Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 8
- silvarerum
- 1000p
- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 8
Cudne te błękitne bratki. Bardzo podoba mi się ta rabata z krokusami i irysami w szerszej perspektywie - ładnie skomponowana. Też wolę sadzić w kępkach, bo szczególnie mikrusy wyglądają w takich nasadzeniach lepiej.
W weekend nie miałam zupełnie czasu na ogrodowanie, ale rzut okiem i już pełnia szczęścia - tulipany idą jak burza, ciemiernik zakwitł. Ma być ładny tydzień, więc mam nadzieję, że nadgonię.
W weekend nie miałam zupełnie czasu na ogrodowanie, ale rzut okiem i już pełnia szczęścia - tulipany idą jak burza, ciemiernik zakwitł. Ma być ładny tydzień, więc mam nadzieję, że nadgonię.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- apus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu piękne róże! A bratki... ten kolorem... mmmm.... cudowne!
Dziękuję z ainfo o nawożeniu, bo ja w tym roku pierwszy raz tym obornikiem, wcześniej tylko mączką rogową i kiedyś takim nawozem, mieszanką z odbiornikiem. Musze jeszcze worek nawozu kupić, bo mi brakło.

Dziękuję z ainfo o nawożeniu, bo ja w tym roku pierwszy raz tym obornikiem, wcześniej tylko mączką rogową i kiedyś takim nawozem, mieszanką z odbiornikiem. Musze jeszcze worek nawozu kupić, bo mi brakło.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- kasia100780
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu śliczne te bratki. Piszesz że już nie masz miejsca na cebulowe, a ja się założe że jeszcze coś tam upchasz
i to nie raz

- Shire
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Aniu!
Wszystkich części wątków nie mam szans nadrobić, ale te 8 stron machnęłam w jedną chwilę i jestem zachwycona kępami krokusów i irysów wśród kamieni. Z cebulowymi ruszyłam dopiero w tamtym roku i jeszcze mi daleko do takich efektów, poza tym zawsze jak sadzę cebulowe to doznaję zaćmienia i zapominam, że powinnam sadzić je w kępach i sadzę w rządku. No i potem nie mam takiego cudownego efektu. Może za kilka lat, jak się namnożą.
Posiadasz działkę od 2013 roku, więc rok dłużej niż ja, a mam wrażenie, że mocno jesteś zaawansowana w zagospodarowaniu terenu. Uprawiasz jakieś warzywa czy tylko rośliny ozdobne?
Pozdrawiam serdecznie
Wszystkich części wątków nie mam szans nadrobić, ale te 8 stron machnęłam w jedną chwilę i jestem zachwycona kępami krokusów i irysów wśród kamieni. Z cebulowymi ruszyłam dopiero w tamtym roku i jeszcze mi daleko do takich efektów, poza tym zawsze jak sadzę cebulowe to doznaję zaćmienia i zapominam, że powinnam sadzić je w kępach i sadzę w rządku. No i potem nie mam takiego cudownego efektu. Może za kilka lat, jak się namnożą.
Posiadasz działkę od 2013 roku, więc rok dłużej niż ja, a mam wrażenie, że mocno jesteś zaawansowana w zagospodarowaniu terenu. Uprawiasz jakieś warzywa czy tylko rośliny ozdobne?
Pozdrawiam serdecznie

Tak mi się te błękitne bratki spodobały że pojechałem do Castoramy i Leroya ale o takim kolorze nie było
Coś mi się zdaje że na ryneczku może kupiłaś ?

Pashmina.. Ty z nią masz hopla czy z Pomponellą? Tak czy siak, który to już krzaczek tej samej odmiany?
Ale korzeniska ma
Może ona jakąś inną w siebie wchłonęła
Te bratki są obłędne... Ten niebieski chwyta ze serce

Ale korzeniska ma

Te bratki są obłędne... Ten niebieski chwyta ze serce

-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Aniu a czy możesz pokazać sadzonki clemków?
No i zachciało mi się grilowanej kiełbaski
Ten dzwonek o który pytasz wygląda na brzoskwiniolistny...
Śliczne brateczki, podobnie jak sadzonki róż
Będzie co podziwiać 
No i zachciało mi się grilowanej kiełbaski

Ten dzwonek o który pytasz wygląda na brzoskwiniolistny...
Śliczne brateczki, podobnie jak sadzonki róż

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Witajcie.
Alu golonkę na grillu?
Wow! A zdradź więcej szczegółów.
Najpierw gotujesz a potem opiekasz? Dopytuję, bo uwielbiam golonkę. 

Marta to racja, że wiosna daje nam niezwykłe siły do działania w ogrodzie.
I wszyscy to bardzo lubimy.

Iza ja dziś rozsypałam ślimakol. I cały czas zastanawiałam się kto był tak genialny, by zrobić te granulki w niebieskim kolorze. No nie, trzeba przyznać, że "szałowo"
prezentuje się na tych ziemistych i raczej gołych rabatach. 

