Mały Ogródek cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mały Ogródek cz.2

Post »

Jolu,

Dobrze, że przypomniałaś cudowną atmosferę Twojego ogrodu.
Znajome łany narcyzowe, wyjątkowo pięknie u Ciebie wyglądają. U mnie też kwitną narcyzy od Ciebie, należą do moich ulubionych.

Kilka dni suchych i słonecznych zapewne osuszyło grunt w Twoim ogrodzie.
Zapytam więc wprost: nie masz czegoś do wycięcia? Przycięcia? Nie potrzebujesz pomocy lub doradztwa w ogrodzie?
Mów śmiało, piła w razie czego naostrzona :twisted: :twisted:

P.S. Mam nadzieję na spotkanie w Renku, dawno się nie widziałyśmy.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu jak się widzi takie łany kolorowych wiosennych kwiatów, to wszystkie wcześniejsze problemy wydają się mniejsze. Sucha wiosna służy Twoim rabatkom. ;:108 Narcyzy i pierwiosnki wyjątkowo kolorowe. ;:oj Szafirki w w irysach to u mnie nie byłoby nic dziwnego. ;:306 Stale zapominam, że już coś rośnie i dosadzam kolejne. ;:124
Szczególne uściski dla Leosia. ;:167
Spokojnego ogródkowania. ;:168
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie
W najnowszym numerze "Gardeners' World" Monty Don zachwala uroki naturalistycznych "dzikich" nasadzeń typu " udomowiona łąka", które w ostatnich latach wchodzą do ogrodów. Podobno nic nie wygląda piękniej i naturalniej od łąki szczodrze okraszonej kwiatami.
Bardzo mi się podoba ten kierunek w ogrodach, bo moje rabaty dokładnie zarosły trawą oraz chwastami i wyglądają jak kwiecista łąka. Niemalże odpowiadają wizjom, definicjom i planom Monty Dana. ;:oj
Ostatni raz w ogrodzie byłam 01.05, czyli 3 tygodnie temu. ;:219 Koty dokarmiał zaprzyjaźniony działkowy sąsiad.
Trawa - urodzony zwycięzca, zarosła cały ogród, w sukurs poszły chwasty. Jest "pięknie" według najnowszych trendów Montego. ;:202

Moja nieobecność w ogrodzie spowodowana była urlopem, wyjazdem na wczasy.
Całą rodziną wybraliśmy się na 10 dni do Hurghady w Egipcie. Córka z mężem i synem, syn z żoną synem i teściami i ich wnuczką oraz ja -babcia Jola. Razem było nas 10 osób.
Nastawiliśmy się na pełny relaks. Kąpiel w ciepłym morzu lub pięknym basenie z dziećmi, wspaniałe posiłki bez trudu ich przygotowywania, wieczorne drinki i tańce. Jednym słowem wspólnie spędzony czas bez pracy, pośpiechu i obowiązków.

Po powrocie miałam dużo pracy zawodowej. W obecnych czasach urlop wygląda tak, że rośnie góra twoich zadań, których nikt za ciebie nie robi, a po powrocie musisz tę górę pokonać i to w podskokach, bo terminy gonią.

Kolejny problem mam z Kickiem - kotkiem działkowym. Po powrocie z urlopu zastałam go w ciężkim stanie. Pogryzł go inny kot. Rany ma na ogonie i pyszczku. Rany zaropiały, wywiązała się infekcja. Jest odwodniony, wątroba nie pracuje prawidłowo, zęby do usunięcia, ogon w opatrunku. Codzienna wyprawa od 5 dni do weterynarza na zastrzyki zajmuje mi pół dnia. Drugie pół praca zawodowa i resztę czasu na wnuki. Na ogród czasu mam zero niestety. Dopiero jutro i pojutrze uda mi się znaleźć trochę wolnego.
Mam teraz w mieszkaniu 5 kotów, kompletny koszmar. ;:306 Trzy moje, czwarty syjamka- Tosca, kotka córki oraz chory Kicek.
Mimo, że sprzątam na okrągło, to mieszkanie wygląda jak wielka kuweta.

Kilka fotek z Hurghady. Było pięknie . Ciepło, cudna roślinność.

Obrazek
plaża w Hurghadzie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

moje wnuki z mamusiami , na kocyku pod palmą
Obrazek

Hotel 'Jaz Aquamarine' wieczorem równie piękny,jak w dzień. Liczy 1300 apartamentów, w których przebywa około 2000 gości i pracuje około 1000 obsługi. Małe miasteczko.

