Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

No to i ja potraktuję swoje malwy miedzianem, jeszcze w tym roku mogę, z tego co czytam?, mam młode sadzonki i chciała bym żeby w przyszłym wyglądały, bo w tym niestety liche miałam.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Krysiu, a ja mam takie pytanie. Jeśli chodzi o róże, to Miedzianem spryskuje się je tylko w okresie bezlistnym, czyli wczesną wiosną, no i teraz, gdy zgubią już liście. Zrobilam to wiosną.
Ale czy ta zasada nie stosuje się do innych roślin? Bo czytam, że spryskujesz sadzonki na przykład malw. No i mam wątpliwości. Ja to z tym jest?

Aha, super dzielżany :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Może i ja sie skuszę na malwy w przyszłym roku ,bo uwielbiam te kwiatki a i dobre sa na herbatkę .moja babcia zawsze robiła taki miszmasz .Mnie przeraża ta rdza bo też miałam białą piękną pełną malwę ,ale każdego roku było to samo ,wiec z niej zrezygnowałam
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Locutus szczęściarz z Ciebie - nawet owady Cię kochają i nie kąsają... bo 2 razy w życiu to o wiele za mało.
Przygoda z mrowiskiem teraz we wspomnieniach wywołuje uśmiech ale wtedy w oczach dziecka to strach i łzy - bolesna przygoda.
Za miłe słowa pod adresem kwiatów wielkie dzięki.

Keetee wolałąm się upewnić co do Szczawików .

Ewiczka52 Ewciu dzieci w tym wieku każdego dnia graja inną rolę więc do dorosłości jeszcze niejednego spróbują.

Iwona0042 Iwonko trzeba zadbać bo inaczej nic nie będzie.
W tym roku jestem wyjątkowo rozżalona na rozszalałe choroby i szkodniki ssąco-gryzące itd.
Nigdy nie używałam takiej ilości środków jak w tym sezonie a ja jestem wielka zwolenniczką ekologi i we mnie az huczy ze złości na bezsilność.

wanda7 Wandziu specjalista w tej dziedzinie ze mne lichy bo wykształcenie nie w tym kierunki ale dużo czytam ...
Informatory a także rożne strony internetowe o pielęgnacji roślin podają,że Miedzian 50 WP jest odpowiednim środkiem na mączniaka rzekomego i na szara pleśń. A choroby te występują własnie teraz .
Wiosną w okresie bezlistnym także stosujemy przy okazji oprysku drzew owocowych.
W imieniu dzielżanów dziękuję - coraz bardziej chyle czoła przed kwiatami z lat dziecięcych.

JAKUCH Jadziu mnie też przeraża ta rdza czy jakaś inna ch ... ale podjęłam kolejne wyzwanie.
Marzy mi sie wielka kępa Malw, przed nią Floksy w kilku kolorach a najniżej ogromne liście Bergenii tuż przy trawniku. A jeszcze lepiej gdyby taki widoczek był na tle Miskanta olbrzymiego - moje marzenie.
czasu ostatnio mało wiec tylko kilka fotek z oddali
Rudbekia naga wyjątkowo obficie kwitnie i długo. Pierwsze kwiaty pojawiły sie w ostatniej dekadzie lipca.

Obrazek

Makleja widoczna częściowo po lewej stronie w tym roku szybciutko zaczęła gubić pożółkłe liście - czyżby poczuła jesienny powiew
Obrazek

