Prymula, pierwiosnek (Primula) cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Prymule

Post »

U mnie pierwiosnki wyniosłe same się wysiewają.
Nie ścinam nasienników i pewnie dlatego mam ich wszędzie pełno .
Siewki w większości nie zachowują cech rośliny matecznej i co roku mam inne kolory .
Doskonale nadają się na obrzeża rabat :D

Obrazek
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Tak to prawda, pierwiosnki pięknie się prezentują jako obrzeżenia rabat, ale niestety tylko wiosną, potem obrzeże robi się nieciekawe.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję za liczne odpowiedzi w kwestii siewu (myślę że przyszłe kwiatki też będą wdzięczne).

Zaś co do zacieniania: pierwiosnki (przynajmniej te które ja mam - wyniosły, lekarski, bezłodygowy, gruziński i dzikie mieszanki wymienionych [ ciekawe że dzikie siewki wyrastają całkiem nieźle, a z paczki mają nasionka problemy :? ]) z reguły lubią półcień i cień (u mnie świetnie radzą sobie nawet w kompletnym cieniu) - lubią natomiast wilgoć.
Mam kilka kępek p. gruzińskiego posadzonym na południowej rabatce w ostrym słońcu - i tam też dają sobie radę - wiosną wyglądają super, ale szybko wysychają gdy wzrasta temperatura... W lato trzeba je podlewać kilka razy dziennie, inaczej więdną i usychają im liście.

Mój pierwiosnek gruziński (jeden z pierwiosnków) :
Obrazek
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Kupiłam nasiona pierwiosnka wyniosłego i nie wiem do końca, jak mam z nim na początku postępować. Na opakowaniu radzą, by wysiać do skrzynki teraz i wystawić ją na kilka tygodni na mróz, natomiast Wy piszecie o przetrzymywaniu samych nasion w lodówce. Czy ktoś wysiewał pierwiosnki w pierwszy opisany przeze mnie sposób? Wydaje mi się najbezpieczniejszy i najwygodniejszy... Co prawda w moim regionie chyba nadchodzi odwilż, więc mrozu nasionka mogą nie uświadczyć, ale w lodówce też panuje dodatnia temperatura...
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Ja wysiewałam nasiona pierwiosnków w pierwszy opisany sposób i byłam zadowolona z wyników. Jeżeli jest on dla Ciebie wygodny to jak najbardziej polecam. A odwilż pewnie nie będzie trwać długo.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Dziękuję za odpowiedź, chyba tak własnie zrobię. :) Zresztą tu chyba przecież chodzi o symulację naturalnych warunków do wzrostu, a na dzworze chyba powinno byc im bardzieć swojsko niż w lodówce. :D A nasionka podlewałaś? Pewnie raz po posianiu, a później, jak już były na dworze? I domyślam się, że mam je tam troszkę potrzymać, a po kilku tygodniach, jak już je przeniosę do domu mogę się dopiero spodziewać kiełków?
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Jakie cudne są te wszystkie odmiany prymulek ,ja mam tylko takie zwykłe -gruzińskie pierwiosnki ale rozmnożyłam te piękności i mam piękny dywanik ,szkoda że tylko tak krótko kwitną.
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
AgaW
50p
50p
Od: 20 kwie 2010, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pierwiosnka wyniosłego ja wysiałam 27.12. Ku mojej radości :D już 7.01 pojawiły się pierwsze kiełki. Oby tak dalej. :P .Natomiast storczykowy i omszony jakoś jeszcze nie mają ochoty na kiełkowanie.
Agnieszka
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Ja swoje dzisiaj wysiałam i wystawiłam do ogrodu. Teraz czekam... 8-)
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

Aga W. a jak wygląda pierwiosnek storczykowy, czy masz może etykietę z nasion ze zdjeciem? kto jes producentem nasion? Dziekuje za odpowiedz. Barbara. :wit
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
AgaW
50p
50p

Post »

Basiu ja miałam nasiona pierwiosnka storczykowego firmy Legutko (więc chyba wschody nie będą najlepsze), a co do etykietki, mam ale zdjęcie mogę zrobić wieczorkiem (w necie są zdjęcia) i znalazłam go również w tym wątku
Agnieszka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

W zeszłym roku kupiłam prymulki a po przekwitnięciu wsadziłam je do gruntu. Późną jesienią zakwitły ponownie. Czy to oznacza, że się zaklimatyzowały iw tę wiosnę również zakwitną? Nie mam w tym doświadczenia więc liczę na waszą pomoc.
Paulina
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Każdy ma swoje pomysły na wysiew nasion. Często sprawdzone. Opiszę swoje metody wysiewu:

Nasiona pierwiosnka wyniosłego są dość duże jak na pierwiosnki więc można je siać:
- posypać warstwą drobnego żwirku ale przy osypywaniu nasion ważne jest by przed wysianiem mocno docisnąć ziemię wtedy na pełne nasiona sypiemy warstwę żwiru ale nie grubszą jak one same czyli żwirek ma być bardzo miałki.
- gdy nasiona wciśniemy w podłoże to wystarczy lekko zakręcić ubijarką po powierzchni ziemi by nasiona zostały przykryte.
Podstawowym błędem w osypywaniu nasion jest dóbr odpowiedniej frakcji ziemi czyli jej ziarnistości. Przy pierwiosnku wyniosłym osypujemy bardzo miałkim piaskiem o ziarnach nie większych jak ziarna pierwiosnka. Lub samym puszystym torfem.

Podlewanie:
Dwa sposoby:
- zamgławianie najprościej ręczny spryskiwacz
- lub podlewanie podsiąkowe do takiego podlewania przed wsypaniem ziemi do donicy należy przygotować odpowiedni drenaż. Dość wysoki średnio ? donicy. Ja stosuję drobne kawałki zmielonej cegły ( można ją kupić w sklepach z pokarmem dla gołębi, cegielniach), lub inny drenaż który będzie łatwo przyjmował a zarazem magazynował wodę. Na drenaż nakładam kawałek włókniny a następnie ziemię do wysiewu. Raz na kilka dni donicę zanurzamy w głębokiej podstawce na np. 20 minut. Drenaż napije się wody i odda ją dla torfu z piaskiem. (Sposób wysiewu stosowany przez adamza07)
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

fiskomp pisze:Aga W. a jak wygląda pierwiosnek storczykowy, czy masz może etykietę z nasion ze zdjeciem? kto jes producentem nasion? Dziekuje za odpowiedz. Barbara. :wit
Czy chodzi o tę prymulkę?

Obrazek
Pozdrawiam, Marta
AgaW
50p
50p

Post »

Właśnie taki (pierwiosnek storczykowy) jest na opakowaniu.
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”