Kropelka zaprasza cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kropelka zaprasza cz.3

Post »

Witajcie Kochane. Ech, ta rzeczywistość szkolna... wolałabym sama chodzić po raz kolejny do szkoły, niźli wkładać dzieciom łopatą do głowy. Wkurza mnie, że w szkole łatwiutkie zadania, a do domu trudne :(
No ale ogrodowo miało być :)

Florianie- mam dwa krzaki dalii Preference, właściwie jest od "zawsze", bo karpy jeszcze miała babcia. Szkoda tylko, ze w deszczu dalie robią się brzydkie, zwłaszcza te przekwitające.

Obrazek

Kania- no coś w tym jest. Moim też lepiej wszystko smakuje podane do stołu, a zrywać się nie chce. Czasem trzeba nie lada podstępu żeby coś pomogły...

Obrazek
Oj tak Wandziu- uwielbiam tam przesiadywać, jak jeszcze towarzystwo jest do pogaduch to już w ogóle...

Obrazek

Soniu,
czasem mam ochotę na takie przeprowadzki w ogrodzie, a potem kilka dni stoi nic nie robione... Powidła jak powidła, ale uwielbiam placek ze śliwkami.

Obrazek

Grażynko,
u mnie maliny rosną w niewłaściwym miejscu- tuż obok kompostownika. Przesadzane nie mogą się zadomowić...

Obrazek

Janko,
u mnie dziś padało w nocy i do południa. Gleba całkiem mokra. Rano nic się nie dało zrobić, po południu lekcje z dziećmi i migiem wieczór. Śliwki u mnie też niektóre robaczywe, ale większość dobrych :) Z ta pomocą dzieci różnie bywa, ale chcę wierzyć, ze kiedyś naprawdę będzie pomoc ;:167

Obrazek

Maryniu
, też tak mam z tym przesadzaniem, nie cackam się w terminy i inne atrakcje. Po prostu znajduję nowe miejsce, wykopuję co trzeba i wsadzam na nowe miejsce. Jak dotąd wszystko się przyjęło.

Obrazek

Lucynko,
śliwek naprawdę dużo. Nawet gałęzie połamały się pod ciężarem. W ogóle wszystkiego dużo, wyjątkowy rok. W polu ziemniaków multum i duże. Maliny można mrozić.

Obrazek
Pashmina- bo ogród to super odstresowanie po nerwach przy dzieciakach :;230 Do Ogrodzieńca mam 26 km, mieszkam na pograniczu woj. śląskiego, małopolskiego i świętokrzyskiego. A Ty?

Obrazek

Jadziu
, ja też uwielbiam owoce, wszystkie jem w dużej ilości i bez ograniczeń. Całą zimę "jadę" na jabłkach, a w sezonie wcinam co się da, najlepiej prosto z krzaka i z drzewa...

Obrazek

Marysiu,
siadaj, siadaj pod ławeczką. Słonecznika już prawie nie ma, ale zawsze można wyciągnąć grilla, albo chociaż pozjadać z krzaczków co się da ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

najlepiej prosto z krzaka i z drzewa...
o to to to jest najlepsze .Zawsze z niecierpliwością czekam na pierwsze na wpół dojrzałe agresty bo tylko one i porzeczki goszczą w moim ogródku i dwa krzewy borówek .Niestety na wiecej nie ma miejsca U mnie takie widoki http://images76.fotosik.pl/870/9390299606240696.jpg sa nie do pomyślenie ,bo szybciej znajdą je ślimaki i po balu ;:222
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Och, jaki piękny dywan z turków wyczarowałaś ! Patrzę, patrzę i napatrzeć się nie mogę jak Ci to ładnie wyszło ;:138 . Wrzosy też masz imponujące i widzę dzwonki w sąsiedztwie wrzosów. Ja też tak posadziłam, chociaż wrzosy lubią kwaśną a dzwonki najlepiej wapienną glebę. Ale nasze dzwonki widocznie o tym nie wiedzą i dobrze rosną :D .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Mariolu nie wracaj się do lat szkolnych. Niech młodzi się uczą. Ty kochana do ogrodu. ;:108 Rób to co kochasz. Kiedyś Ci pomogą.Teraz mają szkołę.
Piękne widoki pokazujesz. Urzekły mnie wrzosy i rozchodniki.
A mi owoce prosto z krzaka smakują najlepiej. Jak prace? Posuwają się do przodu? :wit
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Rabatka wrzosowa zachwyca ;:63 a dalie w deszczu brzydkie, no cóż...nie zawsze pada. ;:oj Pozdrawiam serdecznie. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj. Ależ to ciasto wygląda smakowicie ;:oj a ja mam dwie lewe ręce do wypieków albo.. tak sobie wmawiam ;:306 . Wspaniałe wrzosy a czy na tym kolorowym zdjęciu pod różą to są aksamitki wąskolistne ?? Bardzo piękne barwy mają ;:138 . Moje córy zrywają prosto z krzaczka ale nie mamy tego zbyt wiele bo tylko truskawki i maliny ;:224 . Chciałbym mieć taką śliwę ;:173 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Mariolko do wszystkiego trzeba dojrzeć, do pracy w ogrodzie też.
Kiedyś też nie mogłam patrzeć na prace na polu, nie mówiąc o grzebaniu w ziemi.
Teraz najchętniej bym w tym ogrodzie zamieszkała, wszystko zmienia się z wiekiem.
Pewno tak będzie i z twoimi dziećmi, smak dzieciństwa powróci w wieku dojrzałym. :uszy
Skubnęłam trochę placka / uwielbiam /, nawąchałam się wrzosów i podziwiam twoje astry.
Moje jeszcze w pąkach. :wit
Grażyna.
kogro-linki
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :)
Pewnie znów będę odpowiadać na raty, no ale...
U mnie solidnie padało. Dwie noce i pół dnia. Wszędzie kałuże, mokro i wilgotno. Zostały jeszcze dwie ściany elewacji, pogoda nie pozwala na dalsze prace ;:222 A przy okazji ogranicza moje plany przesadzenia iglaków na wschodnią ścianę domu, tzn: pod płot sąsiada. Póki co stoją tam rusztowania i cały budowlany bałagan. A pogoda na przesadzanie idealna. Deszczowo, pochmurno, chłodno. Oczywiście przy takiej pogodzie odzywa się mój kręgosłup ;:222
Odpowiem szczegółowo później :D
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nie wiem na ile uda mi się odpowiedzieć, ale spróbuję :D