To rzadko fotografowany zakątek na działce.
Jesienią z racji słonecznego koloru Wiciokrzewu japońskiego i Rozchodników rozpoczynających kwitnienie zaczyna nabierać barw całkiem odmiennych niż na początku sezonu
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Świetnie skomponowana rabata! ;:138 Bardzo mi się podoba. Mam nadzieję wkrótce zobaczyć na własne oczy te Twoje cuda ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Krysiu kupiłam miedzian i mogę teraz spryskać malwy, a potem wiosna jeszcze raz?, a rabatka urocza, to są położone doniczki ceramiczne?
Awatar użytkownika
amatorka015
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 17:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękna ta ''jesienna'' rabata ;:167 Wszystko ładnie do siebie pasuje a ten karmnik dla ptaków na starym pniu drzewa ;:138
ZAPRASZAM.. JUSTYNA
Dorobek Amatorki
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Krysiu ;:168 rabata z rozchodnikami bardzo udana ;:333 przypomniałaś mi o moim wiciokrzewie japońskim ,straciłam z nim kontakt wzrokowy... :;230 a też go posadziłam przy pniu po ściętej brzoskwini ale tam teraz króluje rumian żółty... :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Powiem Ci, że uroczo prezentują się Twoje zakątki późnego lata!
Uśmiechnę się potem o tego bardzo ciemnego rozchodnika.
Widać Twoją opiekuńczą rękę, bo wszystko jest na swoim miejscu i doskonale współgra z resztą!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Krysiu, :wit przypomniałam sobie,że jesienią zebrałam z rabatki przyblokowej nasiona tej rudbekii nagiej bo bardzo mi się podobała no i nasiona do tej pory mam w domu..jak myślisz czy wysiać je teraz czy wiosną dopiero?
Miłego dnia! :)
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękna ta rabatka z rozchodnikami . Też mam kilka kolorów ale jeszcze malutkie kępki oprócz różowych te już ładnie narosły .. Też lubię malwy w tym roku miałam tylko dwie ale teraz mam kilka sadzonek , Może na drugi rok będą ładniejsze ,.. Ja ich od wiosny zlewam tak jak i róże gnojówką z pokrzyw i krwawnika i z dodatkiem mydła potasowego , jak na razie nie mam rdzy ani innych chorób ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Krysiu, czy mogę ściąć liście piwonii? Korci mnie to już bardzo, a nie chcę im zaszkodzić. ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Christinkrysia ? To było na wczasach z rodzicami (jednak miniony system miał swoje zalety ? jak na przykład wczasy pracownicze ? wiele wspaniałych momentów spędziłem na nich z rodzicami, których w obecnym systemie na żadne wakacyjne wojaże stać by nie było)... Pamiętam ten rozpaczliwy bieg do pokoju w ośrodku wczasowym (szczęśliwie było to na jego terenie) i zrywanie spodenek i gaci jeszcze w biegu... :;230 No cóż ? rzeczywiście może i wtedy przyjemnie mi nie było, ale za to teraz z perspektywy czasu co sobie to przypomnę, to wyję ze śmiechu. :;230

A owady ja lubię i one mnie lubią i jakoś się dogadujemy. ;-) Nawet poskrzypka liliowa pierwsze co zrobiła, jak mnie zobaczyła z aparatem, to wlazła mi na rękę. :;230

Poza tym ? bardzo ładne fotki. Jak zwykle zresztą. :wink:

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu ;:167 Witaj ;:196 Ale mnie miło zaskoczyłaś ;:138 ;:138 ;:138 Dzięki bardzo , bardzo ;:168 Przesyłka dotarła rano - już posadzone w półcieniu - czy tak ?????
Przepraszam że nie zaglądałam , ale po przyjeździe nie wiem co pierw robić , trudno mi wszystko ogarnąć :oops: Obiecuje nadrobić zaległości ;:108
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję .
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Krysiu kochana paczucha dotarła jestem mega zadowolona, piękne sadzonki, no i mistrzostwo pakowania, jestem w szoku jak świetnie to wszystko zabezpieczyłaś po prostu ekstra, widać, że nawet przy ich pakowaniu wkładasz masę serca, więc na pewno będą pięknie rosły, a na przyszłość muszę odgapić ten sposób. Serdecznie (nie) dziękuję, jejku jak się cieszę, setki buziaczków ;:196 ;:196 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”