Idzie zima ...cz.37

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Idzie zima ...cz.37

Post »

Marysiu to moja strefa nieco cieplejsza... dalej od gór wysokich (u mnie niskie świętokrzyskie), mrozu jeszcze nie ma, takie 0* nad ranem... Dobrze, że pierzaste wybrały domek... kuperki im nie zmarzną :lol:
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam w ostatni poniedziałek listopada :wit

Rano przymrozek, woda zamarznięta, ale dało się rozbić taflę, słonko nie wzeszło i dopiero za ok. godzinę zaświeciło i niedługo potem chmury go zabrały. Zawiało mrozem i ogród przysypał śnieg, ale temperatura była na lekkim plusie i deszcz szybko załatwił ;:124 białe prześcieradło :D

Agnieszko bardzo lubię malarstwo Turnera i byłam szczęśliwa, że kiedyś była wystawa jego obrazów w Krakowie. Teraz czasem porównuję moje pola i niebo do nich.
Chlebek zaraz będzie kolejny, a szybko wyrósł bo drożdże pomogły, tym razem dam ich najwyżej deko.
Mnie w ogóle jazda do miasta wykańcza a już takie atrakcje całkowicie dołują i współczuje M bo to on kieruje.
Fajne mądre kaczuchy, dzisiaj kupiłam ich specjalną mieszankę żeby podjadły przed zimą, ale nie wiem czy kury nie będą szybsze.
Niedziela nie była piękna, ale dzisiaj to i mrozik i śnieżek! jednak nie straciłam jeszcze nadziei na cieplejsze dni.
Dziękuję i życzę dobrego tygodnia Agnieszko ;:196

Natalio miło że jesteś i dziękuję ;:180 Pogoda ciągle się zmienia, ale jakby stale było jednakowo to byłoby chyba nudno :D

Dorotko jesteś ! to dobrze znaczy że już masz sprzęcik! Bardzo dziękuję za miłe słowa! Róża rośnie nad skalniakiem, ale nie byłaś u mnie na przełomie czerwca i lipca a ona właśnie kwitnie wtedy i tylko raz. Jednak kwitnienie jest tak spektakularne że warto ją mieć. Pierwszy raz wsadziłam parę patyczków do doniczki, a za poradą Marty przysypałam jeden pęd. Róża Marie Viaud to jest rambler. Kiedyś piekłam chleb na spotkanie, ale potem była przerwa i znowu wróciłam ;:215

Zuziu to ostatni moment na wzięcie pelargonii, bo teraz to może już przyjść dłuższe ochłodzenie. Ciemierniki to róża Bożego Narodzenia tylko może nie koniecznie w naszym klimacie. Widziałam na filmach angielskich jak w lasach kwitnie łanami. Kaczki mnie zaskoczyły swoją pojętnością :lol: Pozdrawiam Cię również ;:196

Lucynko moje ciemierniki kwitną w zależności od pogody. Pamiętam ciepłą zimę kiedy kwitły od grudnia do wiosny. Wolę jednak jak najintensywniej kwitną już po wiosennych mrozach a najgorsze dla nich jest marznący deszcz i lodowa glazura. Ciepełko mam przy kominku i dlatego ogród odwiedzam jak muszę ;:306
Dziękuję i zdrówka dla Ciebie Luciu ;:196

Tereniu odmianowy czyli pełny ciemiernik nie kwitnie, ale kwiatki miał chyba do lipca. Te pozostałe to rozmaite krzyżówki, a biały kupiony kwitnący nie może się rozróść u mnie...ale jest!
Uważaj na siebie Tereniu bo zimnica straszna...widzisz nawet kaczki wybrały ciepło i wygodę!
Pozdrawiam Cie również bardzo serdecznie ;:196

Ewciu o tak cieplej masz na pewno, a mnie też zaświeciło słońce ale na krótko ;:222 Mrozik był i kaczki pewnie chwalą sobie ten stan rzeczy ;:173

Coś na ocieplenie

Obrazek

Dobrej nocy i dziękuję za odwiedziny!
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam i zostawiam ślad że byłam w ogrodzie , fotka dała mi energię i wstaję. :tan
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Idzie zima, oj tak ;:173 . Co prawda u mnie jeszcze śniegu nie było ale mam nadzieję, że w końcu przyjdzie. U Ciebie widzę jeszcze piękną jesień zwłaszcza w promieniach słońca ;:215 . Taki chlebek ze smakiem bym zjadła a gdyby w środku była jeszcze żurawina, ach miodzio ;:215 . Zdjęcie na ocieplenie bardzo optymistyczne. Przyjdzie nam jeszcze chwilę poczekać na takie obrazki ale co tam, przetrwamy ;:4 . Pozdrawia i słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

;:138 ciepełko bije z zdjęcia róż, lato to lato i już :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Śliczne zdjęcie Marysiu ;:333
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!
Wczoraj udało mi się większość róż zakopczykować, a dzisiaj spadł śnieg i znowu nie mogę dokończyć pracy. Temperatura w granicach zera więc w ogrodzie na ścieżce błoto śniegowe, tym bardziej że wczoraj maszerując z wózkiem tam i z powrotem musiałam w pewnym momencie przerwać, bo tak było ślisko. Jest cały czas bardzo mokro.

