Ogródkowy bloog

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowy bloog

Post »

Dziś zakwitła siewka, którą dostałam od Tadeusza dwa lata temu. To jej drugie kwitnienie. Rok temu dostała imię Ewa na cześć żony Tadeusza.
Obiecałam ,że tak nazwę pierwszą siewkę, która zakwitnie.
W tym roku kwiat jest bardziej dorodny o zdecydowanie grubszych płatkach.

Obrazek

Druga szykuje się do kwitnienia. Dwa lata czekania....Jutro zakwitnie. :)

Obrazek

Pierwszy OT. Jak na razie jeden kwiat. Jedna z moich ulubionych. Aparat nie oddaje jej naturalnego koloru. Na zdjęciu jest czerwona a w rzeczywistości ma kolor truskawki. Zapach oszałamiający.

OT Satysfaction
Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

EWA,siewka bardzo rasowa :!:
Zresztą ,masz całe łany lilii i hemero ...
Sławek
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Jakie tam łany? Chciałabym, chciała...ale dzięki. :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu a ja już po raz kolejny nie mogę nadziwić się jakie macie wysokie ogrodzenia! ;:oj U Was tak można? U nas raczej każą trzymać się metra wysokości.
Liliowce są cudowne. Szkoda, że tak szybko przekwitają. :(
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Aniu widzę że Twoje liliowce i lilie szaleją , siewka tadeo ładna do tego dobrze rozwijają się kwiaty .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Aneczko wróciłam z działki po kilku dniowym pobycie , serce mnie boli , bo zostawiłam liliowce i lilie w pąkach i pewnie niektórych już w tym roku nie zobaczę bo są to moje w większości nowe nabytki wiosenne , u Ciebie już spore kępy , też bardzo podoba mi się ten różowy z 2 zdjęcia w Twojej liliowcowej alejce , jak będziesz dzieliła jestem w kolejce oczekujących , niektóre będę mogła u siebie podzielić i chętnie się z Tobą podzielić na te których nie masz , zakupy na wiosnę i zeszłoroczne to już u mnie spora kolekcja (ok 95 odmianowych i jeszcze kilka też odmianowych ale wcześniej nie robiłam znaczników )Zauroczyło mnie Twoje wejście do ogrodu czarodziejskiego , też mam zamiar obsadzić moje furtki (2 ) różami pnącymi , które już u mnie rosną , problem banalny ,sama nie dam rady a mój M kocha zamiast kwiatów wyłącznie telewizję ,w sąsiedztwie też nie mam nikogo , przygadują mi jak widzą ,że latam od rana z aparatem i fotografuję te moje wszystkie kwiatuchy , o peonie napiszę na PW nie mam tej ciemnej
karminowo buraczkowej a jest u Ciebie piękna , rozchodowałam kilka odmian hortensji bukietowej i krzewiastej gdybyś była chętna to bardzo chętnie Ci podaruję
miłej niedzielki życzę Ela
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Aneczko!

Ogrodzenie już takie zastalam i chętnie zmieniłabym na niższe.Takie niziutkie mam po lewej stronie za liliową rabatką i prawie go nie widać.Niektórzy mają pozakładane nad siatką druty kolczaste co złodziejom absolutnie nie przeszkadza gdyż rozcinają siatki i przechodzą swobodnie między ogródkami. Kradzieże są u nas przynajmniej raz w tygodniu. Przeważnie poobcinane kłódki i pokradzione krany. Jednej pani zalało całkiem altanę bo zabrali kran ze zlewu a altanie.Po prostu znika wszystko co nadaje się na "przelew".

Gieniu!

Próbujemy ustalić z Tadeuszem rodziców Ewy. Dwa lata temu Tadeusz tak skrupulatnie nie prowadził dokumentacji jak teraz. To naprawdę bardzo udana siewka. Zobacz sobie u Tadka :SARAH STARCHAK-PIERCE 2014 na str 65.
Ewa dorównuje jej urodą i kolorami. Zdjęcie robiłam moją starą Minoltką i gdyby było lepszej jakości oddałoby lepiej szczegóły.

Elu!

