Tropiki (triki)

Zablokowany
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tropiki (triki)

Post »

Wyda,wyda :;230
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Zbliżam się do zamknięcia tej części wątku, ale nim to nastąpi pokażę , co się dzieje u mojej szczęśliwej trzynastki (dla niewtajemniczonych - 13 miniaturek). Większość jeszcze regeneruje siły po "marketowym" kwitnieniu, ale część (5 szt) już budzi się do życia.

Idą korzonki i listeczki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowe pędy i odbicia

Obrazek Obrazek

Obrazek

I wreszcie pączusie

Obrazek

Obrazek

Tyle u miniaturek ;:65

Wkrótce rozwinie pąki Phalaenopsis Shanghai :tan

Obrazek
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Janeczko ale się u Ciebie dzieje widzę że, miniaturki mają u Ciebie jak w raju ;:138 piękne zielone i zdrowe to czekamy na kwiatki ;:65 Phalaenopsis Shanghai jaki zapędzony i zapączkowany ;:215 tylko czekać aż otworzy piękne kwiaty ;:168
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Wiki, pragnę podkreślić, że 4 z zaprezentowanych, to mini od Ciebie. 3 z nich szykują się do kwitnienia. Może w końcu poznam ich kolorki? Martwi mnie ten zawinięty pędzik. Czy sobie poradzi?
Ta z ciemnymi listeczkami też podarunek. Była w kiepskim stanie, ale jak widać, już jest jej dobrze.
Shanghai zakupiona w połowie listopada 2012, jak widać zakwitnie w tym samym czasie ;:306 Potrzebowała roku na regenerację.
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p
Od: 5 maja 2013, o 01:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak fajnie oglądać takie zapędzone miniaturki :) Rośnie wiara, że moje kiedyś ruszą ;)) Gratuluję serdecznie!!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Świetna sprawa ;:138 Uwielbiam gdy kwitną storczyki o nieznanym kolorku ;:333

A z tym podwiniętym pędem miałam podobnie.... Jedno jest pewne, odradzam gmyrania przy nim w celu poprawy systuacji ;:223
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p
Od: 5 maja 2013, o 01:21

Post »

Haha ja również!! Da radę na pewno, tez mam jedną zawiniętą strasznie, taką kupiłam i pięknie kwitła !
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Aniu, Kasiu, dziękuję za ostrzeżenie i nadzieję jednocześnie. Tym samym, może powstrzymam się od majstrowania przy tym pędzie ;:306 ;:306 On wygląda tak, jakby wierzchołek miał ciągle wewnątrz. Będę obserwować, choć to trudne, bo w końcu jak mini to wszystko, nawet pęd :;230
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01

Post »

listeczki w ciapeczki są super :-D nie mam takich jeszcze :-) a mini tez ladnie sie rozwijaja,moja tez budzi sie do zycia :-D
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Janeczko nawet nie wiesz jak się ciesze że, tak Ci się "zapędziły" super też wyczekuje ich kolorku bo równie jestem ciekawa co tam masz ;:224 A co do tego zawiniętego to ja mam też takiego i już gmerałam ale na szczęście w porę się opamiętałam i na razie żyje i tak zostanie musi dać sobie radę. CO do mini myślę że, pomału wyjdzie na prostą ;:306 Co do shanghai kazał czekać na siebie trochu chociaż powiem Ci że, ja mam uparciucha po kwitnieniu z kwiaciarni dopiero po 3 latach raczył uraczyć Mnie pędem ;:204 a do tej pory nie znam jego koloru więc mam cichą nadzieję że, w końcu się dowiem uff się opisałam ;:168
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Janeczko gratuluję pędzików na mini ;:138 ;:138 ;:138
Cały czas się coś u Ciebie dzieje :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

jestem i ja u Ciebie Janeczko :wit gnębiłam Cię o fotki a przychodzę ostatnia ;:224 Na wstępie gratuluję nowości ;:138 Oba falki mają piękne nakrapiane listki ;:333 co do miniaturki z podwiniętym pędem - czy to na pewno pęd? Miałam kiedyś podobną sytuacje i chciałam roślinie "pomóc" no i.. złamałam ;:131 a wtedy okazało się, ze był to maleńki listeczek a nie pęd! ;:oj
Phal. Shanghai zapowiada się wspaniale, mój też właśnie wypuścił pędzika :lol:
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Janeczko! W końcu odkryłam Twój wątek.. :wink: Jest idealny na taką pogodę jak dziś. W zasadzie jest dobry na każda pogodę.
Masz wiele cudownych storczyków. Sama nie wiem, który ładniejszy. Uwielbiam oglądać w sklepach pełne regały po dostawie. Był czas, że kusiły mnie mocno. Niestety niezbyt im się podoba moja opieka, a raczej jej brak. Nie mogłam sobie jednak odmówić zakupu 2 miniaturek z wyprzedaży. Były cudne, ładnie odżyły, ale czy jeszcze kiedyś zakwitną nie wiem...
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Iza, witaj!
Zabawne, ja pozostaję pod wrażeniem Twojego ogrodu, Ty pod wrażeniem moich storczyków. Czyli coś nas łączy ;:306
Przyznaję, że przy dużych kolekcjach storczyków potrzeba na właściwą opiekę sporo czasu. Ja z konieczności dużo czasu spędzam w domu, zatem moją uwagę kieruję na storczyki. Moja działeczka natomiast często musi sobie radzić sama. Ale cóż, życie...
U Ciebie natomiast każdy skraweczek ogrodu jest tak wypielęgnowany, że powinnam brać przykład.
Miniaturki, choć z początku wydawały się być kapryśne, to jak widać na przykładzie moich, nie jest z nimi źle.
Twoje też dadzą radę, niech tylko troszkę odpoczną po kwitnieniu. A tak zapytam - zmieniłaś im sphagnum?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sphagnum? A co to jest u licha? Wybacz to pytanie laikowi. Czyżby podłoże? :oops: Podłoża nie wymieniałam. Nawet mnie trochę zdziwiło, bo jest jakby inne niż przy normalnych falkach. Miniaturki kupiłam jakoś wiosną i wciąż żyją co mnie cieszy. Może mi doradzisz jak "zmusić" je by chciały kwitnąć.
Za wszystkie miłe słowa o mojej działce dziękuję. Wydają się być na wyrost. Zdjęcia zawsze są tendencyjne. Rzadko chwalimy się chwastami i bałaganem :;230
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”