Irenko musimy się jakoś mobilizować do codziennego wstawania mimo niekorzystnych warunków! dzisiaj biało, a u Ciebie?

Ewelinko u mnie biała zima, bo pogoda prawie codziennie się zmienia. A jak u Ciebie masz nareszcie śnieg :D Chlebek był z żurawiną, bo ja tez bardzo lubię, ale wczoraj upiekłam ze słonecznikiem i siemieniem lnianym, bo to następna pyszna wersja :D Z nami już tak jest! ledwo spadnie śnieg marzymy o wiośnie :D Pozdrawiam i dziękuję ;:168 Dobrego dnia!

Misiu ooo! tak, tak jedynie pół roku poczekajmy! ;:306

Tereniu w ogrodzie coraz mniej do pokazania ;:196

Wczoraj zobaczyłam, że floks chciał jeszcze zakwitnąć :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Parę wczorajszych fotek, bo dzisiaj mokry śnieg całkiem pokrył ogród, a na ocieplenie też wczorajsze słonko!

Obrazek

Trzymajcie się cieplutko! :wit
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu szkoda, że nie udało Ci się obsypać wszystkich róż. W przyszłym tygodniu zapowiadają przymrozki w ciągu dnia. Tak do 10 grudnia ma być, a później zapewne przyjdzie odwilż.
Brzozy ze słoneczkiem zachodzącym w tle cudo. Ty masz piękne widoki, zejdziesz na koniec ogrodu i proszę.
Kiedy sypiesz dolomitem pod piwoniami wiosną czy jesienią.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko najmłodsze i najwrażliwsze róże obsypane, zostały stare krzaki i może im nic nie będzie. Jak pójdę karmić kury to tam mam dolomit więc rozrzucę od razu, bo z topniejącym śniegiem powoli wejdzie w glebę :D
Widoki rzeczywiście to mój znak rozpoznawczy, ale jak długo zobaczymy :wink:
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu wschody i zachody ;:3 masz opanowane do perfekcji ale i tak wracam do fotki na ocieplenie, u mnie od rana pada mokry śnieg brr... ;:222 Też nie zdążyłam wszystkiego okryć więc liczę że jeszcze nie zmrozi tak mocno ;:173
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Hej Marysiu!
Jako wytrawna sprinterka załapałam się na 9 stronie. ;:306
Nic to. Ważne, że Cię znalazłam.

Ja zdążyłam obsypać wszystkie róże i inne tegoroczne nasadzenia.
Kończyłam zabezpieczanie wczoraj. Nawet na ciemierniki ponarzucałam stroisz, żeby pąki nie zgniły.
Dziś już sypie śnieg, zatem zrobiłam to na ostatni dzwonek.
Ptaki też zaczęłam karmić, bo stukały w szyby oranżerii.
Wiedzą, gdzie mnie szukać. :;230
Szkoda tylko, że nie wszystkie chryzantemy zdążyły rozwinąć kwiaty, ale trudno.

Trzymaj się cieplutko. ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, u mnie też dzisiaj śnieg... no, powiedziane na wyrost. ;:306 Mokry drobniutki śnieżek, który topniał, zanim dotknął ziemi. Słupek rtęci na termometrze powyżej zera. Mokro tak, że aż przykro patrzeć. ;:222

Widzę kwiatki w Twoim ogrodzie zmaltretowane przymrozkiem i śniegiem. Biedne. ;:174
Za to bardzo radośnie :tan i cieplutko ;:3 w Twoim wątku dzięki pięknej słonecznej fotce! ;:138 ;:138

Pozdrawiam cieplutko ;:196 i proszę: uważaj na siebie, bo błoto pośniegowe jest bardzo niebezpieczne. ;:108 Zresztą rozmarznięte również. ;:202
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Marysiu u mnie śnieg ma być dopiero w nocy i cały jutrzejszy dzień. Przymrozki nocne to już norma. ale minusowej temperatury dziennej i śniegu jeszcze nie miałam. Moje róże już zakopczykowane. Zastanawiam się kiedy okryć je igliwiem, ale to chyba trzeba poczekać do większych mrozów. Twoje roślinki jeszcze próbuję kwitnąc a u mnie już dawno pozostały tylko wspomnienia :D Marysiu mimo ,że nad Twoim ogródkiem zdecydowanie rządy objął pan Mróz , to wspomnieniowe fotki i zachody zdecydowanie pocieszają i ocieplają zwłaszcza w ponure dni i wieczory które trzeba z konieczności spędzać w czterech ścianach . Bardzo Ci za nie dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Marysiu Obrazek