Wiem co to znaczy opuścić kwitnienie, na które się czeka. Jestem chora jak wiem ,że nie dam rady wyskoczyć chociaż na chwilę na ogródek. Wczoraj wszyscy ewakuowali się się z domu a ja miałam w perspektywie tłuczenie się atobusem na działkę w tym upale. Syn zaproponował ,że mnie "podrzuci" na motorze bo auto zostawił w garażu. Stałam na baczność w ciągu 5 minut gotowa do wyjścia bo nie uśmiechał mi się ten autobus ale tym podrzuceniem moje dziecko zafundowało mi tyle wrażeń ,że był to mój pierwszy i ostatni raz. Jeździłam 30 lat temu z mężem zwykłą "emzetką" ale jazda Hornetką to było za wiele na moje nerwy. Nie dałam nic po sobie poznać i trzymałam fason do końca ale następnym razem wybiorę autobus. Poświęciłam się dla moich kwiatuchów bardzo.... Wczoraj jednak musiałam zajrzeć na ogródek gdyż dzień wcześniej Ewa szykowała się do kwitnienia. Widzisz jak mi odbiło na ich punkcie :) Tak samo biegam codziennie z aparatem po ogródku przybierając czasem akrobatyczne pozycje i widzę jak moja sąsiadka z naprzeciwka kiwa głową z politowaniem ale jakoś się tym nie przejmuję.
Znowu mnie pocieszyła, że w tym roku na pewno powycinają mi te lilie. Robiłam dziecku bukiecik z lilii na zakończenie roku i spotkałam się z jej aprobatą,że lepiej jak ja będę miała pożytek z lilii niż złodzieje :) Grunt to się nie przejmować.

Musisz dokładnie wskazać , o którego liliowca Ci chodzi. Mam sporo różowych. Jesienią będę niektóre przesadzać pozmieniam troszkę kompozycje. Pooglądaj sobie moje liliowce i zobacz może coś Ci jeszcze spodoba. Dużo odmian dopiero zakwitnie.
Ciemnych piwonii mam 2 rodzaje. Wewnątrz okręgu posadzone są te wczesne a od strony zewnętrznej późniejsze o tym samym kolorze. Proponuję Ci obydwie :)
Chętnie bym zobaczyła Twoje liliowce...Gorąco Cię namawiam na założenie wątku. Coś czuję,że masz dużo do pokazania.
Zastanowię się nad hortensją. Na razie moja nowa rabatka nie tknięta od wiosny...Zabiorę się za nią po reanimacji altanki.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Aniu, Kochana ;:167
Wstaw trochę zdjęć :!: ;:303
na pewno znowu Nas zaskoczysz.. ;:224 ;:215
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Witaj Marku!
Dziś wyruszyłam dopiero po południu na ogródek ale zabrałam ze sobą aparat razem z kartą. Dumna jestem ,że wyjęłam ją z komputera.Troszkę się rozgadałam...

Liliowce pełne. Sama jeszcze nie wiem czy jestem do nich przekonana. Są ładne ale takie nie liliowcowe...

Apricot Beauty

Funkcjonuje też pod nazwą Fulva Kwanzo

Obrazek

Duble Firecracker
Brown 1978

Obrazek

NN

Obrazek

Siewka od Tadeo. Premiera.
Kwiat imponującej wielkości.

Obrazek

Fireworks Exploding
Schoter 2009

Obrazek

Super Purple
Dove 1979

Obrazek

Sixth Sense

Pod taką nazwą kupiłam w sklepie ogrodniczym malutkie kłącze w kapersie. Zakwitł po 3 latach.
Ucieszyłam się,że to nie rdzawy

Obrazek

NN

Obrazek

NN

Obrazek

Różyczka zakwitła po raz drugi i tym razem ma do towarzystwa floksy

Obrazek

Teraz kolej na ogrodową faunę

Dochodzące do stołówki kiciory wykorzystały nieobecność kotki strażniczki i rozgościły się w ogródku.

Kocurek (teraz pół kocurek po kastracji) wylegiwał się na trawniku

Obrazek

Jego siostrzyczka dostała na imię Zuzia. Dzika ale bardzo ciekawska.Coś czuję,że lada moment obydwa zameldują się u mnie na pobyt stały.

Obrazek

Ramenedes był dzisiaj bardzo niegościnny. Olał gości i uciął sobie drzemkę w letnim domku.

