Zawsze za krótkie lato cz. 26

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zawsze za krótkie lato cz. 26

Post »

Marysiu, jak zdrówko? Przeziębiłaś się, czy inna paskudna dolegliwość na Cię napadła? Biedna Ty, oj biedna. Jak nie oczy, to głowa, jak nie głowa, to ...
Krótko mówiąc: jak nie urok to przemarsz wojsk.
Moja brzoskwinia jest późniejsza niż Twoja i siewki pojawiają się od momentu wydania pierwszych owoców. Naprawdę.
Zdaje się, że Asia pytała o siewki. Napiszę do niej w tej sprawie.
Spokojnego wieczoru bez bólu głowy tudzież innych niedogodności, Marysiu. ;:79 ;:79 ;:79
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

To jest parch brzoskwini i w większości porad polecają wycinać zarażone pędy, bo środków chemicznych na niego brak. ;:223
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu ;:196 Ślicznie Ci wszystko kwitnie ;:63 ;:63 ;:63
Brzoskwinia i winogronka - piękne ;:333 miałam pytać o siewki ale już doczytałam że u Ciebie się nie sieje .
Cudny ten powojnik Cassandra ;:333 czy on ma nasionka ?? jeśli tak to proszę zbierz dla mnie ;:180
Co ja czytam znowu Cię coś rozkłada ??
Dużo zdrówka i sił życzę ;:168 ;:168
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Brzoskwinie jak malowane. :uszy A moje z piegami :D Nie pryskałam, chociaż kazali.
Cassandra mnie co roku zachwyca niebieskimi kwiatkami.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu zdrówka Ci życzę ;:196 Dzisiaj w telewizji pan jeden mówił ,żeby się nie przeziębiać bo teraz właśnie najbardziej to możliwe
Pozdrawiam Alicja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Marysiu, zdrowiej. ;:196
To rewelacja, że siewka brzoskwini owocuje Ci tak obficie i po dosyć któtkim czasie.
Ja jednak preferuję szczepione owocowe, bo ma się pewność, że zaraz zakwitną i są zgodne z odmianą jaką chcemy. Właśnie jestem na kupnie brzoskwini, bo moja już ostatnie tchnienie wydała w tym roku. Ale to stosunkowo krótkowiecznie drzewa, to trzeba się z tym liczyć.
Pozdrawiam serdecznie. ;:167
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko dziękuję za dobre życzenia, co mnie dopadło nie wiem ;:185
Bardzo się cieszę, że porozumiałyście się z Asią ;:162
Ciekawa jestem kiedy nasze brzoskwinie będą jadalne :D
Dobrej nocy Lucy zresztą Ty i tak już ;:19

Marysiu na razie mi nie przeszkadza i jest go niewiele, ale spróbuję eliminować gałęzie gdzie występuje albo jest go więcej :D Będę jeszcze stosować nasze naturalne opryski na grzyby ;:333

Tereniu jest w tym roku trochę owoców mimo suszy. Niektóre nie wytrzymały i spadły albo wyschły na gałęziach. Gruszki są malutkie, ale teraz podrosną jak będzie więcej opadów. Cassandra to powojnik bylinowy i nie zauważyłam nasion. Ścina się go do zera i odrasta na wiosnę. Przyjrzę mu się na jesieni. Aaaa coś łazi po mnie ;:14 Dziękuję ;:196

Małgosiu a Marysia pisze, że nie ma na to środka :wink: Mnie ma tych kropek dużo więc póki co odpuszczę :wink: Cassandra mnie też urzekła i natychmiast zamieszkała u mnie, początkowo w złym miejscu ale po przesadzeniu do słońca zachwyca ;:173

Alu nie wiem czy to przeziębienie, bo nie dałam po temu okazji :D w telewizji różne rzeczy gadają ;:306

Dorotko postaram się ;:306
Akurat jak idzie o tą siewkę to nie ma w tym żadnej rewelacji. Miałam wcześniej dwie brzoskwinie, które mi sz.... no padły przez kędzierzawość więc już miałam całkiem zrezygnować, ale koleżanka mnie namówiła i dałam szansę Rakoniewickiej. Przynajmniej coś mam. Potem kupiłam kolejną niby szlachetną, ale zaowocowała 4 owocami po 4 latach. Jeszcze ich nie spróbowałam ;:131 Pozdrawiam i życzę dobrej nocy ;:196
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja szczepiona miała ze dwadzieścia lat i nie była ani raz pryskana na kędzierzawość, ani inne grzyby. Ale już jej koniec nastąpił. Będę polować na taką samą, albo podobną, bo owoce były pycha. A mam solidną i sprawdzoną szkółkę, wszystkie drzewa owocowe od nich mam i jestem zadowolona.
Ale cięciem tego wszystkiego zajmuje się M i może tu tkwi sukces. :wink:
Dobrej nocy. ;:196
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko to się chwali, szkoda tylko że Twój post nic nie wniósł ani nie napisałaś jaka odmiana brzoskwini a już na pewno nie napiszesz kiedy i jak ją ciąć :D
Dobrego dnia!

