Tropiki (triki)
- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tropiki (triki)
Zbliżam się do zamknięcia tej części wątku, ale nim to nastąpi pokażę , co się dzieje u mojej szczęśliwej trzynastki (dla niewtajemniczonych - 13 miniaturek). Większość jeszcze regeneruje siły po "marketowym" kwitnieniu, ale część (5 szt) już budzi się do życia.
Idą korzonki i listeczki

Nowe pędy i odbicia

I wreszcie pączusie

Tyle u miniaturek
Wkrótce rozwinie pąki Phalaenopsis Shanghai

Idą korzonki i listeczki

Nowe pędy i odbicia

I wreszcie pączusie

Tyle u miniaturek

Wkrótce rozwinie pąki Phalaenopsis Shanghai

Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Janeczko ale się u Ciebie dzieje widzę że, miniaturki mają u Ciebie jak w raju
piękne zielone i zdrowe to czekamy na kwiatki
Phalaenopsis Shanghai jaki zapędzony i zapączkowany
tylko czekać aż otworzy piękne kwiaty 

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
Wiki, pragnę podkreślić, że 4 z zaprezentowanych, to mini od Ciebie. 3 z nich szykują się do kwitnienia. Może w końcu poznam ich kolorki? Martwi mnie ten zawinięty pędzik. Czy sobie poradzi?
Ta z ciemnymi listeczkami też podarunek. Była w kiepskim stanie, ale jak widać, już jest jej dobrze.
Shanghai zakupiona w połowie listopada 2012, jak widać zakwitnie w tym samym czasie
Potrzebowała roku na regenerację.
Ta z ciemnymi listeczkami też podarunek. Była w kiepskim stanie, ale jak widać, już jest jej dobrze.
Shanghai zakupiona w połowie listopada 2012, jak widać zakwitnie w tym samym czasie

Z pozdrowieniami - Janka
Jak fajnie oglądać takie zapędzone miniaturki
Rośnie wiara, że moje kiedyś ruszą ;)) Gratuluję serdecznie!!

- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Świetna sprawa
Uwielbiam gdy kwitną storczyki o nieznanym kolorku
A z tym podwiniętym pędem miałam podobnie.... Jedno jest pewne, odradzam gmyrania przy nim w celu poprawy systuacji

A z tym podwiniętym pędem miałam podobnie.... Jedno jest pewne, odradzam gmyrania przy nim w celu poprawy systuacji

Haha ja również!! Da radę na pewno, tez mam jedną zawiniętą strasznie, taką kupiłam i pięknie kwitła !
Aniu, Kasiu, dziękuję za ostrzeżenie i nadzieję jednocześnie. Tym samym, może powstrzymam się od majstrowania przy tym pędzie
On wygląda tak, jakby wierzchołek miał ciągle wewnątrz. Będę obserwować, choć to trudne, bo w końcu jak mini to wszystko, nawet pęd 

Z pozdrowieniami - Janka
- Dusiaaa
- 1000p
- Od: 4 cze 2012, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
listeczki w ciapeczki są super
nie mam takich jeszcze
a mini tez ladnie sie rozwijaja,moja tez budzi sie do zycia 

=> zapraszam na storczyki po mojemu<=
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Janeczko nawet nie wiesz jak się ciesze że, tak Ci się "zapędziły" super też wyczekuje ich kolorku bo równie jestem ciekawa co tam masz
A co do tego zawiniętego to ja mam też takiego i już gmerałam ale na szczęście w porę się opamiętałam i na razie żyje i tak zostanie musi dać sobie radę. CO do mini myślę że, pomału wyjdzie na prostą
Co do shanghai kazał czekać na siebie trochu chociaż powiem Ci że, ja mam uparciucha po kwitnieniu z kwiaciarni dopiero po 3 latach raczył uraczyć Mnie pędem
a do tej pory nie znam jego koloru więc mam cichą nadzieję że, w końcu się dowiem uff się opisałam 

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Janeczko gratuluję pędzików na mini
Cały czas się coś u Ciebie dzieje

