Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1

Zablokowany
Evy_
100p
100p
Od: 30 sty 2011, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lithops - żywe kamienie

Post »

Jak tam Wasze kamyczki :?: Ja zaglądam do swoich raz na tydzień, to widzę że coś rosną :D Ale jak mam je zrosić, to serce o mało mi nie wyskoczy, żebym czasem nie przelała ;:219 Nie na mnie chyba takie nerwy ;:223
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie. Piękne kamyczki macie.
Ja w tym roku kupiłam nasionka i ani jedno nie wykiełkowało :( Ale rodzynek brazylijski tej samej formy takla sama lipa... Niestety tylko takie były u mnie w marketach :( No nic trzeba czekać do przyszłej wiosny i kupić kolejne.
x-k-ka

Post »

wczoraj minął miesiąc od posiana nasionek , moje 1 miesięczne dzieciaczki

Obrazek

jeszcze trzymam je po folią . Kiedy całkowicie można odkryć sadzonki spod folii ?
Evy_
100p
100p

Post »

Ale fajne bąbelki ;:oj Moje mają prawie 2 miesiące, ale wciąż je trzymam pod folią :wink: zraszam raz na tydzień, i na razie nie wietrze, przewiew maja tyle co przy zraszaniu :wink:

Zaglądałam do moich przed chwilką, i coś mnie niepokoi :( Zaczyna rosnąć jakby mech :( Może jednak najwyższy czas aby w przykryciu zrobić kilka większych dziurek :?: HELP :!:
Awatar użytkownika
marektbg
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 mar 2014, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na zdjęciu powyżej też widać mech. To nic strasznego ale należy zmniejszyć wilgotność. Ja mam w każdym pojemniku z nowymi roślinkami trochę mchu kiedyś się tym przejmowałem teraz już nie.

Co do ściągania folii - po miesiącu dwóch roślinki muszą nieco nabrać masy bo odkrywanie maluszków za szybko kończy się ich przesuszeniem. Te z ostatniej fotki jeszcze bym z miesiąc potrzymał pod folią bo są malutkie i jeszcze za mało mięsiste.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
slonik
50p
50p
Od: 21 paź 2013, o 15:31

Post »

Mam pytanie, czy po kwitnięciu Litopsów pozostają wam takie jakieś resztki kwiatu na roślinkach? Jeżeli tak to czy zostawiacie je czy odcinacie ręcznie?
Pozdrawiam, Kuba
Awatar użytkownika
marektbg
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 mar 2014, o 20:50

Post »

Tak zostają końcówki po kwiatach - ja je zostawiam
Awatar użytkownika
slonik
50p
50p
Od: 21 paź 2013, o 15:31

Post »

A jak pojawiają się nowe kwiaty, to te końcówki same odpadają, czy coś innego się z nimi dzieje?

Przy okazji, wynosicie swoje Litopsy na zewnątrz gdy temperatury nocne spadają poniżej 10 stopni?
Pozdrawiam, Kuba
x-k-ka

Post »

marektbg dzięki za podpowiedź. Moje "chuderlaczki" jeszcze pomęczę z miesiąc pod folią . Sama nie wiem jak ten zielony nalot ( nie przeszkadza mi to) mógł się tu znaleźć podlałam tylko 1 x w miesiącu od dołu i codziennie wyjmuję je spod folii na jakieś 3 godz. na świeże powietrze a i tak cały czas mają wilgotne podłoże ( nie zraszam ;:185 ).Na słońcu ich nie trzymam ale najważniejsze że są i są pilnie obserwowane :shock:
Jirafka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 maja 2014, o 13:51

Post »

Witam,
Jestem tu nowa :) mam jeden żywy kamień już od jakiegoś czasu (chyba z 1,5roku) i otóż dziś zaobserwowałam coś dziwnego, a mianowicie mój kamyk pękł i coś z niego chyba będzie wyłazić. Początkowo się ucieszyłam, że to kwiat, ale teraz wyczytałam, że mogą pękać od zbyt dużego podlewania. Ogólnie jestem osobą, która rzadko podlewa kwiatki, jednak ostatnio wysiałam pomidory i dość często zaglądam na parapet więc teoretycznie mogłam go przelać. Załączam zdjęcie mojego przerwanego kamyka. Proszę o komentarz czy go popsułam czy to normalne zachowanie. Zdjęcie niestety robione komórką więc kiepsko z ostrością!
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam! :D
Obrazek
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Twój kamyczek wygląda bardzo ładnie, a pękł... i nie jest to złe, roslinka przechodzi wylinkę można by powiedzieć, wychodzą nowe "listki" i to podwójne. One w ten sposób rosną, rozrastają sie. Teraz nowe listki będą pobierać składniki odżywcze ze starych listków i z czasem się one zasuszą (te stare).
Evy_
100p
100p

Post »

Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale na tych upałach, to przez szybę grzeje aż parzy, odkryłam te moje maluchy, i trzymam je tak już odkryte od 48h. Bo niestety w ciągu ostatnich 2 dni, za nim je odkryłam, to padly 4 sztuki i to takie pulchniutkie ;:145
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

Pamiętam moje zdziwienie jak ktoś napisał, że podlewa swoje Lithopsy max dwa razy na rok. Nie sądziłam, że tyle wytrzymają. A jednak to prawda. Ja swojego podlewałam ostatnio w zeszłym roku, gdzieś pod koniec sezonu. Czekam z kolejnym do końca wylinki i pierwszego pomarszczenia nowych listków. Trwa to bardzo długo. Tak długo, że dziś trochę mu pomogłam i zerwałam kawałek zupełnie suchej skórki. Może to go trochę ruszy z miejsca:

Obrazek
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
x-k-ka

Post »

Czy takie 2 miesięczne kamyczki z wysiewu można już odsłonić na dobre spod folii? i całkowicie wystawiać na pełne słońce? czy na razie trzymać je cieniu , jak często je podlewacie . Szukałam w Google i wyczytałam że w okresie letnim podlewać 1 raz na 2 tyg od podstawki i trzymać jakieś 20 min. Wodę ostałą wylać. Robicie tak?
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

marlenka pisze:Pamiętam moje zdziwienie jak ktoś napisał, że podlewa swoje Lithopsy max dwa razy na rok...
Ja tak pisałam :heja
A Twój kamyczek bardzo ładny :wink:
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”