Ogród Linety 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Linety 2

Post »

Drogie Koleżanki, wróciłam bezpiecznie, ale padam na nos, więc odpowiem wszystkim jutro. Będzie też kolejna odsłona eksperymentu herbacianego. :)
Ściskam Was!
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochanie odpoczywaj spokojnie .Ja poczekam nawet do jutra.A eksperyment herbaciany mnie interesuje ;:65
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Dzień dobry! :wit
Jak dobrze znów rozpoczynać dzień z myślą o ogrodzie i roślinkach. :)
Dziś dzień dłuższy już o dwie godziny i 28 minut. Niesamowite, a przecież jeszcze jest luty.
Jest wprawdzie jakoś szaro, ale wstaje dzień.
Mam za sobą już trzy wyjścia na trawnik z moim małym niuniem i wielkie zmywanie podłogi po nocy. :)
Uczenie go załatwiania się na dworze trochę potrwa, zwłaszcza że nie zawsze przecież jestem przy nim, żeby natychmiast wynieść go na zewnątrz.
Eksperyment herbaciany chyba można uznać za udany. Pojawiły się siewki ostróżek i można uznać, że wynik jest taki sam, jak poprzednio przy lwiej paszczy: gęściej i szybciej wschodzą nasionka moczone w wodzie, moczone w herbacie na drugim miejscu, a suche nasionka potrzebują więcej czasu. Zrobię zdjęcia, gdy będzie jaśniej.
W wazonie rozwinęły się pięknie kwiatuszki forsycji, wiosna w domu jak należy! :)
Z całego serca chcę wierzyć meteorologom, którzy podobno ogłaszają koniec zimy w naszej części Europy. Mam nadzieję, że się nie mylą.
Życzę Wam wszystkim pięknego i udanego dnia.
Na koniec zostawiam parę zdjęć z miejsca, gdzie właśnie spędziłam ostatnich parę dni. Kolorowe orchidee:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne storczyki! Ten trzeci mi się bardzo podoba! Ja mam jednego wyciągnietego ze śmietnika. Jest biały i chyba mnie lubi, bo regularnie kwitnie! No i hipeastrum imponujące. Ja jedno zmarnowałam i nie próbowałam więcej...
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Gosiu,dobrze,ze szczęśliwie wróciłaś.Storczyki piękne,lubię je,ale bez wzajemności,bo wszystkie padają u mnie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

:wit Witaj Gosiu dobrze,ze szczęśliwie wróciłaś do domku :wink:
Piękne i śliczne storczyki :)
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Gosiu, cudne orchidee!
Ciesząc się z Twojego szczęśliwego powrotu, pozdrawiam,
A
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Dzień dobry!
Dzień dłuższy od najkrótszego w roku o 2 godziny i 36 minut. :)
Wczoraj sporo czasu spędziłam w ogródku, chociaż prac wiosennych wykonałam niewiele. Głównie cięłam na kawałki wycięte drzewka, tak żeby zmieściły się do kominka. Trzeba było wyciąć dwa stare iglaki i jedną wierzbę (tę, po której piął się powojnik) ze względu na prace budowlane. Powojnik został wykopany i zabezpieczony, powędruje w nowe miejsce, podobnie jak niebieski hibiskus syryjski i wiciokrzew.
Było tak pięknie i ciepło, że porozkładaliśmy na powrót wybiegi naszego królika i wypuściliśmy go na kilka godzin. Ależ był szczęśliwy po całej zimie w klatce! Ciekawe, czy dzisiaj też będzie na tyle ciepło, żeby go wynieść na powietrze.
Dziś na razie znowu przymrozek, kryształki lodu chrupią pod nogami. Ale i tak pachnie wiosną dookoła.

Pewnie się powtarzam, ale i tak wklejam zeszłoroczne zdjęcia w nadziei, że przyjemnie je będzie pooglądać, nawet jeśli nie są nowe.
To fuksja kwitnąca w doniczce na stole na tarasie.

Obrazek

A to jaśminowiec, który pięknie kwitnie, ale nie pachnie.

