Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Post »

:wit
Dziś witam Was moi kochani zachmurzonym niebem od rana.
Czekom na deszcz jak na zbawieni....bo te moje pioski mnie wykończą.

Obrazek

Obrazek

wanienka już czeko na deszczówka

Obrazek

Jadzinko wreszcie popadało ale późno bo po 17 godz. i teraz wszystko ruszy a szczególnie chwasty i trawa.
Przydałaby mi się jeszcze magnolia ciemny róż albo bordowa ;:224 ...oby coś wyrosło. :wink:
Ta różyczka z pąkiem to oczywiście Therese Bugnet ;:167
A co do klimatu to u mnie cieplej i bardziej sucho. Ale z czegoś się trzeba cieszyć.
A tu urośnie dalia Jadźka. ;:196
Obrazek

Obrazek

Martuś magnolie są cudne i nic, że krótko kwitną. Warto było czekać 2 lata na kwiaty, które mróz corocznie zeszmacił.
W niedzielę chodziłam w letniej sukience a toć to dopiero kwiecień...okropnie dużo się dzieje.

Obrazek

Wiolu magnolia właściwie jest kremowo żółtawa ale masz racje zachwycam się nią i mam zaszczyt ja podziwiać.
A różyczka Therese Bugnet zawsze taka wyrywna...co roku jest pierwsza. :D

Obrazek

Loki to fakt z niektórych roślin trzeba po prostu zrezygnować bo nic na siłę. U mnie źle rosną rododendrony a azalie ledwo ledwo...
Obrazek

Beatko Bazyla miło Cię widzieć. Dzięki za tyle miłych słów pod adresem moich roślinek.
Popatrz w tym miejscu posadziłam dalię:
Obrazek

Obrazek

Halinko halka59 dziś pochowałam wszystko do domu bo znacznie się ochłodziło po deszczu.
Drzewka owocowe są cudne i w tym roku wyjątkowo urokliwe.
Garaż za niedługo zniknie a w tym miejscu planuję mieć warzywnik z pomidorami. ;:173

Obrazek

Basieńko jest cudownie i jak to dobrze, że popadało...ulicą płynęła rzeka. A już się martwiłam, że będę musiała zaorać wszystko i posioć trowa. :roll:

Obrazek

Obrazek

Lucyśko dziękuję za życzenia. Już jest dobrze bo popadało a nam dużo nie trzeba...pora kwiotków, zielonej trowy, i kwitnące jabłonie. ;:167
Obrazek

Obrazek

;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit ;:168
Maryśko grzałam i chuchałam coby przynieść w zębach pączek różany. ;:306
Ażebyś wiedziała...wokół tylko słychać frrrr i bzzzz niesamowite odgłosy wiosny, na która czekaliśmy tak długo. Pani wiosna doceniła nasze starania.
A świdośliwa po raz pierwszy zakwitła i liczę choć aby na parę owocków. ;:168
Jak dopisze dereń to będzie dereniówka. ;:306

Obrazek

Moniś shire masz rację to tako zwykło zegrodka z mleczami i roztomańtymi chwastami, która cieszy, ze w ogóle coś wyrośnie. :;230
Obrazek

Iwonka wiosna to cudowny czas a tegoroczna jest wyjątkowa.
Miejmy nadzieję, że maj nie będzie gorszy i również da się poznać z tej najlepszej kwitnącej strony. ;:3

Obrazek

Dorko tego nam trzeba było....całą zimę czekaliśmy na ciepełko, kwiaty i zapachy. :heja

Obrazek

Ed04 Wandziu pozwólcie, że jutro odpowiem. ;:196 ...brakło mi obrazków ;:124
Tymczasem dobrej nocy życzę. ;:19 ;:196