Obrazek

Obrazek

Mój zarośnięty ogród prezentuje się strasznie. Niezbędne jest koszenie trawy i odchwaszczanie. Na razie to raczej łąka niż ogród.
Monty'emu by się spodobało?

Obrazek

Annes 77
liliowce, to rośliny , które dobrze się u mnie czują. Nie zawodzą, nie giną po zimie, rozrastają się w wielkie kępy i pięknie kwitną. Jednakże i o nie trzeba dbać, nie można dopuszczać żeby zarosła je trawa.

Obrazek

Lemonko Izo, Elwi oraz Mariuszu Maniolku ,
dzięki za wizytę.
Rozpoczyna się spektakl z irysami w roli głównej. Uwielbiam te kwiaty. Są cudnie skomplikowane, wystepują w oszałamiającej palecie barw.
Zachwycają mnie wszystkie miedzy innymi te, które na razie zakwitły w kolorze 'Fruit Coctail' oraz czekolady, cynamonu i kakao, a także słonecznie żółte.

'Fruit Coctail' iris IB

Obrazek

'Fruit Coctail' iris IB

Obrazek

'Protocol' iris
Obrazek

'Country Dance' iris
Obrazek

Soniu -Cymo 2704
Nawet suchą wiosną, nie jest u mnie sucho. Chwasty to wykorzystują i rosną na potęgę.
Mam teraz co robić. Doprowadzić ogród choć do przyzwoitego wyglądu kosztować mnie będzie dużo wysiłku.
Dla Ciebie azalia 'Golden Sunset'

Obrazek

azalia 'Golden Sunset'

Obrazek

azalia 'Schneegold'
Obrazek

Samotna Oczusia wypatruje Kicka. Kicek na kuracji w domu, pod wanną lub tapczanem dochodzi do zdrowia.
Obrazek

Lisico,
do wycięcia znalazło by się to i owo. Zobacz jak wyglądają moje bukszpany. Jednakże czasu na razie nie wiele.
Co się odwlecze to nie uciecze, a bukszpany same nie pójdą w świat, to pewne. Dzięki za chęć pomocy. Myślę, że dopiero w czerwcu się ogarnę.
Do RENK'u nie dotrę, nie ma szans. Nie wiem kiedy się odbywa.

Obrazek
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Skosiłam dziś trawę na ścieżkach. Ogród wygląda nieco lepiej.

Obrazek

Obrazek+

25 letnia jabłonka obumarła. Nie wytrzymała permanentnego zalewania wodą. Jest mi bardzo przykro z tego powodu.
Lisico, czy poradzimy sobie z wycięciem tak dużego drzewa? Co zrobię z drewnem w sytuacji zakazu palenia ognisk.

Obrazek

Kwitną cudnie pachnące irysy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Trzymam kciuki, żeby w tym roku deszczu było akurat
Tylko, że ta zeszłoroczna powódź wcale nie jest widoczna
Wszystko pięknie rośnie i kwitnie, a cały ogród kipi kolorami
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Pokażę jeszcze kilka fotek z Hurghady. Zafascynowała mnie egzotyczna roślinność.
Piękne trawniki , palmy i kwitnące drzewa zdobiły hotel
Szczególnie cudnie wyglądały płomiennie kwitnące drzewa o jaskrawo czerwonych kwiatach.

'Royal Pionciana' (Dolonix Regia) - flamboyant - "płomień Afryki" w naturze występuje na Madagaskarze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie znam nazw innych egzotycznych okazów.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

rozpoznawałam jedynie bugenwille w rozmaitych kolorach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zidentyfikowałam jeszcze, żółto kwitnące drzewka - 'Tecoma Stans'.

Obrazek

Zachwycały pięknie utrzymane trawniki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aby zieleń mogła wyglądać perfekcyjni, dbało o nią jednocześnie wielu ogrodników, w 40 stopniowym upale.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Śniadanie w ulubionym towarzystwie

Obrazek

bułeczki
Obrazek

ciasteczka, owoce , można było utyć.
Obrazek

Gośćmi byli ludzie z różnych stron świata. Spotkałam Niemców, Turków, Turków mówiących po niemiecku, Rosjan, Szwajcarów, Anglików, no i arabskie wielodzietne rodziny.
Nie wiem kto nosi takie szaty jak poniżej. Kurdowie, Azerowie?
Obrazek

Moje najmłodsze towarzystwo.
Obrazek

Można było kupić pamiątki.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Margo2 Gosiu,
dzięki za miłe słowa. :wit
Po permanentnych zalaniach w zeszłym roku straty są bardzo duże. Może ich nie widać , bo nie robię fotek tego co brzydkie.
Obumarła jabłonka, miała prawie 30 lat, lubiłam ją. To największa strata. Kilka wielkich bukszpanów trzeba usunąć.
Wyginęło 3/4 floksów i tyleż piwonii. Tylko liliowce nie narzekają.
Kolorowa rabatka z irysami przetrwała, bo jest na podwyższeniu. Trudno, lamentować nie będę.

