Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

JAGÓDKO :wit Wiosenka u Ciebie w pełnej prawie krasie ;:138 . Mnóstwo rozpoczynających kwitnienie kwiatów i co jeden to piękniejszy. Trwajmy przy tym ,ze żadne zawirowania pogodowe się nie przytrafią tym cudnym kwiatom. Magnolia widzę cała w pąkach - ach jak będzie pachniało , dzięki za zaproszenie :D ;:333 ;:168
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jagodko-chyba wprowadzisz bilety wstępu?Toż u Ciebie więcej kolorów jak w Ogrodzie Botanicznym!A dla magnolii chyba niedługo wybije godzina zero?
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jagódko,skad ty nabrałaś tyle kwiatów kwitnących o tej porze ;:oj Magnolia cudowna,a ja nadal na swojej nie widzę czy to kwiat czy liść.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Ewiczka 52... Ewusiu ...dzisiaj rano był przymrozek ...potem cały dzień słoneczko świeciło , ale słabo grzało , czuć było lodowate powietrze ...zapewne od gór .
Myślę , że skorzystasz z takiej okazji ;:167 ;:168 ....serdecznie zapraszam ;:180 ....godzina zero tuż , tuż ... ;:138 .

Nawet fiołki mam poza posesją , na mojej łące ...
Obrazek Obrazek

Podobnie i ...zawilce gajowe i ..prymulki ;:138 .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

EwkaEs- Ewciu...nie , biletów nie przewiduję , bo daleko mi do OB ... to raczej ja przygotuję co nieco ...za miłe towarzystwo ;:168 .

Obrazek Obrazek

Gosieńko...sama się zastanawiam - skąd u mnie tyle się zebrało ...chyba z tęsknoty za kolorami sadzę co popadnie , by wczesną wiosną cieszyć oczy i serce ;:196 ...Trudno rozpoznać w magnolii - czy to pąk kwiatowy , czy też liściowy kokon ...tak są podobne do siebie . Potem , gdy już zaczną się pokazywać kwiaty ...z roku , na rok nauczysz się je rozpoznawać ...na końcu gałązek - zawsze są liście , poniżej - pąk kwiatowy .
Serdeczności ;:167 ;:168 .

Ciekawa jestem , czy zgadniesz , co to za kwiatki ...rosną w polu , na miedzach , nieużytkach , tudzież na łąkach - ale tylko na wiosnę ...my je nazywamy ' cyganki ' ....a u Was - jak je nazywacie ?

Obrazek Obrazek

Te - to już z mojego ogrodu ....

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Jagodko- kwiatków "cyganek" nie znam :shock:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nie mam pojęcia skąd się u mnie wzięła kokorycz, którą pokazałas na ostatnich zdjęciach. Miałam niebieską, i żółtą, ale takiej nie. W dodatku tamte kokorycze mi padły. Zagadka.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

U nas też cyganki :wink: No ale to przecie rzut beretem od Ciebie... :wink:
Jak wiosennie u Ciebie- i świetliście, mimo, że foty robione wieczorową porą ;:3
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jagódko natchnęłaś mnie wiosenną energią wstawiając taką masę zwiastunów...
Jakoś nie mogę się przyzwyczaić,że wiosna tak róznie do nas przychodzi i patrząc na Twoje kwiaty nie mam ochoty iść nas swoją "śpiącą" działkę ... ale mus ... :wink:
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Wow, jak już pięknie u Ciebie. ;:oj "Cyganki" spotykam i u siebie. ;:108 Żonkil bardzo ładny. ;:173
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Czytam, czytam Twoje wątki :D , jeszcze mi trochę zostało ;:108 . Ale nie chciałabym pokazu w wykonaniu magnolii przegapić ;:oj , więc szybciutko się wpisuję. Widok magnolii w porze kwitnienia to coś niezapomnianego. Miałam okazję podziwiać w Powsinie kwitnienie wielu odmian.
Do dnia dzisiejszego pamiętam to przeżycie :shock:
A poza tym natrafiam tutaj na robótki ręczne i poezję. Niesamowite ;:224 .Podziwiam ;:oj, bo u siebie nie znajdę żadnego z tych talentów :(
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jagódko,nie mam pojęcia co to są te cyganki. ;:oj
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

......ale ja też pierwszy raz słyszę o cygankach w ogródku...........pewno Jagoda nie raz nas jeszcze zaskoczy swoimi kwitnącymi....
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dostałam wreszcie moje bylinki Adonisy śliczne a ten pełny ;:167 U mnie też Prymulkowo i coraz więcej kwitnie .Oby tylko pogoda nie spłatała nam figla ,bo róże coraz bardziej szaleją .Dzisiaj docinałam róże bo nie wszystkie wyglądały na dobrze docięte.Magnolia za chwilkę zaszaleje .Zdróweczka dla Was ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Wczoraj zaczęłam pisać , wkleiłam fotki i ...synowie wleźli na kompa ...więc gdy wlazłam z kolei ja ...była godz . duchów ...coś tam odpisałam na pw i ...poszłam spać ..., bo moje pisanie w moim wątku - zniknęło .
Dzisiaj byłam z Synem na Komisji Lekarskiej ustalić datę przyjęcia do Szpitala Rehabilitacyjnego .

