Piękny ogród stworzyłaś .

Jesień masz przepiękną . Projektowanie ogrodów to Twój wrodzony talent czy wyuczony zawód?
Ja też chętnie będę tu powracać. Tym bardziej ,że teraz długie wieczory.

Rabata w 70% gotowa - posadzone marcinki, trochę traw, rozchodnik, irysy, kocimiętki i jeżówki. Chciałabym, żeby to była rabata całorocznie piękna, w kolorach niebiesko-białych. To moje ulubione kolory w ogrodzienifredil pisze:Monika, pomysł na rabatę to strzał w dziesiątkę na jesienne braki kolorów. Poza roślinami powinnaś ściągnąć pomysł na ten mur w tle.. Jak zobaczyłam twoje obgryzione bodziszki to masakraNajgorzej, że te cwaniaczki nauczą się gdzie jest dobre jedzonko i nie oszczędzą ogrodu wiosną czy latem, a wtedy to już większe zmartwienie. Z tego co kojarzę to obgryzały ci w tym roku tulipany, prawda?
Tamaryszek pisze:Cześć Moniko! Sezon się kończy, mam więcej czasu, więc będę odwiedzać ulubione ogrody, a Twój przecież do takich należy.
Gdzie powstanie Twoja nowa rabata?
Marcinkowy bzik mi nie grozi, nie mam serca (na razie?) do tych roślin, ale myślę o nich, bo są użyteczne. A jakie rozchodniki byś poleciła - czy są np. o kwiatach bordowych? albo różowych?
Czytam, że planujesz dosadzić Annabelle, a ja właśnie się ich pozbywam - choćbym nie wiem jak je cięła, zawsze gałązki z kwiatostanami się pokładają i krzewy wyglądają brzydko. To chyba kwestia mojej słabej i suchej ziemi.
Ambrowiec pięknynena08 pisze:Moniko, podziwiam Twój zapał do tworzenia nowych rabat, to, że masz wizję, którą realizujesz od początku do uzyskania zamierzonego efektu. Rabata będzie piękna.
Podoba mi się ten klon. Uwielbiam, jak rośliny przebarwiają się jesienią. Moim marzeniem jest ambrowiec, ale boję się powiedzieć o tym M., wszak byłaby to kolejna porcja liści do spakowania w worki,a przy naszej ilości klonów i robinii mamy co robić.
Małgosiu, w tej chwili u mnie równie szaro, co u Was, bo liście z drzew niemal opadły i wszystko straciło kolory. Byle do wiosnyclem3 pisze:Moniko a to ci się sarny smakoszki trafiłyW twoim ogrodzie nawet jesień potrafi być cudna
asikowo pisze:Zawitałam tutaj po raz pierwszy:) podziwiam hortensje i cudne zdjęcia. Widoki zziębniętego ogrodu przepiękne:) ale masz pięknie!! Wiem już że będę tu często zaglądać:)
Cieszę się, że jest nas więcej - marcinkozbzikowanychpela11 pisze:Moniczko , mnie nie trzeba namawiać na marcinki bo już teraz mam ich sporo a za rok pewnie ich jeszcze przybędzie na nowych rabatach ,więc namawiajmy wszystkich forumowiczów , popieram i ja marcinkomanię .Twój ogród płonie kolorami jesieni i mimo paskudnej pogody bije z niego energia i żywioł aż nie chce się z niego wychodzić .Pozdrawiam
Gosiu, ja przesadzam non stop i ciągle cos mi nie pasujeMargo2 pisze:Jak piszesz o swoich rabatch to jakbym czytała o swoich, ale jakoś ja u Ciebie tego bałaganu nie widzę.
Sadzisz w dużych grupach. Szczególnie ta rabata hortensjowa jest tego przykładem
Nowa rabata zapowiada się wspaniale. Bardzo podobają mi się takie angielskie rabaty, ale ja już nie umiem takiej stworzyć u siebie
Musiałabym wszystko wykopać i sadzić od nowa wyrzucając niektóre rośliny
Nie mam do tego serca. Ale marcinki na pewno u mnie zagoszczą. I floksy.
Właśnie dlatego pokochałam astry - sa bajecznie kolorowe, gdy ogród traci kolory. Obok traw i rozchodników są wg mnie niezbędne na rabatach, jeśli chce się mieć ogród ozdobny cały rokcyma2704 pisze:Moniko słoneczna jesień śliczna u ciebie. Klon wyjątkowo cudnie przebarwiony.Nowa rabata zapowiada się interesująco, na pewno będzie piękna.
Astrów przybywa,
tak zdobią rabaty jesienią, jak mało już kwiatów.
Witaj, AniuAnn_85 pisze:Moniko, zaczęłam od pierwszej części, z zapartym tchem czyta się jak nabywaliście kolejne kawałki ziemi, aby stworzyć swój własny raj. Szkoda tylko, że tamte zdjęcia są już niedostępne, pozostaje mi wyobraźnia. W każdym razie to, co się ogląda teraz, to ogród jak z folderu. Stworzyłaś magiczne miejsce...
Ewelinkoewelkacha88 pisze:Witaj. Moniko ależ u Ciebie piękna jesień. Drzewa cudnie się przebarwiaja i astry wiodą prym. Fajnie , że ciągle powiększasz kolekcję bo to świetne rośliny. Mają tyle kolorów. Stworzyłaś bajeczny ogród i zawsze chętnie do niego wracam. Pozdrawiam
.
Jeśli sarenki zaczęły przychodzić, to uważaj, bo będą sobie pozwalały na więcej. U mnie tak robiły - stopniowo, a zawładnęły wszystkimi rabatami, łącznie z rondem przed domemBiedronka641 pisze:Witaj Moniko.
Piękny ogród stworzyłaś .W dodatku śliczne robisz zdjęcia .Urzekły też mnie gadżety domowe i i ogrodowe. Sarenki i do mnie przychodzą by się pożywić. Do tej pory zjadały mi buraczki czerwone wiosną a w tym zjadły liście korzeniowych i naciowych selerów. Do kwiatów nie dochodzą.
Jesień masz przepiękną . Projektowanie ogrodów to Twój wrodzony talent czy wyuczony zawód?
Ja też chętnie będę tu powracać. Tym bardziej ,że teraz długie wieczory.
Aniu, nie można mieć wszystkiego na razaneczka1979 pisze:Moni a ja naprawdę szczerze wierzę, że szybko się ogrodzicie. Tak teraz sobie myślę, że to już koniec sezonu, listopad w pełni, a mnie wyjątkowo brakuje Twoich różanych scenerii. Masz piękny ogród. Bez dwóch zdań. Duże bogactwo roślin, nie mniej brakuje mi Twoich różanych krzewów na zdjęciach, którymi zawsze nas raczyłaś. Mam nadzieję, że już wkrótce sarenki focić będziesz już tylko zza płotu a ja będę sycić oczy Twoją Pirouette, Laguną, Colette itp.![]()