Miejsce po floksowej kolekcji.

Obrazek

resztki floksa i piwonii
Obrazek

obumarły wszystkie bukszpany

Obrazek

Kolorowa rabatka na pociechę cieszy oko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

efekt weekendowej pracy
Obrazek

Irysy w pąkach na pierwszym planie, ale popatrzcie na drugi plan, cóż to nam pobudowano w sąsiedztwie skromnych działeczek ? ;:202

Obrazek
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Jolu, wakacje spędziloaś piękne. Rzeczywiście roślinność wspaniale tam wygląda. Trawniki jeszcze zielone. Mnóstwo pracy musi to wszystko kosztować. Zresztą napisałaś, że wielu ogrodników dba o to codziennie. Bardzo fajnie, że spędziliście czas w takiej rodzinnej dużej ekipie :)

Kotkowi życzę szybkiego powrotu do dobrej formy a Tobie jak najwięcej odpoczynku choć wiem, że to mało realne do spełnienia.

Ogród wygląda już dużo lepiej po skoszeniu trawy :) Jolu, szkoda tych bukszpanów i jabłonki. Ale jak sama napisałaś nie ma co rozpaczać ( wiem, że łatwo się pisze ) tylko działać i coś nowego w te miejsca posadzić jak już uporasz się z usunięciem. Dobrze, że masz Lisicę do pomocy :) Ja sama też bym nie potrafiła ogarnąć wycinki drzewa.
Trzymam kciuki!

Piękne irysy ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jolu spędziłaś cudowne wakacje rodzinne, bo w rodzinie jedność .Widoczki również wspaniałe aż chciałoby się mieszkać w takim miejscu . Szkoda floksów, peonii i jabłonki, ale najważniejsze ,ze z Kickiem lepiej. Biedny był wychowany na wolności, a teraz musi siedzieć w zamknięciu to chyba dla niego największa kara niż choroba
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

W Dniu Matki odwiedziłam swoją mamę, która mieszka w |Elblągu.
Zrobiłam kilka fotek w jej ogrodzie . Obecnie królują piwonie, a irysy im towarzyszą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Irysy to kwiaty o najszerszej palecie barw. Występują we wszystkich kolorach. Potrafią szokować intensywnością i zestawieniem barw ;:167 .

Obrazek

Obrazek

Pomidorki to ulubione warzywo mamy. Hoduje je z wielką starannością i pasją.

Obrazek
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Upalna, sucha pogoda sprzyja roślinom w moim ogrodzie.
Kwitną irysy oraz irysy syberyjskie.
Pojawiła się pierwsza różyczka. Tradycyjnie, jak co roku, jest to 'Mary Rose'.

Lemonko,
Ogród wygląda trochę lepiej. Jest sucho, co stwarza korzystne warunki dla większości roślin.
Kicek wydobrzał, jest już zdrowy. Uratowałam mu jego małe, nie wiele znaczące dla świata życie.
Kolorowe irysy cieszą oko i serce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jadziu JAKUCH,

dzięki za odwiedziny.
Wczasy nam się udały. Miło jest spędzać czas razem całą rodzina.
Floksów i piwonii żałuję, ale co zrobić. Nic nie poradzę na to. Teraz cieszą mnie irysy, które przy upalnej pogodzie czują się wyjątkowo dobrze.
Kicek był w domu zaledwie trzy dni. Był bardzo słaby. Zastrzyki i opatrunek rany postawiły go na nogi. Z radością wrócił na działki. Jest mi wdzięczny. Wita mnie z daleka, każe się głaskać , ociera o nogi. Boję się, że go rozdepczę, wchodzi mi na stopy.

Kicek po chorobie. Na ogonie widać wyciętą sierść w miejscu zagojonej rany. Odrośnie niedługo.

