Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Post »

Bukietowych hortensji nie mam - jeszcze ;:224 , natomiast ogrodowym zarówno obcinam kwiatostany jak i obskubuję z liści. Boję się, że gdybym je zostawiła, to potem po zwinięciu w chochoł z włókniny mogłyby się tam rozwinąć jakieś grzyby ;:oj
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Wandziu ,proszę nie rezygnuj z robienia zdjęć w swoim ogrodzie ,ma on wielu zagorzałych wielbicieli w tym również i mnie ;:333 .Bardzo lubię sobie pospacerować po ogrodach ,ale nie zawsze pisze ,bo to co chciałabym napisać juz zostało napisane wcześniej .Czy Ty masz może trawę pompasową ,bardzo mi się podoba tylko nie wiem ,czy na taką rabatę 1,5mx15m jest sens ja posadzić ?
Pozdrawiam ;:3
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

TENCIA ja Tobie odpowiem bo miałam trawę pampasową, udało mi się utrzymać ją przy życiu cztery pełne sezony ale rabata jaką podajesz okaże się na pewno za mała, przejścia nie będziesz miała no i ten problem z zimowaniem jej pod niebem - jest to wyczyn nie mały aby ją uchronić przed odejściem.

pozdrawiam
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiudziękuję Ci bardzo za odpowiedż,tak podejrzewałam,że może być trudno.Zostanę w takim razie przy moich rozplenicach i kostrzewach .
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

TENCIA o miskantach pomyśl jest ich dużo i są piękne a nie mają tendencji do przemarzania, mają smukłe pokroje i nie zabierają dużo miejsca
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok. Krysiu pomyśle ,dzięki bardzo :wit
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Witaj Wandziu.
Śledzę Twój wątek, oglądam cudne zdjęcia, notuję ale (tu przytoczę słowa przedmówczyni)
tencia pisze:...nie zawsze piszę, bo to co chciałabym napisać już zostało napisane wcześniej...
Nie "zamykaj ogrodu" przed nami na czas zimowy. Jakoś tak smutno zrobiło się na FO. Widzę po wpisach w tym dziale, że mało osób się udziela. A szkoda. Bardzo miło wspominam okres sprzed czterech lat gdy na forum aż huczało od wymiany informacji.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Myślę, że jeszcze kilka zdjęć zrobisz tej jesieni
Co chwila coś się zmienia
A twoja kosteczka z leżącymi listkami wygląda slicznie
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu Twój ogród pomimo późnej, jesiennej pory wygląda przeuroczo. ;:167 Wydaje mi się, że taki klimat zawdzięcza trawom, których mnóstwo zgromadziłaś. ;:108
Róża Red Leonardo da Vinci cudnie kwitnie, a moja nie powtórzyła kwitnienia niestety, chociaż i tak by zmarzła, jak kwiaty na pozostałych. Zaintrygowała mnie ślicznie wybarwiona roślinka u stóp dębu obok garnka. Nie mogę rozpoznać.
A ten drewniany klocek wygląda, jak duży wypasiony kret. :D
agniesz-ka
200p
200p
Od: 16 kwie 2013, o 14:15
Kontakt:

Post »

Ja też zaglądam regularnie. Ale nie piszę każdym razem... każdy zachwyt baaardzo rozciągałby wątek. A czasem nic konstruktywnego i mądrego nie mam do napisania :wink:
"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

JagiS, w zasadzie to można by obciąć te różne suche badyle, ale czasem są one znakiem, że tam w ogóle coś rośnie. Na przykład takie hosty. Przez zimę zapominam, gdzie posadziłam nowe hosty i gdyby nie sterczący patyk (po pędzie kwiatowym), to nie wiedziałabym, że wiosną mam nie łazić buciorami w tym miejscu, bo za chwilę pojawią się hostowe kły. Zostawiam także to, co ma się łaskawie wysiać, a więc werbenę, kosmosy, smagliczkę, floksy. Trochę się tego zbierze. W każdym razie bure hortensje są do niczego niepotrzebne. ;:108

Takasobie, a ja się zdziwiłam, że te trawy ozdobne tak dobrze znoszą suszę. Przecież trawniki podczas suszy są całe żółte i wypalone. A to niby też trawa, prawda? No i dobrze, będziemy sadzić miskanty i rozchodniki i jakoś da się żyć ;:108

Jode, a, to w takim razie rozumiem cel oskubywania hortensjowych listków. Jak krzak ma być owinięty, to lepiej go pozostawić w miarę czystym.