I jeszcze raz dziękuję za tak liczne odwiedzinki, aż się nie spodziewałam. ;:4
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie o 18,30 porządnie podlało z efektami odgłosowymi :wink: i fleszami Rano juz byłam sprawdzić jak ze ślimarnią ,jednak nie było ich zbyt dużo i szkód nie narobiły a najbardziej bałam sie o młode daliowe liście Moja Pamelka aż calutka się rusa od gosci i ich bzyczenia .Słoneczka na niebie Ci życzę ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Ulicą płynęła woda to szczęściara z ciebie .U mnie to tylko trochę kapało.
Już moja babcia mówiła że deszcz pada ale nad elektrownią a nie u nas.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podlało nasze piaski, ale to za mało, pasowałoby żeby każdą noc deszczyk ze dwie godzinki kapał.
Bzy już kwitną, a wokół unosi się piękny zapach, tego nam trzeba było.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A cóż to za różyczka taka wyrywna?
Musze koniecznie sprawdzić swoje, chociaż u mnie zimniej więc pewnie nic nie znajdę
Przecudowne kwitnienie drzewek
Ja mam tylko czereśnię i morelę
Teraz cieszę się kwitnieniem kaliny burkwooda. Cudowny zapach ;:167
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Elu podglądnęłam tę dalię i muszę powiedzieć, że jest bardzo urokliwa ;:108 Myślę, że w realu jeszcze piękniejsza, bo kontrast kwiatów z kolorem liści musi być nomen omen fascynujący

Pozdrawiam i przesyłam ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Elżbietko świdośliwa najlepsza jest taka mocno dojrzała i od lat nie mogliśmy na owoce doczekać, bo zawsze coś nas ubiegło ;:oj Padło na sarny i dla świdośliwy zrobiliśmy siatkę leśną wokół...ale jak się okaże że znowu coś ją zeżre to firanki pójdą w ruch :D Czy to borówka taka obsypana kwiatuszkami? moje miały dużo owoców rok temu i w tym niektóre widzę odpoczywają :wink: Piękny bez! ;:167
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

O piękne tulipany, lilaki, szfirki.
Wiosenne i pięknie.
A najbardziej ślicznie, jak własnie kwitną drzewa,Z daleka ogrody strojne, bajkowe. ;:108
Ja swidośliwy jeszcze nie mam.Planuję kiedys na nowym terenie ją posadzić :wink:
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Elżuniu,cudowne kwitnienia u Ciebie ,a świdośliwę będziecie jeść na wyścigi z ptakami ,jak się nie pospieszysz to ani jednej nie spróbujesz ,bzy takie też już piękne, to moje ulubione krzewy ich zapach przyprawia o zawrót głowy, fajnie ,ze u ciebie podlało u mnie nic a nic ,jestem tym zmartwiona ,bo podlanie u mnie ogrodu wymaga całego dnia ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Już jestem :wit
Dziś okropnie wieje ale słonko świeci i jest w miarę ciepło.
Ponoć jutro ma padać więc dziś odpaliłam kosiarkę po raz pierwszy. 1/3 skoszona ale same chwasty o trawie ww tamtym miejscu mogę tylko pomarzyć. :wink:

Ed04 dzięki za odwiedzinki i za miłe słowa wiosenne. :wit

Obrazek

Obrazek

Wandziu drzewka owocowe wyjątkowo obficie kwitną w tym roku a jak z owocami będzie to zobaczymy.
A co do magnolii to przydałaby mi się jeszcze jedna w ciemnym burgundzie ale musiałabym pomyśleć gdzie by ją posadzić.
Dziś robiłam obchód i widzę, że po deszczu róże dostały ładnych liści. Ogród się zieleni i zapełnia.
Jest cudownie. ;:167

Obrazek

Obrazek

Jadźko właśnie wróciłam od Ciebie. U mnie też dobrze podlało i zagrzmiało ale dziś wieje mocno i wysusza to co napadało. Mam nadzieję, że nie trzeba będzie czekać długo na nowy deszcz. Czy dobrze czytam...dalie już mają liście :?: ;:oj a ja dopiero niedawno sadziłam, dokładnie przed deszczem.
Dzięki za życzenia. ;:167
Jak przystało na śląsko zegrodka muszą być drewniane sztachety i niezapominajki. ;:196

Obrazek

Jadzinko popatrz mam pierwszy i jedyny kwiatek na młodziutkim wawrzynku główkowym daphne cneorum...tak o nim marzyłam.
Obrazek

Beatko juni całe szczęście, że popadało. Sama wiesz jaki ja mam piach...ale żal byłoby zaorać zegrodka i posiać trawę gdyby tego deszczu nie było.
Popatrz dwa dni i u mnie znowu robi się sucho i zaś by musiało popadać.
kwitną poziomki
Obrazek