Obrazek
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Gosiu fuksja piękna a i jaśminowiec wpadł mi w oko ;:224
PS Króliczka masz? A foteczka futrzaka się jakaś znajdzie ;:173
Buziaczki i miłego dzionka ;:196
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzień dobry Gosiu, u nas też był przymrozek i w związku z tym na trawniku rano osiadł szron. Ale już w tej chwili świeci piękne słońce i stało się radośnie na sercu.
Czytam, że już pracujesz na dobre w ogródku. Ja też działam, bo wszystko tak szybko się toczy; boję się, że po prostu nie zdążę z tym calym ścinaniem, strzyżeniem, sprzątaniem. Niedługo już nawozić będzie trzeba. MIłego dnia życzę :D
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Miałam identycznego jasminowca i go zmarnowałam na własne życzenie,rozrósł się i nie było mu dobrze w tym miejscu co rósł,wykopałam go i posadziłam przed blokiem bo żal było wyrzucić..i pogniewał się chyba na mnie szl...g go trafił
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ja właśnie od rana robiłam porządek w fuksjach i na 12 jakie miałam nie wiem czy ze 3 sztuki będą.Płakać jednak po nich nie będę,bo za dużo miejsca w garażu zajmują.Trzeba w końcu zmądrzeć i dać sobie spokój z tymi donicami.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Oj, fajnie byłoby mieć jaśminowca przy tarasie...
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Dzień dobry!
Dzisiaj w Opolu mokro i ciemno, ale nadal wiosennie. :)
Niestety, na ogród nie będę miała czasu, bo najpierw trzeba posprzątać dom, a po południu wyjeżdżamy. Na szczęście tylko na dwa dni.
Dzień już dłuższy od 2 godziny i 40 minut, to naprawdę kawał czasu.
Ale nie przestaję dokarmiać ptaszków, bo jeśli już próbują składać jaja i zaczną się wylęgać pisklęta, to chcę im chociaż ułatwić zdobycie żywności.
Podobno od 1 marca ma być u nas nawet 15 stopni! Oby się sprawdziło, to będzie można zacząć grillować na tarasie. :) Już nie mogę się doczekać. Jedzenie na tarasie to jedna z największych przyjemności, jakie mamy dzięki mieszkaniu w domku. :)

Dziękuję Wam gorąco za wizyty i komentarze, i przepraszam, że wciąż nie odpowiadałam indywidualnie. Mam nadzieję, że zrozumiecie, czasem każdy jest zawalony robotą. Postaram się to nadrobić, na tyle, na ile wyświetlają się poprzednie wpisy.

Paulii, cieszę się, dziękuję i serdecznie Cię pozdrawiam. :wit Tak, rzeczywiście nadal widać różnicę w doniczkach z siewkami, wprawdzie niewielką, ale jednak, na korzyść zwykłej wody. A najsłabiej wypadają suche nasionka, więc moczenie to jest to. :)

Miłeczko Takasobie, ten trzeci storczyk rzeczywiście był ciekawy, koloru limonkowego. Pierwszy raz widziałam taki w doniczce, nie na zdjęciu. A ten Twój biały pewnie Ci się odwdzięcza za uratowanie życia. :) A z hipeastrum nie rezygnuj, szkoda by było, to naprawdę piękne kwiaty.

Małgosiu, wybacz małoduszność, ale trochę mnie pociesza, że chociaż cokolwiek z roślin Ci się nie udaje. :D Mnie się nie udaje wiele prób hodowania czegoś. Może przestanę myśleć o sobie, że jestem beznadziejną ogrodniczką. Aż trudno uwierzyć, że storczyki nie chcą rosnąć u Ciebie, skoro wszystko inne rośnie i kwitnie jak szalone.
A fuksje na pewno wynagrodzą Ci zmartwienie w ciągu sezonu. Szkoda tych, co padły, jednak zima zawsze pociąga za sobą jakieś koszty, nawet tak łagodna jak tegoroczna.

Aguniu, prawda? Musiałam zrobić im zdjęcia, bo tak się pyszniły pięknymi kwiatami. :)

Moniś, dziękuję. Fuksja jakoś przetrwała zimę i mam nadzieję, że w tym roku też zakwitnie obficie. A jaśminowiec jest śliczny, ale nie pachnie. Gdybyś jednak chciała...
A zdjęcie króliczka zaraz zamieszczę. Szkoda, że dzisiaj pada, raczej nie da się go wypuścić na dwór.

Wandeczko, no właśnie, trudno nadążyć, bo wiosna nas w tym roku zaskoczyła, niczym zima drogowców. :D Dobrze, że mamy już tylko przymrozki, oby już tak było do maja.

Dorciu, dobrze że mówisz, nie będę nawet próbowała go przesadzać. A gdybyś chciała jakiś patyczek do ukorzenienia, to proszę bardzo.

Aniu akl, pewnie, że fajnie, ale przy tarasie wolałabym jednak, żeby był pachnący. Jeśli jednak chcesz, to patyczek dla Ciebie też się znajdzie. :)

Ściskam Was wszystkie i życzę pięknego dnia!

Zdjęcie króliczka

Obrazek
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Wędrowniczka z Ciebie :D
Mnie też nie wszystko się udaje, wiele roślin już przepadło. Może za mało starań dokładam, żeby im się dobrze rosło. No i jakoś najmniej serca mam dla doniczkowców :oops:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”