Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Marysiu a ja chyba go znalazłam, pod hasłem "narcyz bez przykoronka" choć tak naprawdę to chyba go ma, ale taki jakby płatkowy- czy to nie Cassata?
https://lh3.googleusercontent.com/-lLpp ... assata.jpg
To miałaś pracowity dzień! A tu do maja pewnie końca prac nie widać ;:224 Buziaki ;:196
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu witaj ;:196
A ja myślę, że u Ciebie jest wiosna na dopalaczach ;:306 bo inaczej tej eksplozji nie idzie wytłumaczyć :lol:

Pięknie, pięknie i jeszcze raz ;:oj ; donice świetne a i w donicach dorodnie, no i ta reszta - a miedzy innymi narcyzowe zagonki ;:138

Jeszcze raz ;:180 za Twoje centrum dowodzenia a raczej u Ciebie chyba bardziej centrum planowania strategicznego i taktycznego :lol:
;:180 też za ogrom pracy - na szczęście wykonywanej dobrowolnie i z zadowoleniem ;:63

Przesyłam ;:196 i życzę miłego ogrodowania :wit
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,u Ciebie też tyle kwitnień ,narcyzy piękne i takie różne odmianowe ,u mnie te odmianowe zanikły ,co roku było ich mniej i nie ma teraz ,z pierwiosnków też masz takie kolorowe poduchy ,świetnie to wygląda,pozdrawiam i do zobaczenia ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu tez mam wrażenie ze wiosna na dopalaczach.Szybciutko mija jeszcze nie nacieszyliśmy się krokusami a już przekwitły.
Codziennie rozkwita coś nowego niby robię zdjęcia,ale wieczorem nie mam siły i czasu wstawić a następnego dnia już nieaktualne ;:145
Skrzynie chyba tekturą, nie wiem czy zielone zdąży wyrosnąć , tak ta wiosna zapiernicza.
U mnie kwitną magnolie, brzoskwinie i mirabelki a forsycja przekwitła. ;:223
Tez muszę zadbać o domowe wysiewy ,tylko kiedy ;:145 ograniczam się tylko do podlewania.
Pogodnego dnia ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Maryś kwitnie u Ciebie na potęgę i dajesz cudowne widoczki...dzięki. ;:196
Widzę, żeś zapracowana na maksa ale powoli wyjdziesz na prostą.
Masz rację z tym plewieniem...trzeba jak najprędzej zacząć bo potem coraz więcej tego zielska. W zeszłym roku plewiłaś w czerwcu z powodu wyjazdu...z tego co pamiętam.
Dobrze, że masz pomocników do wydziobywania gwiazdnicy.
Wypożyczyłabym sobie takie stadko choć na jeden dzień :wink: wikt i opierunek za darmo. :D
Odpocznij chwilę i popatrz jaki masz piękny ogród. ;:oj
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu mnie dzisiaj taczki z ziemią przerosły, po trzecich odpuściłam, także Ciebie rozumiem bardzo dobrze.
Gdybym się mogła wyrwać to z chęcią pofrunęłabym do B, ale jak tu zostawić ogród nie dopieszczony. Tego roku dalej będę podziwiała Twoje żonkilowe poletko na zdjęciach.
Zastanawiałam się kogo ja poznałam jako pierwszego na mojej wsi, był pan bardzo wścibski ledwo przyjeżdżaliśmy on się pojawiał. Denerwował mnie bardzo bo na wszystko chciał mieć jakieś rady, czuliśmy się jak nie u siebie. Wycieczek ciekawskich było dużo ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu mało brakowało ,abym Cię zgubiła :D
To już ósma strona Twojego nowego wątku ,a ja przegapiłam otwarcie :roll:
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Wiosenne pozdrowienia :wit .
W sumie to letnie bo dziś super pogoda była ;:3 .
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, jestem ostatnio w ogromnym niedoczasie, ale szczęśliwie zdążyłam załapać się na zdjęcia Twoich cudnych narcyzów! ;:138 ;:138
A i tulipanki botaniczne w takich ślicznych kępach! ;:138 ;:138
Zresztą u Ciebie zupełnie jak we Włoszech - nie wiosna a niemal lato, tyle wspaniałych kwiatów!
Moje bidulki mocno przerzedzone przez mróz przy braku śniegowej pierzynki. ;:174 Czekam lata, bo dopiero wtedy będzie u mnie kolorowo. ;:204
Pozdrawiam i kolejnych ślicznych kwiatków życzę. No i zdrowia oraz sił do pracy oczywiście. Dużo. ;:63 ;:63 ;:79 ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Marysiu, ja też tak latam z pustymi taczkami. :;230
Twoje poletko narcyzów zachwyca mnie każdego roku na nowo.
Ja je sadzę i dosadzam i wciąż nie mam. Widać nie pasuje im u mnie.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Dzien dobry Marysiu. Gdzieś Cię zgubiłam ;:196 .Jak patrzę na Twoje zdjęcia,to myślę,że u Ciebie wiosna bardziej rozbujana niż u mnie. Pierwiosnki też mam obmarznięte,skalnice chyba całkiem wymarzły,róże niby nie mają czarnych pędów,ale z żywymi oczkami coś kiepsko. Spokojnego piątku.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Maska pisze:

Marysiu masz rację pierwsza może to być cebulica dwulistna Julcia zrobiła lepsze zdjęcie https://www.fotosik.pl/zdjecie/7f927d4a674ae7be . Natomiast druga roślinka to chyba jednak
https://sklep.swiatkwiatow.pl/snieznik- ... -szt..html jak myślisz?
Jestem trochę zdezorientowana, bo mam białego śnieżnika lśniącego / ostatnia fotka z dzisiejszego dnia w moim wątku / i trochę inaczej wygląda. Ale może są inne śnieżniki niż lśniące ???? ;:224
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Wczoraj cały dzień przeczekała pracując w pobliżu bramki, bo miały przyjść jajka ...a nie przyszły, poczta zawiodła ;:222 Dzisiaj znowu będę czekać :? Nie mogliśmy iść w pole żeby zmontować kolejną i ostatnią skrzynię, ale robię permanentne porządki. Przejrzałam ukorzeniane rośliny, które częściowo przetrwały zimę w donicach, których jest mnóstwo i nie jest to lekka praca Obrazek Rozebrałam walące się ogrodzenie i myślimy nad nowym które będzie trwalsze, lżejsze i do przyszłego przesunięcia, bo w planach dalej jest nowy kominek i wędzarnia Obrazek Deski są zaimpregnowane i pomalowane, które zużyję na obrzeża, czyli czeka mnie dalsza praca. Dalej cięłam róże i rozgarniałam kopczyki no i oczywiście wyrywałam chwasty Obrazek

Agnieszko może to być Cassata! niestety nie znalazłam opakowania, ale znalazłam wiele z których roślin już nie ma. Wszystkie dni teraz pracowite, myślisz że do maja? Jakoś nie widzę tego tak optymistycznie, bo po posadzeniu rozsad będzie nieustające odchwaszczanie ;:oj Ściskam Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beatko Może to i moda na dopalacze Obrazek ale strasznie przyroda zapitala ;:oj
Mam dużo pracy,m ale na własne życzenie....mało tego mam jej coraz więcej na własne życzenie ;:223 a co planuje ograniczyć uprawy to poszerzam i nie wiem o co chodzi Obrazek
Dziękuję Ci za tyle miłych słów, które na pewno mobilizują mnie do dalszych prac Obrazek
Miłej wiosny i więcej korzystania ze swojego punktu obserwacyjnego Obrazek

Obrazek

Obrazek

Martusiu ja też obserwuję jakby narcyzy się przepylała i w miejsce odmianowej kępki jest jakby zwykła, ale część odmian jest . Dowodem jest to że w kępie dzikusków pojawiają się czasem pojedyncze odmianowe ;:333 Pierwiosnki mają się u mnie dobrze i też chyba je coś roznosi albo się sieją Obrazek Nasze spotkanie trochę się komplikuje, ale to telefonicznie Całuję i pozdrawiam Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Julciu ja nie mam na nic czasu, a co dopiero Ty pracująca :shock: Kwiatuszki znikają a inne rozkwitają z godziny na godzinę. Wiesz Julciu chyba jedyna róża, która mi padła po zimie to ta różowa od Ciebie. Może jeszcze odbije, ale na starych patyczkach nie ma życia ;:145 Przedziwne ostatnio te zimy ;:222 Drzewa jeszcze mi nie kwitną, ale powoli kolor kwiatów przebija przez pączki.
Masz rację na skrzynię pójdzie tektura bo zielone może by i wyrosło ale jest bardzo sucho a podlewanie w polu utrudnione.
Rozsady już teraz sobie poradzą, a niedługo pójdą na działkę jak uruchomisz tunel.
Dobrego dnia Obrazek

p.s. miałam dla Ciebie doniczkę z tymi wykopanymi cebulkami ale jak wyjechałam rok temu do sanatorium to mi ja gdzieś za podziali i przepadła ale w tym roku zrobię nową Obrazek