Jadzieńko ...napisałam pw ...cieszy mnie , ze zobaczyłaś ich piękno ...one są niesamowite - prawda ?
Też miałam obciąć róże - zwyczajnie nie nadążam ...trzy dni mi schodziło na wyjazdach , załatwiania spraw Janusza i na telefonach - to tu , to tam ...trudno - w końcu są to priorytety .
Dziękuję ślicznie za życzenia ..dla Ciebie i dla Twojej Mamy również ;:180 ;:196

Krysieńko ...nie , nie zaskoczę ;:185 ...wszak to , co mam jest powszechnie znane ...a cyganki , rosną przede wszystkim na miedzach , nieużytkach , tudzież łąkach - należą do rodzaju Sesleria ...

Gosieńko...one takie pospolite ...zapewne w Twoich stronach też rosną - tylko trzeba ich poszukać ;:196 ...na miedzach , wśród pól - są wszak " bogactwem " polskiej ziemi ...wśród niepozornych zasobów naszej flory .

Iwonko...jakże mi miło , że z wiatrem od Bałtyku przybywasz w moje zielone , skromne progi ...serdecznie Cię witam ;:180 . Fakt , magnolia już teraz robi wrażenie swymi kwiatami w kształcie czarek ...nie sposób przejść obok niej obojętnie . Czekam na tę chwilę ...cały rok ...a spektakl trwa dwa tygodnie - chociaż - raz krócej - raz dłużej - zależnie od pogody .
Jakie tam talenty ;:oj ...takie dłubanki , klecenia ...etc...lubię się bawić - dodam dobrze bawić ...bo dla mnie to jest relaks , odstresowanie , odskocznia od problemów dnia codziennego ...Ale mi miło , ze Ci się podoba - dziękuję ;:196 .

Krystianie ...no , proszę - taki młody , a już spotyka u siebie cyganki - brawo ;:138 .
Dziękuję ;:168 ...miałam jeszcze kilka lat temu dosłownie łany wszelkiej maści żonkili - lecz wypadły ...zostały tylko trzy odmiany .

Krysiu...żartujesz , prawda ? Wszak u Ciebie taka feeria barw i kształtów , ze nie wierzę , że nie masz wiosny w ogrodzie . Fakt , anomalia pogodowe są na porządku dziennym ... " koniec świata "- powiedział by nieodżałowany Pan Popiołek ...zaś - " zima zimę gonić będzie "...to słowa zapisane w Sybilli ( czyt. przepowiedniach Królowej Saby ) .
Serdeczności Farmaceutko Natury ;:196 ;:167

Ewuniu...ja pamiętam - będąc jeszcze w wieku przedszkolnym jak Tato orał w polu , a tłuste skiby błyszczącej tłustej ziemi nakładały się na siebie ... ja - ganiając po miedzy zbierałam cyganki . Nad nami - obniżając swe loty - krążyły ...jaskółki ...pachniało wiosną - tego zapachu nie da się porównać z niczym innym . Teraz już nie to , gdy traktory orzą , a wrony z daleka hałaśliwie skrzeczą siadając co i rusz do polnej uczty - wybierają " smakołyki " ze świeżo zoranej ziemi - no i dzieci nie widać w polu ...tylko przed komputerami .
Dziękuję ...lubię tę światłość wieczorową porą , w blasku flesza ...chociaż nie można uchwycić większej przestrzeni...albo ze mnie raczej taki byle jaki fotograf :;230 ...

Gosiu...przyznam Ci się , że u mnie rosną np. naparstnice , zwykłe , puste ostróżki ...z serii Belladonna , co ciekawe - ja ich nie siałam , ani też nie sadziłam ...ale , ale ...pamiętam , jako dziecko - mając 10 -12 lat rosły u mojej cioci naparstnice ...czyżby przetrwały tyle lat nasiona w ziemi ? Sąsiadka była zdziwiona skąd u mnie takie ostróżki , gdy jej powiedziałam ,ze chyba z wiatrem " przybyły " ...a ona na to ...tobie jakoś wiatr przyniesie , a u mnie nic nie chce przywiać ;:306 ?
Może i do Ciebie " przywędrowały " z wiatrem , z innymi roślinami ?
Ciesz się , że wybrały Twój ogród ...zapewne oceniły , ze będą się u Ciebie dobrze czuć ;:196 .

Ewuś...cyganek Ci u mnie dostatek ...wpadnij ...więc je zabierzesz ;:196

leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

JAGÓDKO.......prawdziwa wiosna na Twojej ziemi.......u mnie też ale nie w takim wymiarze.....
zapytam o Jaskry......posadziłam w donicy i podglądam a ich listki zaczynają żółknąć....mam je po raz pierwszy to i doświadczenie kiepściutkie.....czy można je wsadzić do gruntu....czy zakwitną w następnym sezonie :?:
....a zapytam szeptem....jak tam Lantany.....

:wit :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”