Obrazek

Obrazek

Irysy syberyjskie roztaczają wokół niebiańskie błękity.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Irysy TB ;:167 ;:167 ;:167 dość ładne w tym roku.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Białe bluzeczki, ciemne spódniczki - grzeczne dziewczynki idą do szkoły,
Obrazek

Najpiękniejszy w tym roku irys TB 'Bollywood' Keppel 2006
Obrazek

irys TB 'Bollywood' Keppel 2006
Obrazek

Obrazek

'Spring Madness' irys TB
Obrazek

Irys TB 'Cajun Rythm' nowość , też ładny
Obrazek

Intensywnie niebieski irys ' Honky Tonk Blues' także zakwitł. Zawsze na niego czekam. ;:167

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Jolu,

Obie z Mamą macie piękne, kipiące kwieciem ogrody.
Piwonie wyglądają królewsko, to cudne, niezwykle efektowne rośliny.
Podobnie irysy, którymi aktualnie się zachwycam.

Cieszę się, że Kicek wydobrzał. Jesteś kochana, że tak troskliwie się nim zajęłaś.
Cudownie to ujęłaś: uratowałaś małe, niewiele znaczące kocie życie. A jakże wiele znaczący jest Twój gest.... ;:167 ;:167

Jolu, jabłonkę wytniemy po kawałku. Drewno zabiorę do kominka, a resztę gałęzi gdzieś wyrzucimy. Trzeba zrobić porządek z roślinami, które nie przeżyły, bo niepotrzebnie zajmują miejsce i szpecą. Ubiegłoroczne mokre lato było okropne, może to będzie lepsze.

Hurghada prezentuje się imponująco, ale dziesiątki ludzi pracują nad elegancją tego ośrodka. Szkoda, że to tylko enklawa dla turystów, mocno odległa wyglądem od reszty kraju. Mam nadzieję, że wypoczęłaś, mimo towarzystwa bardzo małych dzieci.
A jak znosiłaś upał? Teraz już w Polsce mamy egipskie upały...
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Lisico,
cieszę się, że pomożecie uporać się z obumarłą jabłonką oraz bukszpanami.
Niedługo zakwitną róże wtedy ogród wypięknieje. Zapraszam w połowie czerwca, w sobotę lub niedzielę.
Jabłonka jest dość duża. Zrobimy tyle, ile zdołamy. Myślę, że na raty damy radę, a jak nie to przełożymy na później nieskończone zadanie.

Kicka i inne koty kocham. Nie pozwolę im cierpieć i chorować. Są dla mnie ważne, to moi bliscy, moja rodzina.

Hurghady nie wybrałam, wolałam Grecję, a nawet Turcję. Dzieciaki jednak chciały wykąpać się w ciepłym morzu lub basenie.
Upał najlepiej znosiłam w klimatyzowanych restauracjach i chłodzonych basenach. Było pięknie. Miałam świadomość, że to sztuczny świat stworzony na potrzeby turystów. Nie przeszkadzało mi to w korzystaniu z wygód i luksusów. Turystyka dla biednego Egiptu to źródło dochodu, więc nie czułam się niezręcznie. To było zaledwie kilka dni. Małe dzieci to moje wnuki, które uwielbiam. Czas z nimi spędzony to wielka frajda.

Pierwsza różyczka dziś zakwitła. Dla Ciebie ' Mary Rose'.

Obrazek
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Jolu, cieszę się, że Kicek wyszedl z tego cało. Dzięki Tobie :D Wcale się nie dziwię, że teraz tak do Ciebie lgnie :)

Piękny ogród ma Twoja mama. Milość i rękę do kwitnących roślin masz w genach ;:3 Pieknie wyglądają piwonie i irysy. Kiedyś nie miałam pojęcia, że irysy są tak różnorodne. Od trzech chyba lat z zachwytem oglądam je na zdjęciach. Z dzieciństwa pamiętam irysy niebieskie, ktore uwielbiałam.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Jolu, świetne zdjęcia z wakacji! To wspaniale, że udało się zgrać wyjazd tylu rodzin, a właściwie jednej, dużej rodziny. Ale przede wszystkim piękne jest to, że lubicie się tak bardzo, że przez cały ten czas mieliście dużą przyjemność przebywania ze sobą. Być może to dla Ciebie oczywiste ale uwierz mi, że nie każda rodzina by tak potrafiła :wink: .
Oczywiście podziwiam ogród Twój i Mamy. Obie macie "zielone palce" :D .
Szkoda, że jabłonka odeszła do krainy wieczniekwitnących sadów ale pewnie masz już plany na to miejsce, prawda?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”