Obrazek

Obrazek

Elżbietko z tymi pomocnikami to jest tak...podasz na tacy to zjedzą, a wpuścisz w grządki to rozgrzebią rośliny a gwiazdnica zostanie Obrazek Jak podasz na tacy to zapłacą pysznym jajeczkiem Obrazek Staram się nacieszyć oczy jak robię zdjęcia, poza tym moje spacery o świcie ograniczają się do podziwiania słońca i ogrodu w jego świetle. Dziękuję za pochwały widoczków Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorotko oczywiście trochę przesadziłam z tym poznawaniem bo pierwszym poznałam a raczej pracowałam z kobieta która pomogła mi kupią dom , a mieszka w drugim końcu wsi, potem byli oczywiście sąsiedzi którzy pomogli otworzyć bramę :shock: a potem uraczyli drinkiem że przestałam widzieć wady Obrazek
Trzeba jednak rozdzielić ogród od życia i ja staram się to czynić. Niestety pierwszy będzie smutny wyjazd ale mam nadzieję, że drugi będzie przyjemny i dojdzie do skutku, bo nie ogród stoi na przeszkodzie a samochód :wink:

Obrazek

Tulipanki w dwóch odsłonach porannej i południowej!

Obrazek

Obrazek

Alu jesteś i dziękuję,Obrazek a przecież wiemy że jesteś absolutnie usprawiedliwiona Obrazek

Obrazek

Obrazek

Asiu no to jak Ty jesteś to znaczy, że naprawdę wiosna przyszła Obrazek Ściągnęłam Cię myślami bo odkryłam wśród doniczek parę z rabarbarem. Czeka na Ciebie i na Darię, a jak ona się pojawi to sezon będzie w pełni Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lucynko nie martw się przemożemy niedoczas i znowu będziemy w necie obecne a na razie trzeba korzystać z pogody i ruchu Obrazek Nie bądź taka skromna kwiatuszki Ci kwitną i pięknie jest na działce, a jak dosadzisz to w balkonu to dopiero będzie raj!
Dziękuję i również życzę cudownego wiosennego czasu, sił i czasu dla prac i podziwiania wiosny Obrazek

Obrazek

dla Ciebie kaczuchy!
Obrazek

Marysiu to wiesz o czym piszę Obrazek Na pewno gleba ma znaczenia jak przy wszystkich roślinach. W okolicy w kilku ogrodach a nawet w lasach rosną te żonkile, tam gdzie kiedyś było domostwo teraz są kępy żółtych zwiastunów wiosny. Może takie dzikie żonkile prędzej by zostały?

Obrazek

Obrazek

Kasiu przecież to Ty mieszkasz w cieplejszej części kraju? Zima i dziwna wiosna zabiera nam część roślin ale może to jest miejsce na nowe? a może to te nowe tworzone odmiany są bylinami krótkowiecznymi albo wręcz jednorocznymi? Dobrze, że mnie znalazłaś Obrazek a piątek mam pełen wspomnień i zadumyObrazek

Obrazek

Obrazek

Marysiu kwiatki są bardzo podobne i pewnie bezpośrednia obserwacja, a może rozebranie na części pierwsze dałaby rozwiązanie Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrego dnia odwiedzającym!
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu dzięki za narcyzowo - żonkilową ucztę dla oka, u mnie takie małe kępki ale też cieszą pozostałe wiosenne też piekne i w takich ilościach wyglądają imponująco... Ta grupka koron cesarskich będzie dostojna... posadziłam dwie cebule, ale wyszła tylko jedna ;:131 Ale masz zaawansowane plany modernizacyjne ;:333 tylko się nie przepracuj ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu z tego drinka się uśmiałam, u nas było podobnie, tylko księżycówki zasmakował mój mąż, któremu od razu wszystko się podobało ;:306 chyba nie chciał widzieć ile czeka nas harówy.
Poczta coś ostatnio nawala, wysłałam paczkę do szwagra w środę ok godz 11, prorytet powinien dojść na drugi dzień w końcu Katowice to tylko 35 km. Cały czas paczkę śledziłam i tak ode mnie pojechała do Alwerni, później do Krakowa ( czyli kierunek nie w tę stronę). Z Krakowa pojechała na Śląsk do Zabrza, dziś przed południem została dostarczona do Katowic. Biedne sadzonki truskawek dały radę, wysyłanie paczek do koleżanek z forum nauczyły mnie odpowiednio zabezpieczać roślinki.
Oby plany wyjazdowe sprawiły Ci zadowolenie i przyjemność, smutnych chwil ma być jak najmniej ;:196
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”