Dorko masz rację podlało ale w ostatnim momencie. Dwa dni po deszczu i przydałby się znowu a najlepiej jak mówisz co noc żeby pokropiło.
Zapach bzów jest powalający. ;:167

Pojawiają się pierwsze pączusie na piwoniach.
Obrazek

Gosiu jak co roku pierwsza jest Therese Bugnet. To niezawodna róża...jako pierwsza kwitnie, powtarza kwitnienie a w zimie ozdobą są czerwone pędy.
Dostałam szczepkę od Oliwki ;:167 parę dobrych lat temu.
Drzewka owocowe w tym roku nadrabiają zaległości z ostatnich paru lat...na owoce zbytnio nie liczę ale na cień i owszem. ;:138
A kalinę widziałam bo właśnie wróciłam od Ciebie.
Obrazek

Beatko Bazyla jeszcze tylko dalii brakowało w moim ogrodzie ;:306 ciekawe jak sobie poradzą. No chyba, że skończy się na oglądaniu fotek w necie.

Psiząb w tym roku bardzo oszczędnie...tylko dwa kwiatki ma, co roku cała kępa a w tym mi poskąpił. :wink:
Obrazek

Maryśko ja mam świdośliwę olcholistną a chciałabym sobie jeszcze dokupić lamarcką.
Nie zagłębiałam się w temat ale mam nadzieję, że owoce mają podobne i równie smaczne. Obym jednak zdążyła przed szpakami,
które u mnie mają schronienie ..szczęście w nieszczęściu ale bardzo je lubię.
Wtedy jak przymroziło pod koniec zimy to one czekały na mnie codziennie a ja im śpiewałam https://www.youtube.com/watch?v=Bi8SUoh41Qs
teraz jak idę to się mnie w ogóle nie boją malutkie śliczne. ;:168
A borówkę też mi podskubują.....bo właśnie o nią pytałaś ....to ona tak ładnie kwitnie.

Obrazek

Zaraz wracam. ;:65
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witajcie w wiosenne popołudnie. ;:4

Aniu anabuko1 tulipanki już kończą kwitnienie, szafirki kwitną a lilaki teraz prawdziwie szaleją.
Drzewa owocowe tez już przekwitają jednak jak to na wiosnę bywa jedno przekwita a inne zakwita.

Obrazek

Obrazek

Martuś koziorożec świdośliwa maleńka to na pewno ledwo skosztujemy ...o ile w ogóle ;:306
Tak, bzy lilaki i flider...tyle nazw a pachnie jednakoż cudnie....całe pęki kwiatów w najróżniejszych odcieniach różu, fioletu i białe.
Mam dwie sadzonki: jedna w ziemi a druga w doniczce posadzona Krasawica Moskwy od Maryśki maski....może w przyszłym roku zakwitnie.
Nigdy nie widziałam na żywo jedynie na obrazku ale już się nie mogę doczekać przyszłej wiosny.
Trzeba być dobrej myśli, że u Ciebie też podleje ktoś z nieba. ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaczyna kwitnąć maleńka fotergilla. ;:oj

Obrazek

A to Therese Bugnet w całej krasie krzak.

Obrazek

i pączusie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Serdeczności dla wszystkich gości. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Cudne te pączusie na Teresce ;:167 Ona Ci lada dzień zakwitnie :shock:
Gdyby u mnie w końcu spadł deszcz też pewnie wszystko ruszyło by jak burza.
Widać że borówki mają u CIebie dobrze. Będzie chyba dużo owoców bo oblepione kwiatami. ;:215
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Piękna róża Therese Bugnet ;:167
I jaki dorodny lilak - kolorek cudny jak dla mnie.
Poziomki w kwiatach, piwonie w pąkach - ależ cudny mamy kwiecień. ;:3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Elusia ;:196 przed chwilką trocha pokropiło i na tym koniec balu,a przydałoby sie więcej deszczu.Nie wszystkie dalie puszczają już listki ale jedne mają je konkretne .Kupiłam w B taką jedną i już widza ,ze jest oszukano.Jedne listki są bordowe, drugie zielone, a były w jednej paczce .Ciekawe co z nich wyrośnie za dziwoląg .Twoja Thereska to kolos, moja mo 2 pędziki i też już szykuje pąki .W ubiegłym roku skasował jej pąki Kwieciak Jednak to jest moja ukorzeniono i biedno mo już drugie miejsce
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”