Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4

Post »

Wczoraj głośno krakały wrony a dzisiaj ;:oj rano ze zdziwieniem zobaczyłam białe dachy .W ogródku na razie nic nie pomroziło ,ale trzeba już pownosić domowe roślinki .Teraz natomiast piękna słoneczna pogoda .Praktycznie mam już wszystko zrobione tylko teraz czekam na róże ,które mają nadejść
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Irenko...teraz dopiero spostrzegłam swoją pomyłkę.. :;230 . Oczywiście że miałam na myśli ciemiernika a nie powojnika. Ty jednak dobrze pomiarkowałaś. ;:196 . U mnie dziś w nocy - 4...jak na pierwszy przymrozek to sporo. Jutro bez względu na pogodę jadę na działkę. Ostatnie kolorki pewnie zmroziło :wink: , ale chociaż wykopię co konieczne i przywiozę do domu. Przesyłam... ;:3
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Irenko, dziękuję ale moja wiedza o roślinach jest wybiórcza i koncentruje się tylko na części roślin. Akurat astry od dwóch lat lubię szczególnie i trochę o nich czytam.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pogoda u mnie na tyle łaskawa, że jeszcze nie mroziło, za to pada od tygodnia, więc w ogrodzie nic nie robię. Jednak dalie i aksamitki ciągle kwitną, więc mimo deszczu nie jest bardzo ponuro.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jadziu u nas też był przymrozek, roślinom się dostało, hortensjom, aksamitkom i marcinkom pociemniały listki i kwiaty. W ogródku mam jeszcze trochę pracy, wykopywałam cebule lilii i okazuje się, że prawie połowę musiałam wyrzucić, były pognite i niewyrośnięte, pozostała też część warzywniaka do przekopania i na bieżąco liście do grabienia. Ciekawa jestem jak przezimują ci róże posadzone jesienią.

Zeniu takie drobne pomyłki zdarzają się, o sobie lepiej nie wspomnę. U nas też był przymrozek i kwiaty, które kwitły pociemniały. Również wykopałam cebulki kroksomii i lilii, jeszcze mam do wycinania różne badyle jak piwonie czy rudbekie no i warzywniak do przekopania.

Jacku to co widzę czy czytam na twoich stronach to twoja wiedza jest dość obszerna i dotyczy wielu roślin. Astry również lubię, mają ładne kwiaty i tworzą piękne, kolorowe widoki ale trzeba mieć wiele miejsca żeby je posadzić.

Ewuniu u nas przymroziło i wszystko co kwitło zostało zmrożone, deszcze też padają, zresztą jest tak prawie od lata, myślałam, że teraz jesienią będzie lepiej ale nic z tego. Dzisiaj mamy przebłyski ;:3 zaraz jest raźniej. :D

Te widoki to wspomnienie

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Irenko piękne zdjęcie w przyszłym roku jak będę miała trawnik to też będzie pięknie.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Irenko w sezonie róże wspaniale Ci kwitły, choć myślę, że jakieś pojedyncze kwiaty jeszcze się zdarzają.
U nas także przymroziło porządnie i kwiaty hortensji stały się brązowe, a liście z drzew lecą na potęgę.
Chociaż w ogrodzie jeszcze kolorowo za sprawą astrów i chryzantem, ale to już jesień niestety i ogród tak bardzo nie cieszy, a i pracować w nim nie ma tej mobilizacji.
Ja lilii na zimę nie wykopuję, ubytki uzupełniam wiosną.
Pozdrawiam Cię serdecznie. :)
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Irenko-śliczny ciemiernik....taki pełny i kolorek ma ładny...moje przemarzły w zimie i ciekawe czy coś z nich będzie.
śliczne astry jesienne- a mówiłaś że nie masz jesiennych kwiatów ....
a wspomnieniowe zdj śliczne.....wpadła mi w oko werbena.....cudnie kwitła.....
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Irenko, piękne wspomnienia!
trzeba mieć wiele miejsca żeby je posadzić.
Z mojego skromnego doświadczenia mogę powiedzieć, że jest sporo astrów niewielkich rozmiarów i mało ekspansywnych, np. astry gawędka (amelus), wrzosolistne (ericoides) czy karłowe (pokazywałem nowoangielskiego 'Purple Dome' czy sedifolius 'Nanus'). I oczywiście astry kwitnące na przełomie wiosna-lato: alpejskie i tongolski. Takich szukaj, jeśli chcesz niewielkie (niekłopotliwe) astry.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Różyczki jeszcze pięknie kwitną ,więc trzeba nasycić swoje oczy ich widokiem .Zieleń jak na tę porę roku energetyzująca .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Trawnik jednak musi być, stanowi piękne uzupełnienie innych nasadzeń i jednocześnie tło.
Lubię gdy w ogrodzie widoczne są jakieś formy przestrzenne, ciekawe nasadzenia zróżnicowane kształtem i kolorem, a jak to ładnie pokazać bez trawniczka ?
Twoje ostatnie zdjęcie na tej stronie wyraźnie to pokazuje.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Geniu dziękuję ;:196, twój ogródek bez trawnika też jest piękny i kolorowy, mało kto ci dorówna ale trawnik na pewno doda uroku i podkreśli piękno kwiatów.

Tajko pojedyńcze kwiaty kwitły ale mróz je zmroził, szkoda marcinków bo też im się dostało. Lilie musiałam wykopać i zrobić przegląd ponieważ latem bardzo słabo kwitły, miały mało kwiatów, po wykopaniu zobaczyłam ile jest zgnitych, wiosną będę musiała dokupić. Za pozdrowienia ;:196.

Grażynko za miłe słowa dziękuję ;:196. Ciemiernik po przemrożeniu powoli wraca do życia. Wspominasz o swoich ciemiernikach, jeżeli do tej pory nie wypuściły żadnych listków to pewnie przemarzły. Jesiennych kwiatów w tym roku mam mało a chryzantemek wcale, wymroziło. :(

Jacku dziękuję ci za wskazanie takich ciekawych odmian asterków, rzeczywiście są piękne :D. Po zimie na pewno będą jakieś puste miejsca więc będzie czym uzupełnić tylko najpierw muszę je zdobyć.

Jadziu różyczki już nie kwitną pozostały tylko pąki, nie wiem czy po przemrożeniu jeszcze zakwitną. Zostały tylko zielone iglaki i trawniki. :(

Witaj Mariolko dziękuję za miłe słowa. Nie wyobrażam sobie ogródka bez trawnika, kwiaty i rośliny najładniej wyglądają na zielonym tle ale również iglaki świetnie się nadają dla różnych kwitnących krzewów np. róż czy hortensji, pracy też jest o wiele mniej. :D

Z iglakiem w tle

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krokosmia niesamowita :D U mnie wciąż bez przymrozku, ale cały czas pada, nie mam pojęcia, kiedy zdążę przekopać warzywnik. Pilniejsze przygotowanie rabaty pod róże, bo chcę posadzić je przed zimą na właściwym miejscu. Tymczasem leje i mży na zmianę :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Irenko, poczytałam o tym chomiku w necie. Okazuje się, że to nasz rodzimy gatunek, ale bardzo rzadki. U mnie niedaleko sa pola. Pewnie tam żeruje, a u mnie mieszka.
Wolę jego niż szczury, a te tez miałam na działce. Mój Fleszor złapał 2. A tego chomika jakoś omija.
Piękna Krokosmia. Moja nie dosyć, że nie zakwitła to jeszcze przepadła.
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

Irenko, z okazji imienin wszystkiego najlepszego , zdrowia radości i zadowolenia ze swoich roslinek. ;:196 ;:167

Obrazek
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”