Grażynko, mówią, że ludzie się nie zmieniają, ale wg mnie to nieprawda. Też jestem zupełnie inną osobą niż kiedyś, inaczej patrzę na świat, ludzi, problemy. Też sadzę zupełnie inne rośliny niż kiedyś, patrzę jakby tu ułatwić sobie pielęgnację roślin. Z astrami to chyba pomyliłaś mnie z kim innym, u mnie nie ma astrów :D

Obrazek

Ewelkacha88 jak mi się nie chce czegoś robić to też twierdzę, że nie umiem :;230 Placki akurat lubię piec, najbardziej lubię ten zachwyt domowników, że pyszne :) Tylko kiedyś były bardziej kremiaste i przekładane, a teraz najlepiej nam smakują zwykłe babki, ucierańce i ruszańce. No cóż, jak to z wiekiem :D Na wrzosowo-hostowym pagórku rozsiadły się aksamitki ;:108 Dzieciaki czasem podjadaja jakieś malinki czy śliwki, ale wolą w domu z miseczki ;:306

Obrazek

Zeniu, masz rację. Niby więcej słonka było niż deszczu, ale ten bardzo źle wpływa na paki i kwiaty. Róże łapią zaraz szara pleśń na pąkach, a dalie- sama wiesz. No ale gdy świeci słonko jest super! Wrzosy też bardzo lubię, tylko za szybko się porozrastały, pewnie niebawem znów będzie im za ciasno...

Obrazek

Alu, ja bym tam chętnie wróciła do szkoły, zwłaszcza na studia :D Bo jak to codziennie powtarzam moim dzieciom:
"Szkoła to takie miejsce najdziwniejsze,
które z upływem lat staje się piękniejsze.
I najcudowniejszą mają ją w pamięci
nie ci, co tu chodzą, ale absolwenci!"

Prace w kamiennym kręgu stoją. mam przesadzić iglaki, ale nie mam jeszcze wolnego miejsca bo rusztowania na ścianie... Też najbardziej lubię podjadać prosto z krzaczka :D

Obrazek

Na resztę odpowiem później :)
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaniu, te dzwonki o których piszesz to kwiaty host. Rosną sobie tam wrzosy, hosty i aksamitki.

Obrazek

Jadziu, ślimaki zjadają Ci aksamitki czy hosty? Ja nie mam z nimi problemów, czasem jakiś ślimak nagi się zapląta

Obrazek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Oj jaka przykra historia :( Przypomina mi to moją z chomikiem... dawno temu odziedziczyłam jednego po bracie, któremu szybko znudził się zakup :wink: Wtedy jeszcze chomiki trzymało się w akwariach. Gdy zaczęłam mieszkac w internacie, rodzicom zaczął przeszkadzać zapaszek mojego pupilka, wystawili go więc do ganku, wracam w piątek, biegnę do ulubieńca... a tam w akwarium siedzi kocur i tylko się oblizuje ;:145
W ogrodzie jak zwykle masz ślicznie, bardzo ciekawie wygląda ten zakątek z rozchodnikami ;:333 Na ławeczce pod wierzbą przysiadłabym z rozkoszą ;:108
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Mariolko,cudowne masz hortensje,już astry jesienne tak u Ciebie kwitną ,u mnie jeszcze nic nie mają kwiatuszków,i wrzosowisko takie super ,jakoś mało się teraz widzi typowych wrzosowisk ,pozdrawiam ,u mnie siąpa,a tobie życzę słoneczka ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Mariolko one pożerają wszystko aksamitki ,hosty dalie nie ma dla nich niejadalnych roślin, lecz w szczególności chodziło o aksamitki im zawsze pozostają tylko łodyżki przy dobrych układach ;:222
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Mariolko ja jestem duża i pod ławeczką się nie zmieszczę ;:306 ;:306 Ślicznie kwitną Ci wrzosy! bardzo lubię berberysy ;:167
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Nienienie, Mariolu, chodziło mi o zielone listki na czwartym zdjęciu pod ciastem śliwkowym :D . I właśnie te listki wyglądały mi na listki dzwonków.
A teraz baaardzo spodobał mi się berberys wśród wrzosów, bo to berberys, prawda? ;:218
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”