Tara, u mnie hortensje Vanille Fraise były długo ładne i zachowywały malinowy kolor, ale potem z dnia na dzień paskudnie zbrązowiały. Nigdy jeszcze nie były tak brzydkie. W zeszłych latach były mało urodziwe, no ale w tym roku to już istne maszkary.

Leszczyna, mam jedną hortensję bukietową w donicy, Diamantino, i nie chcę ryzykować. Schowam ją do garażu, jak już będzie naprawdę zimno. W cieplejszych rejonach kraju niektórzy zostawiają na tarasie i nic im nie jest. Ale czy to wiadomo, jaka będzie ta zima? A skoro mam garaż, to nie ma problemu z przezimowaniem.

Tencia, dobrze Ci Krysia-leszczyna radzi. Posadź miskanty, ale pamiętaj, żeby to były miskanty chińskie, a nie cukrowe, bo te ostatnie ci się strasznie rozlezą rozłogami. Trawy pampasowej nie mam, bo po co mi ten kłopot z zimowaniem. Miskanty w niczym jej nie ustępują, a są pewniejsze w obsłudze :)

Hala, ja też zauważam, że ruch na FO mniejszy. Każdy by chciał tylko czytać i oglądać, a pisać to kto niby ma? Czasem bywam zniechęcona, bo nawet rewizyt nie mogę się doczekać od osób, którym się wpisałam po raz pierwszy w ich wątku. Niegdyś bywało inaczej. No ale wszystko się kiedyś kończy, prawda?

Margo, pewnie masz rację. Gdy słońce wyjdzie zza chmurek, to chwycę aparat i coś tam złapię w obiektyw. Zawsze można choćby kamienie sfotografować albo jakieś inne makro-badylki.

Tajeczko, właśnie dlatego zgromadziłam trochę traw ozdobnych, żeby o tej porze było na czym zawiesić oko. Róże mi jesienią słabo kwitną, hortensje zbrązowiały, więc przynajmniej na trawy człowiek sobie popatrzy.
Roślinka pod dębem, o którą pytasz, to bodziszek w wersji jesiennej. ;:173

Agniesz-ka, miło mi w takim razie, że mam w Tobie regularnego oglądacza, ale czasem odezwij się jawnie, to będzie mi raźniej :) Chyba kiedyś rozmawiałyśmy o hortensjach. Sprawiłaś sobie jesienią jakąś odmianę?
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Wandziu, czytałam gdzieś ostatnio, że masz już 180 róż. Ja nawet połowy nie mam, a już się martwię o kopczykowanie.
Właśnie, jak sobie z tym radzisz przy takim zagęszczeniu roślin. O nagarnianiu ziemi nie ma mowy, bo odsłania się inne rośliny.
Kopczykujesz kompostem, czy może masz ziemię wielokrotnego użytku :?:
Też zostawiam suche badyle hostom, lub wtykam patyk :D
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

WANDZIU tak się zorganizowałam, że jeszcze dziś po porządkach na cmentarzach nasadzenia zrobiłam.
Wykopaliśmy z ROD iglak który wyhodowałam z gałązki i posadziliśmy przy tarasie, ale zmierzam do pytania - czy masz Wandziu jakąś hortensję bukietową w słońcu posadzoną :?: przy dzisiejszych pracach przy tarasie naszła mnie myśl co by dwie które mam w donicach posadzić przy tarasie.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu forum się zmienia, jak wszystko. ;:218 Też sporo patyczków sterczy w moim ogrodzie. ;:306
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Wandziu,ogród jesienny ma w sobie tyle wdzięku,nawet chodnik zasypany liśćmi taki romantyczny,Twoje zakątki z trawami świetnie wyglądają ,widać jak wszystko usypia z wielkim wdziękiem i powoli po to ,żeby na wiosnę obudzić się i ruszyć z pełną energią czy to nie jest piękne?pozdrawiam ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”