Dawno nie wklejałam żadnych zdjęć bo i pogoda i kondycja nie ta, ale siedząc w domu obserwuję!

Obrazek

:;230
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:D Super kociak łapki wystawił. :D Pogoda brzydka, ale przynajmniej popadało ostatnio. A ja muszę ruszyć się z domu zawieżć cv i list motywacyjny do firmy.. Może coś w końcu wyjdzie z pracą, trzeba zarobić na roślinki, nie ma wyjścia. :lol:
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, żądasz, u siebie w wątku, merytoryki. No, masz do tego prawo. Brzoskwinia, która u mnie rośnie jeszcze, to prawdopodobnie "Harnaś?". Nie ma pewności, bo dwadzieścia lat temu, w szkółce też nie mieli pewności. Więc jest z pytajnikiem.
Przepraszam, że Ci spokój zakłóciłam, takim nieogrodniczym podejściem. ;:131
Co do cięcia brzoskwiń, to była cięta i wiosną, i po owocowaniu. Staraliśmy się wyciąć wszystkie pionowo rosnące gałęzie, żeby drzewo miało miejsce na nowe przyrosty, na których owocuje. Po owocowaniu, też było cięte, zdaje się pod koniec sierpnia. Owocowanie kończyła lipiec - sierpień, na przełomie.
Pozdrawiam i zdrowia życzę. :)
Kotek śliczny, one uwielbiają takie pudła. :uszy
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Marysiu, pogoda dla roślin dobra, ale znowu temperatury, szczególnie w nocy nie są pocieszające u nas, poniżej 10 st. zimno, kociaki fajne, nasz Staś co to już w domu nie mieszkał, na dwór wychodzić nie chce, leniuchuje całymi dniami na kanapie, jemu chyba też zimno ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marto no właśnie te łapki mnie wzruszyły i rozśmieszyły. Życzę Ci powodzenia i mam nadzieje że właśnie te kiepskie warunki pomogą w osiągnięciu celu. ;:333

Dorotko nie unoś się po prostu poczułam coś takiego ...moje lepsze ale nic więcej. Przepraszam jak Cię uraziłam, ale dziękujemy sobie za uwagi merytoryczne więc.... Ja niczego nie żądam ;:185 Dziękuję za informacje kiedy ciąć brzoskwinię. Trochę muszę później niż sierpień bo pewnie owoce będę zbierać za dwa tygodnie, ale we wrześniu mogę przyciąć, zresztą pierwszy raz. Nie jeden raz ktoś w moim wątku radził czy odradzał pewne pociągnięcia i inni chętnie z tego korzystali a nawet dziękowali :wink:
Tak koty lubią pudła, ale nie zawsze robią taki myk z łapkami ;:306

Iwonko nam trudno się jest przestawić do nowej temperatury to i szczególnie kociakom co lubią ciepełko. Najśmieszniejsze jest to że to jest pudło z suszonym chlebem, który dostaję od sąsiada dla kur i zastanawiamy się dlaczego koty (na przemian) lubią na tym chlebie spać? U mnie było rano 11 st. Dzieciaczki już pojechały? ;:196
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Marysiu!
Ooooo, kocie łapy ;:oj, bardzo pasują do mojego wątku, który ma je w tytule ;:224.
O drzewkach owocowych z Tobą nie porozmawiam, jedyną morelę, na którą się szarpnęłam, jakaś zaraza zjadła, agrest na kijku ledwie przeżył suszę, ale na owocki już mu sił nie starczyło. Nawet jabłek więcej już spadło niż ma szanse dojrzeć. Jedynie jagódki amerykańskie spisały się na schwał.
A Ty masz sukcesy i w ozdobnych i w jadalnych ;:218.
No, tylko zazdraszczać ;:224.

;:196 - Jagi z pięknie zalanego deszczem Pruszcza.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jagi Droga!
Nie mam samych sukcesów ;:185 moja morela chuchana dmuchana pierwszy raz wydała więcej pysznych owoców, już w połowie uschła, a druga połowa ze skulonymi listkami ;:145 Nie znamy niestety przyczyny. Jagódki zbieram suszone do herbatki, dobre i to, chociaż zbioru zazdrościli mi wszyscy odwiedzający :wink: Czyli pysznych malinówek z Pruszcza nie będzie w tym roku :? Czytałam wczoraj doniesienia o moknącym ogrodzie i radość mnie przejęła, że wreszcie się odmieniło :D
Śliczne te łapki, prawda :?:
Niech Ci siąpi ile trzeba, a sądząc po moim ogrodzie, który coś tam dostał deszczu... trzeba dużo :roll:
Dziękuję za odwiedziny ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”