Mój pierwszy storczyk, phalaenopsis

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Teoretycznie (i pewnie w praktyce też :)) woda wodociągowa jest badana, powinna (różnie z tym niestety bywa) spełniać określone normy, przechodzi przez proces uzdatniania etc. - możesz w sieci poszukać informacji o wodzie, jaką masz. Powinno to być na stronie Sanepidu bądź Urzędu Miasta czy Gminy. W przypadku studziennej tak naprawdę nie wiadomo co to jest... Żeby się dowiedzieć należałoby taką wodę przebadać.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Ja do tej pory podlewałam przegotowana i odstaną wodą - kamień na dnie zostawał :roll:
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Do momentu kupienia Brity ( i nie jest to reklama :) ) też tak miałam. Teraz ilość kamienia osadzającego się na dnie naczynia z wodą wyraźnie spadła ( jeśli nie znikła - na tyle na ile jestem w stanie dojrzeć :shock: ).Wcześniej z przegotowanej wody wytrącało się bardzo dużo osadu... Więc dla mnie różnica jest zauważalna :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może też się skuszę :P na razie jestem spłukana :?
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

miaaa pisze: a teraz moja sesja rozwoju pędu kwiatowego falenopsisa
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
miuuu, ta sesja zdjęciowa jest fantastyczna :)
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś mam zamiar reanimację przeprowadzić , bo wczoraj niestety brakło czasu :wink: zauważyłam, że na starym podłożu utworzyły się jakieś pajęczynki czy cuś :? mam pytanie - tak dla pewności - jeśli przesadzam storczyka do nowego podłoża to czy to podłoże ma być wilgotne???
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

miaaa pisze:Dziś mam zamiar reanimację przeprowadzić , bo wczoraj niestety brakło czasu :wink: zauważyłam, że na starym podłożu utworzyły się jakieś pajęczynki czy cuś :? mam pytanie - tak dla pewności - jeśli przesadzam storczyka do nowego podłoża to czy to podłoże ma być wilgotne???
może lepiej żeby nie było zbyt mokre, bo po przesadzaniu storczyk pewnie będzie miał uszkodzone korzenie i sie powinny trochę zaschnąć, by nie zaczęły gnić. a czemu go chcesz przesadzać?
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miaaa oczywiscie, że podłoże powinno być wilgotne, nigdy storczyka nie przesadza sie do suchego podłoża. Storczyka dobę przed przesadzeniem podlać, a podłoże docelowe także nawodnić, oczywiście w ramach rozsądku. Ma być wilgotne, a nie cieknące wodą. Po przesadzeniu nie podlewać od 10 do 14 dni.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ale jak storczyk ma zgnite korzonki, to podłoże nie powinno być zbyt wilgotne (ja mojego zgnitka wsadziłam w suche podłoże, bo nie chciałam, by dalej gnił). ale jak się przesadza normalnego, zdrowego storczyka to może być wilgotne.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowo nawet jak przesadzasz "zgniłka" miejsca cięć zasypuje się węglem drzewnym i powinno się go wsadzić do wilgotnego podłoża. Nie mam tu na myśli podłoża kapiącego wodą, ale o minimalnej wilgotności. Z całą pewnością nie powinno być suche.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja mojego wsadziłam do suchego, używanego podłoża (niestety nie mam możliwości zawsze sadzić w świeże), a po kilku dniach trochę podlałam. on miał zgnite korzenie, a zamiast storcyzkowej, grubej kory błoto...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie zawsze mamy wyjście z sytuacji, no trudno. W takim przypadku lepiej takie podłoże wyprażyć w piekarniku (200 stopni przez 0,5 godziny).
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ahaaa... ja zwykle tego nie robie. ale jak dotąd żadnemu storczykowi nie zaszkodziło używane podłoże. ja mam całkiem sporo storczyków, i do tego nie jestem dorosła, więc nie mam możliwości dawać zawsze storczykom świeżego podłoża...
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybacz Storczykowo, ale chyba nie rozumiem związku twojego wieku ze świeżym podłożem.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no bo rodzice mi nie kupią świeżego, bo myślą, że to stare się nadaje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”