Mój kącik storczykowy :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój kącik storczykowy :)

Post »

Dufin co ja mogę Ci napisać,dziewczyny już wszystko napisały :-D super że reanimki sobie radzą,pomysł ze słoikiem też super :-D kiedyś tak pomyślałam że sprawdziłby się też jako szklarenka dla jakiegoś malucha :-D a na magicala jestem chora...i to już jest oficjalna diagnoza ;:223
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale piękności pokazałaś jak CI pięknie kwitną lub będą kwitły a magical magiczny ;:167 mam nadzieje, że kiedyś i ja takie cudeńko upoluje.
Co do Twoich reanimków ;:138 widać, że mają u Ciebie bardzo dobre warunki i walczą także myślę że teraz to już tylko z górki :tan . Bardzo ładny przyrost an dend. phal. Ja miałam już duży i taka szczęśliwa byłam a tu wczoraj patrze zgnił mi ;:145 i jestem podłamana. Co do dendr. nob. to ja uważam, że to będą na pewno kwiaty ;:196
Trzymam kciuki za obronę ;:196
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Aniugratuluje korzonka na reanimku ;:138 ;:138 ;:138

Super zdjęcia i kwitnienia ;:108

A muleszek taki słodziutki i zadbany ;:215

Dałaś nam powody do pozytywnie mobilizującej zazdrości ;:108
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Sekunda dziękuję za wizytę ;:168 maluchy dzisiaj mają wilgotność ok. 75 % sama jestem w szoku bo myślałam, że tu w domu mam dużo gorsze warunki.. ale może to wysoka temp. w połączeniu z tacką wody tak działa i to, że sa na półce, więc ogrodzone z 3 stron :)

Filigranowa bardzo mi miło Cię gościć u siebie :wit Korzonki na reanimkach mnie bardzo cieszą, zwłaszcza na Liodoro bo to była moja wielka chciejka.. wiem, ze póki co nie wygląda optymistycznie, bo na trzonie wszystkie stare resztki korzonków pogniły, ale jak tylko wypuści jakieś nowe korzonki to zetnę tą starą brodę :)

Dusia dzięki Kochana :lol: Magical jest ostatnio popularny na allegro, więc szukaj i próbuj :wink:

Karnova dziękuję za wszystko :) Bardzo bym chciała by na D. nobile były kwiaty ale jeszcze za wcześnie. D. phalaenopsis wypuściło już kilka swoich ładnych korzonków, mam nadzieję, że nic mu nie będzie, chociaż mama go niepotrzebnie podlała ;:124 w dodatku do każdego falka nalała wody na podstawkę żeby "parowała" ;] na szczęście stały tak tylko jeden dzień, jeśli mówi prawdę, bo jak przyjechałam i to zobaczyłam to od razu powylewałam.. co innego jakby ich nie moczyła to by podciągnęły tą wodę a ona podlała i mokre jeszcze postawiła w wodzie a niektórym korzonki od dołu wyglądają i gniją przez to :evil:

Kami dzięki wielkie ;:168 zazdrościć nie ma czego, bo każdy z nas ma coś innego godnego uwagi :) ale z maluchami fajna przygoda a kosztują niewiele więc polecam spróbować kilka na próbę ;:333 Radość będzie tym większa gdy zakwitną, chociaż do tego daleka droga.. póki co cieszy mnie każdy korzonek i listek :D
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwszy kwiat mojego zapączkowanego :roll:

Obrazek Obrazek

Drugi pączuś już jest taki nabrzmiały, że też powinien się dzisiaj zacząć otwierać :wit

Pozdrawiam Ania!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

Temu zamkniętemu w słoiku zrób otworki w folii, bo musi być odparowywany nadmiar wilgoci.

Kwitnienia piękne i takie obfite. I co, nie wypieszczone? Już nie bądź taka skromna. Młotkiem w łepetynę się należy ;:124 za to małe kłamstwewko :wink:

Piwko Fantay to inaczej Sorrento. Ja takiego nabyłam właśnie pod tą drugą nazwą.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzika pisze: Piwko Fantay to inaczej Sorrento
;:306 ;:306 ;:306 oj dzika dzika :D Myślami jesteś gdzieś daleko na wczasach :D Dziękuję Kochana za info. Wiesz ja go w ogóle nie identyfikowałam, Dusia ma identycznego i taką nazwę wyszperała a ja skorzystałam ;:306 ale skoro to nie to, to bezpieczniej będzie je w ogóle nie nazywać jeśli nie miału etykietki ;)

A ten w słoiku to własnie znalazłam info że na tym polega ta metoda by był szczelnie zamknięty do czasu gdy nie pojawi się coś niepokojącego w postaci pleśni itp ;:218 sama byłam zdziwiona ale póki co jest ok a jako, ze będę teraz w domu cały czas i będę mieć na niego oko to chyba go tak jeszcze przetrzymam jakiś czas.. Chociaż te dziurki wydają się rozsądne bo w dalszym ciągu miałby dość wysoką wilgotność inicjująca wypuszczanie korzonków, bez ryzyka grzybka..