Obrazek
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Aniu, bardzo piękne masz liliowce. Ja lubię pełne liliowce, za to nie wiem, czy lubię pełne lilie (chociaż u Ani - anabuko1 widziałam śliczną).
Kocurki mnie nastrajają sentymentalnie, bo tej zimy pożegnałam Dankę. Zbyt późno poznałam się na robakach i nie dała rady :( . Dzieci niby małe, ale widać, że brakuje im kotka. Kiedy tylko jakiegoś zobaczą, już biegną pogłaskać. Bardziej zdeterminowany jest Janek. Teraz mama nie chce już kota, więc musimy czekać, aż pójdziemy na swoje.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu a ja chętnie bym wzięła od Ciebie to wysokie ogrodzenie. Ileż powojników mogłabym pod nim nasadzić... ech marzenie... ;:131

Śliczną buźkę ma ta dzika kotka. Twoje serducho jest naprawdę ogromne. Jak Ci się ono mieści w klatce piersiowej? ;:168

Ten pierwszy liliowiec NN ma przecudną paletę kolorystyczną.
Czyli jak ja kupiłam na wyprzedaży w LM małe kłącze liliowca, to nie mam co liczyć na kwiat w przyszłym roku? :oops:
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Anuulla!

Decyzję o o posiadaniu zwierzaka musi podjąć cała rodzina. Zwierzęta intuicyjnie wyczuwają niechęć w stosunku do nich.
U nas w domu zawsze były zwierzaki ale jak odeszły moje dwa koty, które były z nami kilkanaście lat obiecywałam sobie,że już nie wezmę żadnego. Wszystkim ratowanym od śmierci znajdowałam domy i w końcu kolejny uratowany od śmierci i kociej grypy został na stałe. Działkowa dzikuska jest w tej chwili natrętnym pieszczochem ale chorym psychicznie.
Drugi znaleziony w lesie , przypuszczalnie wyrzucony prze okno samochodu podbił serca całej rodziny w ciągu 15 minut.

Taka była jak córa przywiozła ją do domu. Figa momentalnie zaadoptowała maleństwo i teraz dba o mamę zastępczą.
Ta jaśniejsza na 2 zdjęciu to FiFi. Przychodzi do kotki obejmuje ją i czyści jej futerko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aneczko!

W LM są takie kratki trapezowe po kilkanaście złotych. Ustawiłabym takie kratki sadziła powojniki. Właśnie takie planuję kupić na rabatkę. Jest to dobre rozwiązanie gdyż zawsze taką kratkę można odsunąć jak zachodzi konieczność naprawienia albo pomalowania ogrodzenia. Poza tym ktoś mi na forum zwrócił uwagę,że pnącze na metalu może przemarzać. Drewno jest bezpieczniejsze. Szkoda,że nie wiedziałam tego zanim kupiłam metalową pergolę.

To serducho czasem mnie boli jak widzę tyle nieszczęścia wokół. Bezradność jest proporcjonalnie większa do wielkości serducha.
Nie wiem czy te koty wyczuwają mnie na odległość ale zjawiają natychmiast jak tylko wejdę na alejkę. Do niedawno mieszkały na działce starszego pana, który je dokarmiał ale sąsiad obok awanturował się o te koty więc pan przestał je karmić a one przeniosły się w pobliże mojego ogródka. Doszło 3 do nakarmienia. Nie było by problemu gdybym miała na to środki.
Chciałabym im kupić jakąś lepszą karmę ale niestety muszę w tym wypadku patrzeć na ilość. Dostają więc to co mam w zasięgu finansowym i zawsze coś tam w tej miseczce jest. Myślę,że i tak lepsze to niż resztki ze śmietnika.

Moje kłącza zakwitły po 3 latach ale niektóre kwitną już w drugim roku. Wszystko zależy od odmiany. Moja Stella zakwitła po roku.Z kłączy kupionych W LM jago Frans Hals zakwitły mi czerwone drobne pajączki. :(
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

I znowu jestem chora... weszłam... i co? Jejku jakie piękności! Co zdjęcie to mi coraz bardziej oczy powychodziły. Duble Firecracker
Brown 1978, nn oraz siewka od Tadeo to normalnie cuuuuuudo! Przeogromnie te trzy pozycje mi się podobają. Znalazłam miejsce na kolejne 14 liliowców. Czy tylko wiosną się je sadzi?
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Aniu
Liliowce piękności :D Spora kolekcja ci się już uzbierała ..Ja też wolę takie klasyczne odmiany,duży ,pięknie wybarwiony kwiat i nic więcej nie potrzeba Ten nn to może lacy doily
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu , siewki od Tadeo pięknotki ;:138 ;:138 Twoje szpalery , rabaty liliowcowe przy ogrodzeniu bardzo liczne. Bark miejsca to przykra sprawa. A tu nowe odmiany nęcą ;:306 ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”