Sylwia ma być ciepły tydzień ale deszczowy w środę i czwartek. Dla mnie to sygnał, by jutro rozsypać granulowany obornik.

Basiu ja jutro startuję z nawożeniem. Mam 1,5 worka obornika i 2,5 wora wiórów. Mam nadzieję, że starczy.

Kasiu -kasia100780 może i wcisnę coś z cebulowych ale to będą naprawdę już szczątkowe ilości.

Shire -Moniko witaj w moich progach.
Ja cebulowe sadzę trzeci sezon. Nazbierało się ich już spore ilości.
Staram się by zawsze były w kępach, choć czasem zdarzy się rządek i razi mnie w oczy. Nie lubię tak sadzić u siebie. No chyba, że jest to rządek, gruby jak rzeczka lub rządek składający się z kępek sadzonych co kawałek.
Moniko jestem mocno zaawansowana w zagospodarowaniu terenu, to fakt. Powiedziałabym, że wręcz jestem na wyczerpaniu wolnej przestrzeni. Teraz tylko czekać aż zrobi się zarośnięty busz. Takie klimaty lubię.
Na działeczce mam głównie ozdobne. W sezonie będzie kilka krzaczków pomidorów. Mam też porzeczki czerwone, czarne, porzeczko-agrest, jeżyny bezkolcowe, maliny, winogrono, wiśnię, czereśnię, orzech włoski, jabłonkę i śliwkę która do niczego się nie nadaje, chyba że tylko do cieniowania.
Również pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej.

Mariusz bratków w takim kolorze nie uświadczysz ani w Ciasto ani w LM, czy ryneczku, czy na niedzielnej giełdzie. Nie ma błękitnych. Na te wyobraź sobie trafiłam przypadkowo w sobotę w Ostrowie na giełdzie ze starociami. Na tej wydzielonej, zadaszonej części ryneczkowej. Stała z nimi kobieta zaraz na początku stoisk. One wbrew zdjęciom nie są czysto błękitne. Są błękitno- lawendowe w cieplutkim odcieniu. No miodzio. I niby takie same (mam 10 sztuk) a jednak każda sztuka inna. Pojedziesz w sobotę to sobie też upolujesz.
Możesz zobaczyć też u nas we wtorek czy piątek na 3-go Maja. Może akurat będzie ktoś miał błękitne. Ja tam nie bywam, bo godziny pracy mi w tym roku na to nie pozwalają.

Tulapku mam fiksację na punkcie Pashminy
. Pomponella też ładna ale nawet do pięt nie dorasta Popmon Flower Circus'owi.
To jest jej czwarta sadzonka. Trzy są w gruncie a ta trafiła do donicy na balkon. I z racji tak wypasionej sadzonki wiele od niej oczekuję.

Małgosiu postaram się jutro zrobić zdjęcia hartującym się na balkonie clematisom. Jeśli tylko zdążę przed zmrokiem, bo szybko po pracy pędzę na działkę rozsypać nawóz.
Co do roślinki, to też mi wygląda na jakiś dzwonek. Hmmm... nie kojarzę by rósł on w tym miejscu w zeszłym sezonie.
A jest na tyle duży, że musiał...

Nowa rabatka z dwoma Stephanie Baronin zu Guttenberg, Geoff'em Hamilton'em, kocimiętkami, bratkami (te są inne, nie te niebiesko lawendowe), czosnkami i różnymi innymi cebulowymi.

Alu golonkę na grillu?

Marta to racja, że wiosna daje nam niezwykłe siły do działania w ogrodzie.

Iza ja dziś rozsypałam ślimakol. I cały czas zastanawiałam się kto był tak genialny, by zrobić te granulki w niebieskim kolorze. No nie, trzeba przyznać, że "szałowo"

Sylwia ma być ciepły tydzień ale deszczowy w środę i czwartek. Dla mnie to sygnał, by jutro rozsypać granulowany obornik.

Basiu ja jutro startuję z nawożeniem. Mam 1,5 worka obornika i 2,5 wora wiórów. Mam nadzieję, że starczy.

Kasiu -kasia100780 może i wcisnę coś z cebulowych ale to będą naprawdę już szczątkowe ilości.

Shire -Moniko witaj w moich progach.

Ja cebulowe sadzę trzeci sezon. Nazbierało się ich już spore ilości.
Staram się by zawsze były w kępach, choć czasem zdarzy się rządek i razi mnie w oczy. Nie lubię tak sadzić u siebie. No chyba, że jest to rządek, gruby jak rzeczka lub rządek składający się z kępek sadzonych co kawałek.

Moniko jestem mocno zaawansowana w zagospodarowaniu terenu, to fakt. Powiedziałabym, że wręcz jestem na wyczerpaniu wolnej przestrzeni. Teraz tylko czekać aż zrobi się zarośnięty busz. Takie klimaty lubię.

