U mnie też owoce są duże, jak u Tastona. Nie u wszystkich odmian, u kilku, ale są bardzo ładne. Nasiona siałam później, dobrze po 20 kwietnia. Sadzone do gruntu po 20 maja. W tym roku słońca jest u mnie ogrom, upały były takie, że nie pamiętałam, że w Polsce takie może być lato. Było za mało deszczu, ale jakoś sobie dynie radziły. W poprzednich deszczowych latach dynie sporo później miały takie owoce.
Taston, dynie możesz jeść, kiedy chcesz, możesz i teraz. Uważam jednak, że warto je zacząć jeść później, nie wcześniej niż pod koniec września. Wtedy dopiero dynia nabiera smaku. W sumie zaleca się po zerwaniu jeść dynie po ok. 30 dniach, wtedy dynia zaczyna być najlepsza. Teraz jest czas na cukinie, patisony, dynia to warzywo na całą zimę. Ale oczywiście jeść ją można, kiedy kto chce.
Ganio4, dynie śliczności