Cały czas się coś u Ciebie dzieje

- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
jestem i ja u Ciebie Janeczko
gnębiłam Cię o fotki a przychodzę ostatnia
Na wstępie gratuluję nowości
Oba falki mają piękne nakrapiane listki
co do miniaturki z podwiniętym pędem - czy to na pewno pęd? Miałam kiedyś podobną sytuacje i chciałam roślinie "pomóc" no i.. złamałam
a wtedy okazało się, ze był to maleńki listeczek a nie pęd!
Phal. Shanghai zapowiada się wspaniale, mój też właśnie wypuścił pędzika

Phal. Shanghai zapowiada się wspaniale, mój też właśnie wypuścił pędzika

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Janeczko! W końcu odkryłam Twój wątek..
Jest idealny na taką pogodę jak dziś. W zasadzie jest dobry na każda pogodę.
Masz wiele cudownych storczyków. Sama nie wiem, który ładniejszy. Uwielbiam oglądać w sklepach pełne regały po dostawie. Był czas, że kusiły mnie mocno. Niestety niezbyt im się podoba moja opieka, a raczej jej brak. Nie mogłam sobie jednak odmówić zakupu 2 miniaturek z wyprzedaży. Były cudne, ładnie odżyły, ale czy jeszcze kiedyś zakwitną nie wiem...

Masz wiele cudownych storczyków. Sama nie wiem, który ładniejszy. Uwielbiam oglądać w sklepach pełne regały po dostawie. Był czas, że kusiły mnie mocno. Niestety niezbyt im się podoba moja opieka, a raczej jej brak. Nie mogłam sobie jednak odmówić zakupu 2 miniaturek z wyprzedaży. Były cudne, ładnie odżyły, ale czy jeszcze kiedyś zakwitną nie wiem...
Iza, witaj!
Zabawne, ja pozostaję pod wrażeniem Twojego ogrodu, Ty pod wrażeniem moich storczyków. Czyli coś nas łączy
Przyznaję, że przy dużych kolekcjach storczyków potrzeba na właściwą opiekę sporo czasu. Ja z konieczności dużo czasu spędzam w domu, zatem moją uwagę kieruję na storczyki. Moja działeczka natomiast często musi sobie radzić sama. Ale cóż, życie...
U Ciebie natomiast każdy skraweczek ogrodu jest tak wypielęgnowany, że powinnam brać przykład.
Miniaturki, choć z początku wydawały się być kapryśne, to jak widać na przykładzie moich, nie jest z nimi źle.
Twoje też dadzą radę, niech tylko troszkę odpoczną po kwitnieniu. A tak zapytam - zmieniłaś im sphagnum?
Zabawne, ja pozostaję pod wrażeniem Twojego ogrodu, Ty pod wrażeniem moich storczyków. Czyli coś nas łączy

Przyznaję, że przy dużych kolekcjach storczyków potrzeba na właściwą opiekę sporo czasu. Ja z konieczności dużo czasu spędzam w domu, zatem moją uwagę kieruję na storczyki. Moja działeczka natomiast często musi sobie radzić sama. Ale cóż, życie...
U Ciebie natomiast każdy skraweczek ogrodu jest tak wypielęgnowany, że powinnam brać przykład.
Miniaturki, choć z początku wydawały się być kapryśne, to jak widać na przykładzie moich, nie jest z nimi źle.
Twoje też dadzą radę, niech tylko troszkę odpoczną po kwitnieniu. A tak zapytam - zmieniłaś im sphagnum?
Z pozdrowieniami - Janka
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sphagnum? A co to jest u licha? Wybacz to pytanie laikowi. Czyżby podłoże?
Podłoża nie wymieniałam. Nawet mnie trochę zdziwiło, bo jest jakby inne niż przy normalnych falkach. Miniaturki kupiłam jakoś wiosną i wciąż żyją co mnie cieszy. Może mi doradzisz jak "zmusić" je by chciały kwitnąć.
Za wszystkie miłe słowa o mojej działce dziękuję. Wydają się być na wyrost. Zdjęcia zawsze są tendencyjne. Rzadko chwalimy się chwastami i bałaganem

Za wszystkie miłe słowa o mojej działce dziękuję. Wydają się być na wyrost. Zdjęcia zawsze są tendencyjne. Rzadko chwalimy się chwastami i bałaganem