Aaa.. dzika.. pełna nazwa to było własnie Phal. Piko Fantasy (=Sorrento) czyli to jedno i to samo ;) teraz spojrzałam :D

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejna niespodzianka... Przyglądałam się mojemu zielonemu D. phalaenopsis i na starej przekwitłej pseudobulwie zauważyłam, ze jedna sucha łuska dziwnie odstaje.. oczywiście rozbabrałam ją i ujrzałam takie cuś :shock:

Obrazek Obrazek

To chyba będzie keiki prawda? No bo cóż innego? I teraz pytanie.. co zrobić z takim keiki gdy będzie już mieć swoje korzonki? Rozdzielić i posadzić? Bo mówi się zawsze by nie sadzić pojedynczych pseudobulw ale to się chyba tyczy podziału rośliny prawda? Chętnie bym je wsadziła w doniczkę razem z tym Dendrobium aby się nieco "zagęściło" ;:204

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p

Post »

Dufin mówicie o tym co wkleiłaś zdjęcia? bo jakoś taki niepodobny do piko fantasy ;:306

Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Duśka Piko jest na 74 str. w poprzedniej "sesji" ;:306

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p

Post »

;:306 tak tez przypuszczałam że nie o tym ta rozmowa ;:306 ale upewnić się zawsze można ;:306

Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23

Post »

:wit
Aniu Twój Magical w porównaniu z moim jest przepiękny ;:oj Taki wysoki, rozgałęziony i dwupędowy ;:oj Ciekawe czy mój kiedyś też taki będzie ;:173

Pozostałe równie piękne ;:138 ;:138 ;:138 Fajnie, że teraz masz wszystkie razem u siebie :D

Gratuluję korzonka, a właściwie korzonków na reanimkach ;:138 ;:138 ;:138 Teraz już na pewno ładnie pójdą do przodu ;:138

Maluchy rzeczywiście mają się u Ciebie dobrze :D Życzę Ci, aby wszystkie ładnie i zdrowo się chowały i miały piękne przyrosty ;:215
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj Dusia, Dusia Obrazek

Magdzia Magical rzeczywiście jest piękny, uwielbiam go, mimo, że troszkę kwiatów mu już obleciało..Wiesz w miejscy w którym jest pęd wychodzi jakby drugi, ale ten łebek tkwi tam i nic się nie zmienia, więc chyba nic z niego nie będzie.. Może zaszkodziłam zraszaniem, albo musi odreagować po trudach podróży i ruszy gdy stare przekwitną..

Dzisiaj mama była w tesco i przyniosła mi storczyka, bo była dostawa za 19,90 zł ;) mama się chyba wkręciła na dobre, mimo, ze u siebie ich nie chce, bo a to miejsca nie ma a to zawadzają o firankę a to do kącika by się kwietnik przydał.. ;:306 ale i tak się pewnie skończy na tym, że część do niej przeniosę, bo gdy będzie mi ich przybywać to u siebie w pokoju na pewno się nie zmieszczę :roll: Chooociaaż.. kupiłam dzisiaj karnisze na zazdrostki i planuję zacieniować moje południowe okno od dołu, by listków nie parzyło i postawić je na parapecie, wówczas zrobi się miejsce dla jakichś 5 storczyków :D Trochę to głupio będzie wyglądać bo i firanka i zazdrostka ;:124 no ale co zrobić, nałóg silniejszy :D

A oto i nowy storczyk.. szału nie ma, ale przynajmniej nie mam białego z czerwoną warżką.. u nas w mieście ciężko trafić na coś ciekawego więc cieszę się z każdego prezentu, bo najważniejsze są chęci i to, że ktoś chyba zaczyna dzielić ze mną nałóg ;:306

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p

Post »

bardzo ładny phal. red lip ;:oj takie prezenty zawsze mile widziane ;:108

Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no w sumie kwiatów ma tylko kilka i kilka pączków, które mam nadzieję rozwinie, no ale tak jak mówię, u nas ciężko kupić coś ładniejszego za niższą cenę.. a przecież następne kwitnienie może mieć dużo ładniejsza i obfitsze :) Mama mówi, że chciała mi kupić miniaturkę, ale już takie wymemłane stały a wyboru tez nie było. Był ładny fioletowy ale już wie, że takich nie chcę ;:224 a że duży był niewiele droższy to wolała wziąć dużego :D

Pozdrawiam Ania!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”