Wszystko o pomidorach cz. 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 10

Post »

Pull, ładny okaz, miałeś go w gruncie czy pod folią? Trochę go słonko przypiekło ;:3
Wpisz się w wątku 'pomidory olbrzymy'
Pozdrawiam, Feliksa
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

3. czy ktoś uprawiał i co może powiedzieć o odmianie Lima?[/quote]

Ala67 ja mam na grządce Lime.
Krzaczek cudowny, niewysoki z dużą ilością owoców. Jednak smak mnie nie zachwycił.
Taki zwykły pomidor. Jak jeszcze był niedojrzały to wiązałam z nim duże nadzieje.
Jak spróbowałam to moje nadzieje zostały rozwiane.
Na początku lipca kupiłam Lime na targu i mialam takie mysli, że moja lima bedzie lepsza. Ale nie jest /może to błąd ogrodnika/.
Może dam jej jeszcze szansę na balkonie w przyszłym roku.

Oto fotki krzaka:

w fazie wzrosyu

Obrazek

w fazie dojrzewania
Obrazek

Piękne masz uprawy pomidorów ;:215

pozdrawiam
Krystyna
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lima typowy pomidor przerobowy,plenny, ma owoce intensywnie wybarwione, które są twarde, z dużą zawartością suchej masy i niestety nie zachwycający smakiem na surowo .
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13

Post »

Moim wielkim (pozytywnym!) zaskoczeniem okazał się Pikuś.
Trochę o nim czytałam przed poprzednią akcją i wiedziałam, że pyszny i dobrze wiążący.
Nazwa Pikuś kojarzyła mi się z czymś małym, czyli byłam pewna, że zamawiam pomidora koktajlowego. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy na krzaku urosły "pełnowymiarowe" , bardzo smaczne ...malinówki!!
Ktoś nazywając go Pikusiem wykazał się dużym poczuciem humoru :D . Dobrze, że go mam w swoich "zbiorach"!!!

Podobnie zaskoczona jestem (tum razem niezbyt pozytywnie) zamówionymi na akcji Koralami Morango. Wysiałam wszystkie otrzymane na akcji nasionka. Sobie zostawiłam tylko dwie roślinki, resztą obdarowałam znajomych. Jakie u nich wyrosły, nie wiem. U mnie okazało się rosną dwie różne odmiany ;:oj .
Wspólną cechą jest czerwony kolor owoców i "wzrost". Jedne wyglądają jak miniaturowe, (ale jak na koktajlówkę stosunkowo duże) Costoluto Fiorentino, natomiast drugie są okrągłe. Niestety nie ani jedne, ani drugie nie rosną na dłuuugich gronach jak na zdjęciu zamieszczonym przez Morango. ;:145 . Nie wiem czy jest sens pozyskiwania nasion, bo jak toto nazwać :oops: ?
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Pikusia miałem w tym roku 10 roślin.Potwierdzam- dobry.Sam Pikuś ten to się dopiero wykazał poczuciem humoru.Poszedł na panny i przekrzyżował się z czerwoną sakiewką. ;:306 Potomstwo jest malinowe,a wygląda tak:

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

chudziak pisze:Lima typowy pomidor przerobowy,plenny, ma owoce intensywnie wybarwione, które są twarde, z dużą zawartością suchej masy i niestety nie zachwycający smakiem na surowo .
Na przetwory tego typu pomidory są naprawdę dobre. Ja sadzę odmianę Surya, w kształcie podobna do Limy ale to odmiana karłowa i wczesna. Za tydzień powinienem zakończyć uprawę. Dojrzewają prawie równomiernie co dla przetwórstwa jest dużą zaletą.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

danaa pisze: Wspólną cechą jest czerwony kolor owoców i "wzrost". Jedne wyglądają jak miniaturowe, (ale jak na koktajlówkę stosunkowo duże) Costoluto Fiorentino, natomiast drugie są okrągłe.
Danusiu, ja jestem fanką żebrowanych pomidorków, czy mogłabyś pokazać zdjęcie tych pomidorków wyglądających jak miniaturowe Costoluto F.? I ewentualnie zostawić mi ze 3-4 nasionka? ;:131
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

pomidormen czy surya jest wcześniejsza od kmicica? Na swoich kmicicach mam tak 70% wybarwionych ale brakuje im słodyczy. Jakiś "szybszy bil" 8-) na przetwory by się zdał.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

I do jedzenia i na przetwory i słodki i czasowo dobry u mnie trzeci rok tylko i wyłącznie te kryteria spełnia RED PEAR.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04

Post »

Też uważam, że RED PEAR jest doskonały pod każdym względem bo plenny, dość wczesny, pyszny. Mam go trzeci rok i w przyszłym też będzie. Drugim pewniakiem będzie Faworyt - jest pierwszy raz u mnie i też ma bardzo wysokie notowanie.
Pozdrawiam Ela
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

A ten red pear to nasiona z jakiej firmy,żeby nie było wpadki.
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37

Post »

Ja uprawiam RP drugi rok, nasiona od Leg...tki. Pomidor wspaniały pod każdym względem.
Pozdrawiam, Feliksa
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

No to trzeba się pokusić o zapisanie RP na listę skoro to taka wszechstronna odmiana.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Ja miałem RP z oryginalnych nasion Franchi. Potężne krzaki, bardzo duży plon ale smakowa totalna porażka. Jedne z najgorszych jakie miałem. Ani słodyczy ani kwasu. Ble...
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Ja swoje RP mam z nasion Leg...ko. Krzaki średnio wysokie, plenne. Ostatnio trochę pękają, ale przy tych upałach podlewaliśmy bardziej niż solidnie. Może to dlatego. Dla mnie pyszne. Uwielbiam je zwłaszcza na bruschettcie. Idealne połączenie: chrupkie pieczywo i aksamitny pomidor.
Ale mojemu M smakują średnio. Twierdzi, że za mało kwaśne i za miękkie.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”