Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Post »

To ja lepiej donice zadołuję w ziemi, a wiosną odkopię ;:213 . Na werandzie mam + 5 *C zimą, bo to moja spiżarnia, ale tam nie ma już za dużo miejsca na takie donice. Wystarczy, że dalie tam stoją i szczerze mówiąc, przeżyły zimę bez zaglądania.
Jeszcze do listopada trochę czasu, może jakieś miejscówki się znajdą. Ewentualnie wykopię kilka starych borówek, bo one rosną w słońcu, a mają prawie 20 lat.
Dalie są piękne Wandziu, tylko ta praca ze szpadlem wcale mi się nie podoba, a ja z tych, co same zrobią najlepiej ;:173 .
Mam 2 hortensje i jakoś nędznie rosną; coś im tu nie pasuje. Deszczu było dość, a jak nie pada, to podlewam raczej mocno, a i tak nie chcą kwitnąć. Dam im jeszcze rok. Różami pobawię się kilka lat i pewnie skończą, jak Twoje, bo piasku się nie przebije, a ja walczę z nim od 40 lat. Mówiłam ojcu, żeby kupował dom, tam gdzie jest dobra ziemia, ale nie posłuchał. No i mam, co mam. Reszta samoobsługowa ;:108 .
;:168
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, ja miałam dwie hortensje, które rosły w gruncie i trzy lata nie kwitły. Postanowiłam je wiosną przesadzić do donic i wyobraź sobie, że obie przepięknie zakwitły. Okazało się, że to Limelight. Teraz wiem, że po prostu w gruncie miała stanowczo za mało wody, choć wydawało mi się, że je podlewam tak samo dużo jak inne. Może więc sprónuj w donicach. Zawsze potem można znów przesadzić do gruntu.
A, jeszcze jedno: do donic dostały dobrą ziemię z worka z dodatkiem gliny - i może w tym właśnie tkwi sekret?
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Twój ogród jest cały czas piękny, bo różnorodny ;:108 . Liście bylin i krzewy też dają kolory, może nie tak spektakularne jak kwiaty, ale jednak. Dlatego lubię żurawki, bo można z nich tworzyć kolorowe dywany. Hosty i brunnery to następne kolorowe elementy. Masz jeszcze dużo traw, a ja dopiero z nimi zaczynam zabawę.
Co do donic, to mam trochę przywiezionej gliny, ale nie pamiętam, czy akurat dawałam pod hortensje, bo pod róże na pewno. Przesadzę je, tak jak radzisz, ale wiosną, prawda?. Dziękuję za pomoc ;:196 .

Pokaż więcej swoich dalii, bo oglądać to ja je lubię, gorzej z ich obsługą ;:224 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aniu, ja mam znów na oku jedną swoją hortensję, mianowicie Darhuma, która ładnie kwitła po zakupie, ale w zeszłym roku i w tym wygląda mizernie. Najwyraźniej się uwstecznia. To będzie kolejna, którą przeniosę do donicy. Pytasz, czy wiosną? Tak. Teraz to już nie ma sensu, niech hortensje przezimują sobie w gruncie. A wiosną można przesadzić w każdym momencie.

Dla Ciebie pomponiki, bo czytałam, że w nich gustujesz. :D
Nescio
Obrazek

Noris
Obrazek

Marble Ball
Obrazek

I ogólnie
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Wandziu :wit . Ja tak samo jak Ty czekam na wrzesień i to z kilku powodów ;:306 . Po pierwsze chodzi o pogodę ale i o to by dzieciaki poszły do przedszkoli bo przez te wakacje nadszarpałam sobie nerwów ;:173 . Mam nadzieje, że jesień będzie piękna i złota ;:224 . Zaległości nadrobisz zimą, wtedy będzie sporo czasu :wink: . Twoje dalie dodają sporo koloru ;:333 . Bardzo ładnie wyglądają z trawami i hortensjami ;:215 . Pomponiki, kaktusiki- wszystkie piękne ;:215 . Dobrze zrobiłaś decydując się na nie ;:108 . Pozdrawiam i spokojnego tygodnia Ci życzę :wit .
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Wando.
Jakże przytulnie zrobiło się na twoim tarasie ;:167 Pomysł z hortensjami fantastyczny, wspaniale ozdobiły to miejsce. Odgapię w przyszłym sezonie :heja Mam dość użerania się z różami. Mam w donicach Old Port i o ile czerwiec jest zachwycający to teraz stoją gołe, bez liści. Mam wrażenie, że się cofają w rozwoju w tych donicach.
Które hortensje najlepiej sobie radzą w donicy? Są najbardziej zwarte? Pewnie Bobo bo najmniejsze? No i te białe dalie. Cudo. Też kupię. Ale ci dziś nakradłam pomysłów :;230
pozdrawiam :wit
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Wandziu, lubię Twój ogród, bije z niego taki niebiański spokój. Dalie pięknie wpisały się w otoczenie. Powiedz mi, czy Twój ogród to poligon wojskowy ? ;:306 Anabelka stoi na baczność jakby w wojsku była. Moja nie jest taka grzeczna, pokłada się na całego.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

ewelkacha, ja pamiętam, jaką czułam wielką ulgę, gdy nadchodził wrzesień i dzieci szły do przedszkola. Gdy wychodziłam z owego przedszkola po odprowadzeniu moich pociech, czułam się po prostu lekka i wolna. :D Aż miałam wyrzuty sumienia, że jestem taką wyrodną matką. :oops:

April, wiadomo Jolu, że tutaj wszyscy czerpiemy od wszystkich, i po to jest forum ogrodnicze. Jeśli wpadły ci w oko jakieś moje pomysły, wcielaj je w życie u siebie, powodzenia. Ja myślę, że do donic nadają się w zasadzie wszystkie hortencje. Do pewnego czasu, bo gdy już nabierają tężyzny, trzeba je presadzić, chyba że donica jest ogromniasta. Z takich mniejszych odmian to nalepsze są Bobo, Bombshell, Little Limelight, Polestarn, sundae Fraise. Ja mam jeszcze w donicy Diamantino, Confetti i Early Sensation oraz dwie Limelight, które powędrują kiedyś go gruntu, jak się zwolni miejsce. Tytko pamiętaj, że gdy donica jest raczej niewielka, to lepiej ją schować do garażu na zimę albo zadołować dla bezpieczeństwa. Natomiast róże w donicach mi też się nie sprawdziły.

Pashminko, jak to moje Anabelki nie leżą? Leżą jak złoto, a po deszczach to już w ogóle mają głowy przy ziemi. Także moje Polar Bear słaniają się po glebie. Natomiast dość ładnie stoją inne odmiany, czasem jakiś pęd jest podwiązany do tyczki, ale tak żeby nie było widać.
Zobacz na zdjęciu jak leżą łepetyny Anabell i Bounty. Na szczęście za podparcie mają bukszpany albo niskie iglaki.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Wandziu nie przesadzaj z tą wyrodną matką ;:168 . Jesteśmy tylko ludźmi i każdy wymaga odrobiny spokoju. Poza tym dzieciom w przedszkolu nie jest wcale źle. Ja po tych wakacjach mam już dosyć ;:306 . Muszę się wyciszyć a praca w ogrodzie jest do tego najlepsza :lol: . Cierpliwie czekam ;:65 .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Widoki już chyba lekko jesienne.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Ale kusisz tymi daliami, a ja leniwa jestem. Wykopywanie, wkopywanie ;:124 Podziwiam Cię za Twoja pracowitość ;:180
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu podziwiam nieustannie Twój ogród i wzdycham sobie...
Jest taki piękny i tajemniczy, ślicznie wygląda to zdjęcie z domem.
Te ścieżki wśród roślin, cudo po prostu ;:167 Mogłabym po nim spacerować i spacerować.
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Rabaty jeszcze soczyście zielone, muszę zaprosić jakieś mini trawki do mego mini ogródka. Ech, moje 25m2 szczęścia nie pozwoli mi się rozwinąć.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niezaprzeczalnie nadciąga jesień.
Ale Twoje rabaty Wandziu kipią soczystą zielenią i kolorkami tu i ówdzie. Dalie masz bardzo ładne! I trawy ozdobne ciekawe.
Ogólnie rabaty uporządkowane, a ścieżka zachęca do spacerków.
Pogody wedle potrzeb życzę :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Czytam, że wśród nas jest więcj Matek Polek, co to najbardziej lubia, jak już dzieci do szkół czy przedszkoli sobie pójdą :;230 Pamiętam, ze gdy szłam na pierwszy poród, mój pan profesor powiedział mi: Proszę nie zgrywać matki Polki, bo im się syawia pomniki, tylko domagać się leków przeciwbólowych. Po to one są , żeby ulzyć kobietom. A było to 27 lat temu! Mądry człowiek! A więc : Kochamy nasze dzieci, ale po to są przedszkola i szkoły, żeby dzieci tam przebywały ( swobodna parafraza słów pana profesora).
Wandziu - daliowe szaleństwo rozrasta się szybciej niż mogłabym się spodziewać. Mimo , ze karpy trzeba wykopywać i wkopywać w totalu i tak jest z nimi znacznie mniej pracy niż z różami, to pewne. Rozumiem więc , że doznajesz ulgi, gdy pozbywasz się którejś z nich. Ja do usuwania jeszcze nie dojrzałam, ale nie wchodzą na strony szkółek, żeby czegoś nie kliknąć. Ani jednej więcej :;230 Sama zastanawiam się czy wytrwam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”