Ogródek Gosi cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek Gosi cz. 14

Post »

Małgosiu , będziesz jeszcze nie raz przesadzać, na pierwszej rabacie już błąd. Rozplenica jest docelowo dużo większa od rozchodników, więc nie będzie ich widać i z braku słońca będą się wyciągać i pokładać. :roll:
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iga ma rację , jak patrzę teraz na swoje rozplenice , to moja ma chyba dobre z metr szerokości ;:108

Pozdrawiam pracowitą Gosię. :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Iguś, liczę na to, że nie będzie źle.
To są rozplenice małe. Mam taką, która jest u mnie już 3 sezon i jest niewielka
W dodatku tutaj nie widać, ale to jest rabata na pochyłości.
Także i tak rozchodniki będa wyżej :D
A zresztą co ja bym robiła gdyby było wszystko idealnie? ;:306
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Gosiu ale się napracowałaś. ;:180 Powoli uporządkujesz i dopiero jak wszystko urośnie i zakwitnie zobaczysz efekty tych zmian. ;:108 Werbenę posadziłabym w przyszłym roku, na tle miskanta, będzie mieć ładne tło. Też mam miniaturowe rozplenice, mam nadzieję, że nie są wyższe niż 30 cm, bo posadziłam z przodu rabaty. ;:131
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

O, kochana, ależ się rozpędziłaś z robotą! ;:138
Wcześnie zaczęłaś, czyżbyś miała jakieś tajemnicze info o wczesnej zimie? Jeśli tak, to i ja muszę pomyśleć o przygotowaniu działki do nowych warunków. Tylko że ja nie chcę jeszcze zimna, chcę lata (bez upałów) i pięknej polskiej złotej jesieni - dłuuugiej i ciepłej.
Twoje rabaty zapowiadają się ciekawie. W przyszłym sezonie ujrzysz ich piękno w całej krasie. ;:215
---
Jeśli jeszcze kiedyś pomyślisz, że ja się na Ciebie ... ... wiesz, co ... ... to znajdę Cię - w końcu blisko mam - i wiesz, co Ci zrobię. ;:124 ;:124 ;:14 ;:14
;:113
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Gosiu no z tą rozplenicą to chyba racja moja kupiona w ubiegłym roku na wiosnę ,posadzona ot tak bez zastanowienia poszła jak burza w zeszłym romu nawet fajnie wyglądała kwitnąca na obrzeżu rabaty,ale obecnie fiu fiu - na wiosnę czeka ja przeprowadzka ;:223
Ps.w swoim wątku dedykowałam ją dla Ciebie :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Gosiu -ogród Kasi dane mi było zobaczyć w tym roku przy okazji święta lilaków w Kurniku .dla mnie wzór niedościgniony .
A co do juki Wandzia ma racje też ją wyrzuciłam 2 lata temu i ciągle ucinam odrosty z posadzonej na tym miejscu tawuły.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Goś, jak chcesz nasiona naparstnic to ci mogę przesłać. Wysiejesz tam gdzie chcesz. Jak zaznaczysz to nie wyrwiesz. Wiosną też mogę ci dać sadzonki, które zakwitną w danym sezonie. Bo naparstnica jest najczęściej dwuletnia. W pierwszym roku rośnie a w drugim kwitnie rozsiewa się i obumiera. U mnie świetnie się rozsiewać zaczęła. A zaczynałam od jednej sadzonki kwitnącej.
Widzę że grupujesz rośliny odmianowo, dla większych plam ;:333
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Znowu przeróbki? Ja do tej pory nic nie mogłam robić, chciałam wykopać czosnki ale nie dałam rady wbić szpadla, wczoraj sprawdzałam, jest 5 cm mokrej ziemi, a dalej sucho, dalej nie robię nic, przestałam jeździć na działkę żeby na to nie patrzeć. Gosia, miałaś piękne krwawniki? Co im zrobić żeby tak ładnie kwitły? Ładne masz też trawy, czy wybierasz się w sobotę do Ryk? Mogłabym wziąć dla Ciebie sadzonki naparstnic, możesz też wysiać jeszcze teraz, a wiosną przesadzić na miejsce właściwe.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Soniu, pocieszaj mnie, pocieszaj. ;:196
Werbena tam rośnie, ale trochę z boku. Liczę że wysieje się na całej rabacie.
Moja rozplenica mająca 3 lata wygląda tak

Obrazek

Liczę, że wyższa nie urośnie

Lucynko, to może powinnam więcej tak pisać, to byś do mnie w końcu przyjechała?
Tyle dziewczyn z dalekich stron mnie odwiedza, a Ty nie ;:173
Lato jeszcze się nie skończyło
Weekend ma być już dużo lepszy. Podobno do końca września ma być jeszcze całkiem ładnie

Marzenko, pokazałam wyżej swoją rozplenicę. Liczę, że wyższa nie będzie. Mam i większe, rozrastające się w jeden sezon do sporych rozmiarów.
Widziałam tę rozplenicę ;:196
Wydaje się niewielka

Alinko, Kasia ma cudny ogród. Mogłabym tam siedzieć całymi godzinami i podziwiać. Zresztą widziałam w tym roku taką ilość cudownych ogrodów, że dostałam lekiego zawrotu głowy.
Można popaść w kompleksy :roll:

Jolu, bardzo dziękuję za nasionka. Chętnie przygarnę. Jakoś ostatnio nie mam szczęścia do naparstnic. Miałam ich tyle, a w tym roku jakieś smętne resztki i w dodatku nasion nie miałam za dużo, bo wszystkie mi zmarniały. W zeszłym roku rabaty wygladały tak.

