Mój ogród - lila31 cz.2. 2008r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko, Jolu to nie jest tak, że nic nie zostało, zostały zeżarte te duże, ładnie kwitnące cebule, pozostały maleńkie, słabiutko kwitnące. Jak będzie słońce to zrobię zdjęcia.
Jolu dziękuję za cebulki, moje urosną, chyba, że te cho....y wcześniej je zjedzą.

Już mam tak wiele roślin posadzonych w doniczkach (wszystkie lilie, wszystkie tulipany, niektóre hosty), że nie chciało mi się sadzić tak szafirków, ale jak tak dalej pójdzie, też posadzę. :D :D :D

Joluniu pięknie wyglądają Twoje szafirki. ;:91
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Ups! Myślałam że Lubin jest w lubuskim :oops: :? i już chciałam pytać, czy nie było u Ciebie Luluś podtopień.
Na szczęście sprawdziłam w necie, że mieszkasz w woj.dolnośląskim. A jak tam wygląda z opadami?
Trochę martwię się, bo ostatnio jak byłam na działce to ziemia była okropnie mokra.

Oj! ależ wstrętne te nornice! Taką piękną szafirkową alejkę zniweczyć. ;:145
Ech... ciężki jest żywot ogrodnika ...
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Liluś, nadrobiłam zaległości u Ciebie i kamień spadł mi z serca! Widziałam niebieskie hiacynty :D
Za to bardzo mnie zmartwił bestialski najazd największych wrogów ogrodnika na Twoją cudowna alejkę! Szafirki to moje ulubione kwitki wiosenne. Miło było oglądać Twoją szafirkową alejkę. Wiem, są zdjęcia z ubiegłego roku, ale jak się ma swiadomość, ze to tylko historia, to jakoś smutno :( A moze nie bedzie tak źle? ...
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Może warto spróbować taniego i prostego sposobu na gruzonie ?
Wystaczy sztychówka, mocny w ramionach mężczyzna i raoka siatki Ledóchowskiego ( ostra, do tynkowania, 30cm wysokości w rokach 20m - ok.20zł)
I wkopać to pionowo przed i za szafirkami.
Żeby te ***** :twisted: zdechły z żalu przed niedostępnym "szafirowym półmiskiem".
Grzegorz B

Post »

Lila, ta alejka to wspomnienie :shock: , nie to niemożliwe, takie cudo :( Paskudne gryzonie, niech bym je tylko dorwał :evil: . Mam nadzieję, że uda Ci się je zwalczyć, bo naprawdę szkoda tego wiosennego akcentu. U mnie wszystkie cebulowe bez ochrony, a dookoła łąki, oby do mnie to paskudztwo nie zawitało :roll:

Lilu zerknąłem na Twoje wiosenne akcenty i jestem w szoku :shock: :shock: :shock: Post z 6 kwietnia a tam tyle kwitnących, szok, u mnie 22 kwitnia a brzoskwinia nadal nie kwitnie,mpigwowiec stoi łysy. Nie wiem co z nim jest, latem zgubił liście, bardzo szybko, obecnie nadal stoi i nic. Myślałem, że już padł, ale wczoraj ułamałem gałąź i jest żywa. Nie wiem co z nim zrobię , bo już tracę do niego cierpliwość :evil:

Słońca życzę :wit
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Faktycznie Lilu szkoda ,ze tak masz zniszczone cebule.No ,ale inne kwiaty cudownie Ci kwitną.Ciekawa jestem ,jak lile?Czy wszystkie Ci wyszły.U mnie niestety część pogniła i to te najładniejsze.Cebule były tak ładne ,ze niczym ich nie zbezpieczałam.Poza tym myślę ,ze lepiej sadzic na wiosnę bo nie ma zagrozeń zalania wodą i przemarzniecia.
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Ale zrobiło się szafirkowo :lol: A ta alejka szafirkowa... aż dech mi zaparło :P
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wisienko masz rację, ciężki żywot ogrodnika, ale jaki przyjemy. :D :D :D
Ziemia jest mokra, ale szybko obsycha.

Izuniu dziękuję za odwiedziny. :D
Szafirkowa alejka w tym roku jest marna, ale myślę, że w następnym roku już będzie lepszy efekt. Jej wygląd zniszczyły nornice, ale ja też przyczyniłam się do jej tegorocznego brzydkiego wyglądu. Musiałam rozsadzić cebulki bo się bardzo zagęściły.
Izuniu już gdzieś pisałam, że hiacynty od Ciebie, zakwitły prześlicznie, jeszcze raz, nie DZIĘKUJĘ. :D :D :D

Haniu dziękuję za radę, ale jest ona nierealna. :(
Szafirki rosną bardzo blisko jałowców, chcąc wkopać siatkę, zniszczyłabym korzenie jałowców.
Z dwojga złego, wolę zniszczenie szafirków, one szybciej się zregenerują, a poza tym z tymi mężczyznami, i ich chęcią do takich prac...... :D

