupiłyśmy i jeszcze jakąś. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu, to może podziel się wiedzą z niedouczoną koleżanką, bo ja swoje róże wsadziłam do doniczek, wystawiłam na balkon i czekam na całkowite pożegnanie zimy. ;:306
Skoro w stresa wpadasz, to życzę Ci, by pogoda pozwoliła Ci wreszcie na działkowanie, ;:138 ;:138 bo leczenie tej przypadłości nie jest proste. ;:185
Widzę, że masz sporą kolekcję irysów. ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUCYNKO! bardzo mi się podobają irysy.Ten irysek kupiłam w sklepie ogrodniczym namówiona przez znajomą ekspedientkę.Był zabiedzony i
ledwo go odratowałam.Przed posadzeniem musiałam go dokładnie umyć.Na szczęście jak widać na zdjęciu przeżył moje zabiegi.
Lucynko obejrzałam filmik o różach firmy która sprzedaje róże.
Pan mówił a ja sobie notowałam.A więc pędy trzeba koniecznie skrócić o połowę,potem przyłożyć rękę bokiem z rozłożonymi palcami od
pędów przez korzenie i resztę korzeni obciąć.Mówił,że jak dobra ziemia to nie trzeba nic dawać,ewentualnie osmokote lub nawóz o spowolnionym działaniu.Wykopać dołek i wsadzić różę tak jak rosła w doniczce,wyrównać korzenie,żeby się nie podwijały i zasypać ziemia.Teraz ważne wlać bardzo dużo wody i na końcu resztą ziemi usypać kopczyk,nawet zasypując pędy.Sadzi się róże w marcu i
wcześniej.Powiedział ważną rzecz! tak posadzone róże nie boją się mrozu nawet do -10 stopni. :D .Ale się rozpisałam.W związku z powyższym jutro jadę sadzić moje róże,chyba,że będzie lało. :evil:
Masz rację stresa bym nie chciała bo kto będzie uprawiał moją działkę.
Byłam dziś w szmateksie i kupiłam fajne pojemniczki taki sztywny plastik firmowe,spore z widelcem i zegarami? włoskie i miałam w nich siać,
ale jak przyniosłam do domu to pożałowałam i myślę lepiej trzymać w nich nasiona.
Kupiłam też nasiona "pomidor malinowy wysoki" odmiana amatorska,średnio póżna,niezwykle atrakcyjne.Rośliny o ciągłym,silnym wzroście.Owoce bardzo duże o masie ponad 200g.(spisałam z torebki).
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dziękuję, Danusiu, za szczegółowy opis sadzenia róż. Rozumiem, że kopczyk później, gdy już mrozy nie będą zagrażały, trzeba rozsypać... ;:218
Co za szmateks u Ciebie, że takie różności sprzedają? :roll: W naszych licznych szmateksach prawie same szmaty, trochę butów i torebek. ;:224
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

danuta z pisze:Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
przepekne lilie
I bardzo ładna hosta. Co to za odmiana ?
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie wiem,jakiś dziwny szmateks.Czytałam w internecie,że to duża firma z Gdańska.Mają różności z B... . i innych sklepów.
Wreszcie byłam na działce.Poznałam nowe sąsiadki które kupiły działkę obok.Zrobiłam zdjęcia.Popracowałam.Pogoda była fajna,słoneczna,a teraz się zachmurzyło.
Kopczyk oczywiście rozgarnąć jak już będzie ciepło.Moje róże żyją (oprócz tej ze zdjęcia).Nie wiem teraz jak je ciąć ponieważ na całej
długości są żywe i chcą rosnąć.?Jak mróz zmrozi pędy do kopczyka to przynajmniej wiadomo dokąd ciąć,a tak nie wiem co robić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ANIU!
Ten irys biało-żółty to chyba syberyjski "Butter and Sugar",lilia nie wiem ,chosta też nie wiem.Bardzo dawno były kupowane.Róża niestety
wymarzła.?
Dużo lilii ,liliowców i irysów kupowałam u p.Pajdy.Chosty kupowałam w różnych miejscach,niestety wtedy jakoś nie zwracałam uwagi na nazwy.Wybacz,chyba że gdzieś znajdę jakieś opakowanie?
Fajnie dziś było na działce,nawet fajnie mi się pracowało.Niestety jak się ma dużo kwiatów to i badyli do wycięcia dużo.Jak już wszystko wytnę to pojadę wcześnie rano i spalę.Niestety takie suche badyle nie nadają się na kompostownik ani do zakopania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”