Na działeczce mam głównie ozdobne. W sezonie będzie kilka krzaczków pomidorów. Mam też porzeczki czerwone, czarne, porzeczko-agrest, jeżyny bezkolcowe, maliny, winogrono, wiśnię, czereśnię, orzech włoski, jabłonkę i śliwkę która do niczego się nie nadaje, chyba że tylko do cieniowania.

Również pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej.

Mariusz bratków w takim kolorze nie uświadczysz ani w Ciasto ani w LM, czy ryneczku, czy na niedzielnej giełdzie. Nie ma błękitnych. Na te wyobraź sobie trafiłam przypadkowo w sobotę w Ostrowie na giełdzie ze starociami. Na tej wydzielonej, zadaszonej części ryneczkowej. Stała z nimi kobieta zaraz na początku stoisk. One wbrew zdjęciom nie są czysto błękitne. Są błękitno- lawendowe w cieplutkim odcieniu. No miodzio. I niby takie same (mam 10 sztuk) a jednak każda sztuka inna. Pojedziesz w sobotę to sobie też upolujesz.

Możesz zobaczyć też u nas we wtorek czy piątek na 3-go Maja. Może akurat będzie ktoś miał błękitne. Ja tam nie bywam, bo godziny pracy mi w tym roku na to nie pozwalają.

Tulapku mam fiksację na punkcie Pashminy

To jest jej czwarta sadzonka. Trzy są w gruncie a ta trafiła do donicy na balkon. I z racji tak wypasionej sadzonki wiele od niej oczekuję.

Małgosiu postaram się jutro zrobić zdjęcia hartującym się na balkonie clematisom. Jeśli tylko zdążę przed zmrokiem, bo szybko po pracy pędzę na działkę rozsypać nawóz.
Co do roślinki, to też mi wygląda na jakiś dzwonek. Hmmm... nie kojarzę by rósł on w tym miejscu w zeszłym sezonie.

Nowa rabatka z dwoma Stephanie Baronin zu Guttenberg, Geoff'em Hamilton'em, kocimiętkami, bratkami (te są inne, nie te niebiesko lawendowe), czosnkami i różnymi innymi cebulowymi.

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Aniu, pięknie już, kolorowo, wesoło i tak radośnie. Te bratki to jednak sporo potrafią zdziałać. 

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Aniu tak sie zastanawiam czy wykopujesz cebulowe ? Masz ich tyle że musiałabyś przeorać cały ogród
Piękne bratki. Kiedyś doczekam się takiej kolekcji Pashmin

Piękne bratki. Kiedyś doczekam się takiej kolekcji Pashmin

-
- 1000p
- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Aneczko piękne i dorodne różyce
niech teraz Ci super rosną i kwitną jak najpiękniej, żebyśmy wszyscy mieli co podziwiać
Cudne bratki udało Ci się upolować
Pokazuj koniecznie te klemki, może jeszcze coś dołożę do zamówienia

Cudne bratki udało Ci się upolować

Pokazuj koniecznie te klemki, może jeszcze coś dołożę do zamówienia

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
Aniu dzięki za namiar,mam nadzieję że jeszcze będą.Zawsze tam idę i przechodzę całą wiatę bo już nie raz coś ciekawego się tam trafiło 
U ciebie jak zwykle pięknie,ty kwiatki kupujesz a ja wciąż z całym autem kory na działkę jeżdżę

U ciebie jak zwykle pięknie,ty kwiatki kupujesz a ja wciąż z całym autem kory na działkę jeżdżę

-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
A myślałam, że tylko ja taką sklerozę kwiatową mam
O niektórych kwiatach przypominam sobie dopiero wtedy, gdy zakwitną lub gdy znajdę etykietę 

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- wagabunga123
- 1000p
- Od: 11 lip 2013, o 14:34
Aniu, wiosna u Ciebie pełną gębą, tarki piękne, białe w hostowisku miodzio
Tak się zapatrzyłam na Wasze bratki, że w sobotę i ja podjadę na ryneczek

Tak się zapatrzyłam na Wasze bratki, że w sobotę i ja podjadę na ryneczek

Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Aniu no pięknie u Ciebie
normalnie jakby wszystko od linijki rosło
nie widać żadnego chwasta ja nie wiem jak Ty to robisz
A wracając do Twojej fiksacji Pashminowej hehe czy zastanawiałaś się kiedyś nad kupnem jej siostry bliźniaczki tylko, że bodajże czerwonej ?? A może miałaś lub masz i nie zauważyłem ?

A wracając do Twojej fiksacji Pashminowej hehe czy zastanawiałaś się kiedyś nad kupnem jej siostry bliźniaczki tylko, że bodajże czerwonej ?? A może miałaś lub masz i nie zauważyłem ?