Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32

Post »

Dobry wieczór Marysiu :wit
Próbowałam tak przechować (w ramach testu) nadmiar kann. Niestety wiosną wykopałam przemarznięte lub zgniłe kłącza. Być może wykopałam zbyt płytki dół ;:218, może wilgotna ziemia się do tego przyczyniła? Nie wiem ;:131

Słonecznego jutra życzę ;:196
Ewa
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu widzisz jak to leczą w takich szpitalach, uzdrawiają zupełnie, dziś na kontroli byłam w szpitalu, a tam lekarz mówi, że jest świetnie, dalej ćwiczyć, nie nadwyrężać, leczenie on zakończył, teraz to ode mnie zależy jak będzie dalej, więc życzę Marysiu aby i Ciebie podreperowali, a wrócisz jak nastka ;:215 ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu , pewnie można przechować w kopcu ,ale to musi być prawdziwy kopiec czyli wybrana ziemia , nasypany piach i wszystko obłożone słomą i dopiero zasypane ,tak jak kopce z kapustą i z ziemniakami .
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu i ja przyszłam Ci życzyć na jutro słoneczka ;:196
Lucynko czy ja dobrze rozumiem - chryzantemy tak jak pelargonie rozmnażasz czyli bierzesz szczepki i trzymasz w domu na parapecie do wiosny ??
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,ja jak robię soki z innych owoców to też je opłukuję bo takie brudne ,widać to w misce jaka woda i ten brud miałabym mieć w soku? ,porzeczki są bardzo brudne , pełna miska śmieci i różnych paprochów ,to,że maliny mokre to się nie przejmuję ,bo jest cukier,wrzący sok i butelki z wódki,a jak nie mam z wódki to Boguś kupił mi nowe butelki i do każdej na końcu parę kropel spirytusu kapię i musi się trzymać ,nigdy się nie psują ,chryzantemy można ogłowić do 15 maja ,ale w tym roku wyjątkowo późno zakwitają,ja nie mam od ciebie żadnej chryzantemy ,mam jedną fioletową od Tereni parę starych od Doroty korz-om ,ale od niej znalazły sie już w złym miejscu ,bo inne rośliny ich zacieniły ,ale dzisiaj znalazłam od niej cudowną białą z zielonym środkiem ,zaraz ja przesadzę ,albo lepiej na wiosnę w dobre miejsce,bo warta jest uwagi ,inne też tam od niej rosną biedulinki ,muszę o nie zadbać ,bo poszły w zapomnienie,ale są i się gramocą ,pozdrawiam ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam w kolejny nieciekawy poranek :wit

Lucynko u mnie było parę dni jesiennych i aronia zdążyła sczerwienieć :D , a pajęczynki opasywały podczas chodzenia po ogrodzie. Rozmnażałam tak chryzantemy co prawda nie w dużej liczbie ale sprawdziły się. Nawet przed zima urwałam przez przypadek kawałek chryzantemy i po włożeniu do doniczki w tunelu na wiosnę miałam nową roślinę ;:215 Spało mi się dobrze a teraz marzę o dniu na świeżym powietrzu :D Dobrego dnia ;:196

Ewciu niewątpliwie zarówno głębokość jak i otoczenie bulw ma znaczenie i zastanawiam się gdzie taki wykop zrobić, bo mam różne miejsca w ogrodzie :D Na pewno piwniczki były na odpowiedniej głębokości ale i izolacja była odpowiednia, a ja mam zamiar zaryzykować z bulwami dalii jednorocznych. Kanny to mi w piwniczce domowej przepadły i chyba wyschły i kilkunastu mam jedną która nawet nie zakwitła. Dobrze trzyma sie jedna bordowa przechowywana w doniczce w korytarzu :D Ewuniu niech nam zaświeci ;:3 ;:196

Iwonko od razu rzuciłam się na stronkę śledzenia kolejności wniosków i przynajmniej pół roku czekania przede mną :wink: Póki co muszę sama się podreperować ;:306 Bardzo mnie to cieszy co piszesz ;:196 no to do pracy kochana ;:4

Elu ale kopiec to chyba coś innego niż dół, bo dół to coś na podobieństwo piwniczki. O słomie myślałam ale o piasku powiem szczerze to nie :oops:

Tereniu dziękuję i na razie nie widać żeby się miało spełnić ;:306

Martusiu ja jedynie pamiętam co niegdyś się pisało, dlatego mokrych owoców nie zbieram na przetwory a jedynie na bieżące zużycie. Pewnie dajesz dużo cukru do soków, a ja zawsze cyganię bo nie lubię syropów i słodkich napojów. Dobra już nic nie piszę o chryzantemach :uszy
Na pewno swoje będę rozmnażać. bo jak na razie się sprawdzają, marcinki też porozsadzam bo świetnie sprawdzają się jesienią w ogrodzie ;:215
A swoją drogą dlaczego Dorota korzo tak zamilkła, że w ogóle nie pisze na FO :? Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Załapałem się na koniec wątku ale dobre i to.
Co do dalii to u mojej ciotki przed domem od strony południowej w gruncie przetrwały zimę ale potem kwitły późno i były małe. Swoje pierw suszę w kotłowni do momentu kiedy ziemia zacznie się z nich wykruszać a potem wkładam do nieogrzewanej pralni w plastikowe koszyki po jabłkach, stawiam na styropian i tak czekają do wiosny.
U mnie dziś też nie miło, ciepła Marysiu życzę i żeby wreszcie przestało wiać i siąpić :wit
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Marysiu. ;:128 . Przed laty rosła u mnie dalia jednoroczna, po wykopaniu jesienią spore karpy miała. Przechowałam do wiosny, rosła i kwitła następny sezon. ;:oj . Tylko to była inna piwniczka do przechowania niż obecnie. :wink: Moje bulwy już w domu ,, podsuszam choć teraz także chodzi mi po głowie aby poeksperymentować zakopawszy w dole. ;:173 Podeślij mi Marysiu ;:3 , jeśli u ciebie jest. ;:167
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Marysiu, no ciekawa jestem jaka pogoda u Ciebie, u nas słonko tylko przez chwilkę było, schowało się za chmury i tyle je widziałam :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
Michale nie wiało i nie siąpiło (dzięki życzenia się spełniły), ale pochmurno i na żadne prace nie miałam chęci ;:185 Z tego co pamiętam masz świetne warunki do przechowywania kwiatów w zimie więc i bulw. Czy Twoje datury kwitły w tym roku?

Zeniu no właśnie kiedyś wiejskie ogródki obsadzone były pięknymi daliami, bo ludzie mieli piwnice w których przechowywali jarzyny, ziemniaki ...i dalie, teraz nawet prawdziwych piwnic już nie ma ;:306
Czasem jeszcze widuję takie daliowe przedogródki ;:215
Zeniu nie podeślę słonka, bo go nie miałam ale może jutro? Chociaż niebo zaniesione do samego wieczora, życzę Ci ładnego dnia ;:196

Iwonko pogoda pod zdechłym azorkiem u Ciebie jak trochę świeciło to pewnie na działeczce byłaś :uszy
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Nie kwitły, początkowo ładnie rosły a w lipcu przestały. W przyszłym roku w maju od razu zostaną wsadzone do gruntu tylko nie mam pojęcia jak je z donic wyciągnę ;:88 Chyba je dziś na noc schowam do pralni gdyby ten mróz się przytrafił...
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Widzę, Marysiu, z nie miałaś słoneczka. ;:174 Ja miałam, ale miałam też bardzo zimny i dość silny wiatr.
Byłam na działce, ale nawet się nie przebrałam, to i żadnej pracy się nie imałam. ;:306 Jednak sam kontakt z naturą sprawił mi dużo radości. :tan
Może jutro zaświeci ;:3 i u Ciebie, czego gorąco Ci życzę. ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam Marysiu, byłam, na troszkę, bo chmury przysłaniały niebo i momentami myślałam, że lunie, ale udało się, zrobiłam to co zaplanowałam i wróciłam, więc i roślin nie sadziłaś dzisiaj?
jagusia111

Post »

U mnie już 0 stopni na termometrze i pogodne niebo. Właśnie przeniosłam doniczkowce z tunelu. Zapewne dzisiaj nastąpi koniec sezonu ;:219 .
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

U mnie dzisiaj było ładnie ,nawet słonko sobie wyszło , aż chciało się chcieć i oby do soboty taka pogoda się utrzymała , czego Wszystkim życzę . ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”