Miło popatrzeć na Twój ogród- ten ze środka sezonu i ten lekko przymrożony a zdjęcia nieba fantastyczne. Ja obecnie bardzo tęsknię za takimi widokami. W Krakowie zimno i chlapa a do tego powłoka smogu. Rano wychodzę do pracy ciemno, po południu jak wracam też i nawet jeśli słońce pojawi się za dnia, to ze swojej samotni (praca) zupełnie go nie widzę. Ale przetrwać trzeba ten najgorszy czas.
W sobotę cieszyłam się ciepłem i słońcem więc na wsi nieco podgoniłam prace. Przy kopczykowaniu róż myślami byłam u Ciebie i Marty w ogrodach. Tymczasowy już uśpiony zupełnie. Wycięte suchciele, rośliny okryte, woda zamknięta i zabezpieczona przed mrozem. Pozostaje tylko inspekcja raz na dwa tygodnie i oczekiwanie wiosny.
Czy oprócz floksów masz jeszcze jakieś wyrywne rośliny?
U mnie część róż puściło młode pędy i pąki kwiatowe a pod oknami w pracy wystartowały żonkile ;:223

Obrazek

PS
Adaś został przywrócony do kolejki NFZ i niebawem dostaniemy nowy termin :tan
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam z zimowej krainy, rano ogród wyglądał jak z bajki, bo śnieg był wszędzie! na każdej rzeczy i gałązce ...i dalej sypie! Nie ma słońca, ale jest jasno :D

Ewciu ;:196 pewnie dzisiaj tez Ci dosypało, bo u mnie wszystko okryte dokładnie więc jak nawet przymrozi to roślinom będzie ciepło. Na razie temperatura powyżej zera!

Marysiu pewnie, że nie ma znaczenia kiedy, ważne że jesteś :D a jak Cię nie ma to zawsze się przypomnę ;:306 Chwali Ci się pracowitość i systematyczność, ale ja choćbym chciała to się nie dało. Wszystko było tak mokre przez ciągłe opady, że jedynie przemykałam się przez śliskie ścieżki ;:65 Gdyby nie konieczne wyjście też zdążałabym ale śnieg na razie rośliny otula, a pewnie przed prawdziwą zimą będę miała czas jeszcze rzucić gałązki na wrażliwce. U mnie wszystkie chryzantemy pokazały kwiatuszki, ale skalnice nie rozkwitły i pączki omarzły przy pierwszych minusach. Pozdrawiam ;:168

Lucynko słońce było dwa dni temu, a od wczoraj śnieg wali mimo plusowej temperatury. Wszystko wygląda jak w bajce! Żadnych roślin już nie widać, wszystko przycisnął mokry obfity śnieg.
Uważam i to bardzo, bo naprawdę jest ślisko i chociaż może krzywdy w tym śniegu sobie nie zrobię to jednak zetknięcie z mokrym śniegiem nie jest miłe ;:202
Życzę suchej, białej zimy jak już ma być i życiodajnego słonka ;:196

Oleńko co prawda wolałabym taką zimę na koniec grudnia na święta i sylwestra, ale trudno niech będzie teraz ;:306 Już od paru lat tak jest, że puszysty śnieg na początku grudnia a BN po wodzie. Wcześniejszy mróz na szczęście niewielki, a teraz cały czas na plusie. Mimo wszystko jest ładnie wolę bajkowo biały krajobraz niż nieustająco lejący deszcz. Olu też mi bardzo przeszkadza wczesny wieczór i przesiadywanie w fotelu nawet z FO, bo ja zdecydowanie wolę ruch :cry: Musimy jednak przetrwać i byle do świąt a po Nowym Roku poleci z górki!
Miło że jesteś ;:196

Małgosiu bywam często w Krakowie i z kolei ja przejeżdżając AK myślę o Tobie. Ja też bardzo nie lubiłam tego okresu kiedy po ciemku wychodziłam i po ciemku wracałam z pracy i dłużej przeżywałam ten czas, bo drogę miałam dłuższą, ale za to potem była nagroda. Trzeba jakoś dotrwać do wiosny. Mój ogród że tak powiem sterczy, bo ja suszki wycinam na wiosnę, a na suszkach osiada szadź albo śnieg i ogród nie jest płaski ;:185 taki jest dopiero wiosną. Tego floksa zauważyłam w ostatnim momencie, ale pąki wypuścił liliowiec Stella d'oro i część róż. Pączki na różach nawet mnie tak nie przerażają, jak przerażają mnie wypuszczone młode przyrosty, bo te są niebezpieczne.
Małgosiu bardzo dziękuję za odwiedziny i zapraszam na zimową kawę ;:196

p.s. mam nadzieję, że Adaśko dostanie termin we właściwym momencie ;:168 czego oczywiście życzę ;:196

Taką mamy zimę!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę dobrego dnia!
Zablokowany