Obrazek

Nie mam pojęcia czy to zima była za słaba, żeby nasionka wzeszły, czy coś źle zrobiłam?
Na 100% ich nie wypieliłam, bo znam je już. Mogę je tylko pomylić z dziewanną, ale jej też nie chciałabym wypielić
Powoli zaczynam uczyć się tej sztuki, ale jest to dla mnie trudne bo musiałabym przeorganizować całe rabaty od początku, a tego na razie nie jestem w stanie zrobić ze względów emocjonalnych.
Nie umiem zdecydować się co zostawić, a co wywalić

Ula, no przecież u nas spokoju nie można mieć ;:173
Ja mam piach dlatego mogłam poszaleć. Nie sprawdzałam na jaką głębokość woda wsiąkła, ale cieszy mnie każda ilość. A roślinki sadziłam jeszcze przed deszczami.
Pięknie się złożyło, bo od razu mam je podlane. Tylko, czy nie mogło poczekać aż całkiem skończę ;:306
Krwawniki lubią przepuszczalną ziemię, ale mimo to lubią być podlewane. Także za dużo mokrego, ani za dużo suchego im nie odpowiada. Czyli u mnie chyba czują się dobrze
Niestety do Ryk się nie wybieram
Jestem umówiona w tym czasie u Aguniady.
Ale bardzo dziękuję za propozycję ;:196

Moje zapchane nadal rabaty

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Gosiu podziwiam Cię za to ciągłe przesadzanie roślin. ;:180 Moje niektóre byliny rosną od początku założenia ogrodu bez przesadzania w szczerym piasku, jedynie wiosną dostają trochę nawozu. Kwitną coraz słabiej. U mnie także taki miszmasz na rabatach, chociaż niby staram się grupować rośliny jednego gatunku razem. Dlatego tak mało rabat w całości pokazuję, bo jak patrzę na inne ogrody, gdzie całość nasadzeń tak wspaniale się komponuje, to po prostu jestem zła na tą swoją nieudolność. :oops:
Rozplenica pięknie Ci kwitnie. ;:138 Moim od suszy liście pożółkły i mowy nie ma o kwitnieniu w tym roku.
Fortegilla moja rośnie bardzo powoli, chociaż wiosną ładnie kwitnie .
Juki, podobnie jak podagrycznika nie da się do końca wykopać. Przesadzałam swoje z półcienia, gdyż nie kwitły na słońce, chociaż tam także nie kwitną, chyba za kwaśna ziemia dla nich. :)
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Gosiu, Tajka ma rację, fotergilla rośnie bardzo wolno, chyba, że podsypiesz jej ze 2 razy nawozu, to może lepiej pójdzie. Moja ma kilka lat i nie ma nawet 1 metra, a rośnie w dobrej ziemi.
Nie wiem, czego chcesz od swoich rabat, przy Twoim trawniku proporcje są właściwe i kolorowa rabata świetnie się z nim komponuje. Gęsto być musi, bo i w przyrodzie nie znajdziesz gołej ziemi, wszystko zarośnięte, nawet zielskiem, ale zarośnięte :;230 .
Przesadzanie, rozsadzanie, czy nawet wyrzucanie niektórych roślin, jest 'wpisane' w nasze upodobanie do ogrodów. Czasem się dziwię, że moje rośliny jeszcze się nie zbuntowały. Poza tym wielu to wręcz odpowiada, bo wiadomo, że jak coś wykopiesz, to i oczyścisz, a do ziemi idzie tylko zdrowa część. Baw się dalej, bo ja uważam, że zamiast lalkami - nie wypada, teraz bawię się ogrodem i całkiem mnie to pasuje ;:224 .
Zainspirowałaś mnie do pójścia do ogrodu i 'namieszania' w nim ;:170 .
;:196
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03

Post »

Przed wyrzucaniem roślin nadal się wzdragam, bo to boli, ale kobietki maja rację. To tak jak z przestawianiem mebli, nowymi zasłonami albo narzutą w kwiatki. Coś trzeba zmienić. A, że nie zawsze trafnie (ja na przykład wypaliłam rododendrona, bo go posadziłam w pełnym słońcu)- to w następnym sezonie nowe zmiany. Bo inaczej zostało by nam leniwe przyglądanie się, a to nudne.
Przy okazji, przesadzanie w mojej mokrej glinie jest tragiczne.
Pozdrawiam. Kasia
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja się pożegnałam z sentymentami trzy lata temu, gdy wyrzuciłam pierwszego iglaka. Jaką wielką ulgę wtedy poczułam!
Też ciągle zmieniam i przesadzam rośliny. Nie wyobrażam sobie, że miałabym ogród zapięty na ostatni guzik i musiałabym tylko siedzieć i tępo na niego patrzyć. Chyba bym umarła z nudów ;:202
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Właśnie kombinowałam jak poprzesadzać róże. One często w pierwszym roku inaczej kwitną, niż w następnych latach.
Chyba będzie więcej roboty niż myślałam na początku, ale to dopiero jesienią. Ty już działasz ;:138
Zmiany są potrzebne, dlatego lubię jednoroczne i to w dużych ilościach. Dzięki temu ogród wygląda co roku inaczej.
Piękna ta rozplenica.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”