Grzesiu
odrodzi się szafirkowa alejka, mam nadzieję. :D :D :D
Masz dużo szczęścia, że u Ciebie gryzonie nic nie niszczą, więc cichutko na ten temat, żeby nie usłyszały,że w ogrodzie masz tyle przysmaków. :lol:
Jak obecnie Twój pigwowiec? Zdecydował się, rośnie? Jeżeli nie, to postaw obok niego łopatę, żeby wiedział co go czeka, jeżeli się nie obudzi.... ;:5
Miło mi,że do mnie zaglądnąłeś.
Ja na razie nie miałam czasu, ale obiecuję odwiedzić wszystkie, no może większość ogrodów, jak tylko zaczną się wakacje. :D

Aniu jesienią, z wiadomego źródła, dostałam jedną cebulę nadgnitą. Doszłam do wniosku, że chyba tam bywa różnie ze zdrowotnością roślin, dlatego wszystkie cebule zaprawiłam. Na razie wychodzą z ziemi. Jeszcze nie wszystkie wyszły, ale jestem dobrej myśli, te co wychodzą wyglądają na zdrowe. Zobaczymy gdy zacznie się pora ich prawdziwego rozwoju.
Współczuję strat. Wiem jak robi się smutno, gdy nawet najmniejsza roślinka nam padnie. :(

Agnieszko szafirkowa alejka była, a teraz jest w remoncie. :(
Dziękuję za odwiedziny. :D :D :D

Postanowiłam wkleić kilka zdjęć z ogrodu, bo jeszcze ktoś pomyśli, że nie mam ogrodu. ;:112

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na pierwszym miejscu, dzielna mama kwiczoł,nadal cierpliwie wysiaduje jajka.
Zaczęła się feeria barw rododendronów. :D
Jako pierwszy, zaczął najmłodszy, Rh Blue Tit, a zaraz za nim zakwitł Rh.repens cv.Scarlet
No i moja doniczkowa, wiosenna rabata. Wszystkie kwiaty cebulowe posadzone są w doniczkach. Jak widać na zdjęciach, wcale im to nie przeszkadza.

Tutaj na pierwszym zdjęciu kwitnący wilczomlecz migdałkolistny.
Następnie niespodzianka. Nie przypominam sobie żebym kupowała takiego narcyza. Zakwitł taki śliczniutki. Jest jeden, może się rozmnoży?
No i psi ząb w pełnej krasie.

Mahonia, taka popularna roślina, a jaka wdzięczna gdy kwitnie.
Rybki wygrzewające się w płytkiej wodzie i grzyb, urósł sobie grzybek. Też ozdoba.
Na ostatnim zdjęciu, berberys od Anulki, jest prześliczny. Anulko jeszcze raz nie DZIĘKUJĘ. :D

Obrazek

Pomimo wstrętnej pogody, magnolia zakwitła jak nigdy do tej pory. Bardzo to miłe z jej strony.

Obrazek

Na ostatnim zdjęciu liść mahonii WINTER SUN.
Gosiu (goni@k) gdy pytałam o kondycję Twojej mahonii, moja była jeszcze zdrowa.
Po ostatnich deszczach niestety. Wydaje mi się, że pojawiła się rdza mahonii.
Opryskałam ją Gwarantem, liście się wyprostowały, ale plamy już pozostaną.
Jednak mahonia jest bardzo podatna na tą chorobę i muszę jej pilnować, a jak zachowuje się Twoja?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Ho, ho, ho !
U Ciebie liluś, wiosna w pełnej krasie :P
Tyyyyyyyyyle kolorów i wcale nie wygląda, jakbyś walczyła z nornicami!
Grzegorz B

Post »

lila31 pisze:

Jak obecnie Twój pigwowiec? Zdecydował się, rośnie? Jeżeli nie, to postaw obok niego łopatę, żeby wiedział co go czeka, jeżeli się nie obudzi.... ;:5
Niestety nie :( , na razie jeszcze siedzi na swoim miejscu, ale za kilka dni ... :twisted: .
lila31 pisze: Miło mi,że do mnie zaglądnąłeś.
Lila z prawdziwą przyjemnością :wink: na takie widoczki to z zamkniętymi oczyma bym trafił :D

Wiosna u Ciebie przepiękna, masa kwtnących, ład i porządek i ta wspaniała magnolia, na trawniku, Lila ona się fantastycznie prezentuje, takie małe cudeńko :D Moja niestety, będzie miała chyba tylko jeden kwiat, albo wcale :( , może w przyszłym roku będzie lepiej :D Ale ładna ta mahonia, zwarty krzaczek, czy ją ciełaś, że tak ładnie wygląda :?: Rybki już buszują w oczku, super. Ja w tym roku nie będę miał przyjemności podziwiać u siebie wodnego świata :(, więc będę wpadał do Ciebie, aby ten brak ograniczyć :wink:
Kwitną Ci juź Rh, piękne barwy, ja w tym roku mam zamiar dokupić jeszcze jednego różanecznika w barwie fioletu, podobna lub identyczna jak u twojego oraz azalie pontyjską.
Berberys Darwina u mnie również za chwileczę będzie kwitł :D , bardzo wdzięczny krzew.

Na koniec pozdrowionki Lilu :wit
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

lila31 pisze:
Na ostatnim zdjęciu liść mahonii WINTER SUN.
Gosiu (goni@k) gdy pytałam o kondycję Twojej mahonii, moja była jeszcze zdrowa.
Po ostatnich deszczach niestety. Wydaje mi się, że pojawiła się rdza mahonii.
Opryskałam ją Gwarantem, liście się wyprostowały, ale plamy już pozostaną.
Jednak mahonia jest bardzo podatna na tą chorobę i muszę jej pilnować, a jak zachowuje się Twoja?
Lilu ,nie miałam pojęcia ,że mahonia jest podatna na jakieś choroby :? :oops:
W świetle tych informacji stwierdzam ,że moja na pewno zapadła na tę rdzę .
Niestety ,na razie tylko wycięłam chore liście ,jednak koniecznie muszą ją opryskać .
z preparatów grzybobójczych mam w domu tylko Topsin ,nie wiem czy będzie skuteczny na rdzę ??
Bardzo mi się podoba kwitnący psi ząb ,tulipankom też nie można nic zarzucić ,cudnie się prezentują.
Magnolia kwitnąca na tle wypielęgnowanegotrawniczka wygląda oszałamiająco :shock: :shock:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu walczę z tym towarzystwem, walczę. :evil:
Sadzenie najpierw doniczek, a dopiero później roślin, to całkiem mozolna i niekiedy ciężka praca, ale dzięki temu mam kwitnące rośliny cebulowe. :D

Grzesiu skoro Twój pigwowiec taki leniwy, to chyba coś mu dolega, a może jakiś potwór podgryzł mu korzenie? Piszesz, że szybko zrzucił liście w lecie zeszłego roku.Tak bez przyczyny rośliny nie pozbywają się liści w środku sezonu. :(
Chyba będziesz musiał zastosować radykalne metody.
Pozdrowienia Grzesiu. ;:100
Niech Tobie dopisuje dobre zdrowie i humor, a roślinkom pogoda. :D

Gosiu nie jestem pewna, czy to co jest na mahonii, to początkowa faza rdzy, czy plamistość liści, ale jedno i drugie jest chorobą grzybową, i wydaje mi się, że każdy preparat grzybobójczy powinien sobie z tym poradzić.
Ja profilaktycznie opryskałam wszystkie mahonie.
Ten rok był taki niezimowy, że różne choróbska lęgną się szybko. :(
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknie u Ciebie Lilu.Jednak w Twoim regionie kwiaty kwitną szybciej.U mnie jeszcze sporo nie kwitnie.Cieszę się ,ze berberys się ładnie przyjął i będzie kwitł.Mój w tym roku jest oblany kwiatami.Piękny jest kolor tych kwiatów.Często zjadają je jakieś chrząszcze.
Psi ząb tez piękny.Ostatnio widziałam biały.Ja tez mam zółtego :D
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Lilu! Pięknie kwitnie Twoja mahonia, trawniczki są jak z kolorowego czasopisma, no i ta magnolia! Marzenie!
Ja w zeszłym roku posadziłam moje cebulowe w siatce, ale była to ciężka robota. Więcej już raczej
nie namówię na nią mojego męża :wink: , więc chyba też zostanie mi sadzenie cenniejszych cebulowych w doniczkach.
A mam takie pytanko, może trochę dziwne, ale przyszło mi ono do głowy, jak obejrzałam Twoje trawniczki z magnolią - jak daleko od ogrodzenia jest Twój dom? Oczywiście tak mniej więcej :lol: .
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anulko mam nadzieję, że mój berberys też będzie "oblany" kwiatami, na razie ma trzy gałązki, ale i tak pięknie wygląda. :D
Anulko przecież u Ciebie jest cieplej niż u mnie, chociaż ta zima taka na opak, że już nie ma nic pewnego, ale za to Ty będziesz cieszyć oczy kwiatami, gdy nasze już przekwitną. ;:1

Wisienko
w jakiej siatce sadziłaś cebulowe, bo robota z doniczkami też jest dosyć uciążliwa, no ale najważniejsze, że skuteczna. :D :D :D
Wisienko od ogrodzenia do domu jest około 30metrów.
Z przodu mieści się garaż wolnostojący i zagroda dla psów, no i trawniczki, chodniczek, a z lewej strony rabata z kwaśnolubnymi (rododendrony, pierisy, iglaki, wrzosy, itd.)
A jeszcze jest podjazd, na którym może zaparkować kilka samochodów, i jeszcze bym zapomniała o najważniejszym, placyk zabaw dla wnuczki, huśtawka, piaskownica, itd.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”