Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

Izuniu piękna kolekcja czosnków, masz ich naprawdę sporo, u mnie jedynie spiralny na skalniaczku :D Bardzo go lubię, pięknie wygląda, a i teraz te uschnięte kwiatostany świetnie się prezentują :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Izo, ciekawy przegląd czosnków :!: Gratuluję sporej kolekcji ;:63
Rośliny przy takiej pogodzie trochę jak na przedwiośniu są trochę skołowane :)
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izuniu ;:167 popodziwiałam Twoje czosnki :wit
Jak tylko spotykam cebulki czosnków, to kupuję, bardzo je lubię :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Też bardzo lubię czosnki ( jak zresztą wszystkie cebulowe... :oops: ) i mam ich sporo u siebie.To wdzięczne i bezobsługowe rośliny. I co ważne - nornice ich nie lubią. :D Byłam wczoraj na poczcie w sąsiedniej wiosce i... przysposobiłam następną chryzantemę... :oops: Mam jeszcze jedną upatrzoną , a że rosną od strony ulicy ( za ogrodzeniem) nie będzie problemu z pozyskaniem sadzonki. :;230
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lubię czosnki :D Dokupuję, jeśli napotkam na swojej drodze. Ostatnio kupowałam wyłącznie róże, a zaczyna mi brakować wypadów po cebulowe.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zwariowana pogoda jak nic. Wczoraj zima ( rano ostry przymrozek, potem ok. 0 st ), a dzisiaj wiosna i lekki deszczyk. Oszaleć można i trudno dziwić się roślinom, że fiksują. Zauważyłam ostatnio na działce, że nawet niektóre tulipany pokazują "noski" :shock: Mam nadzieję, że to nie ja wywołałam wiosennego ducha - od 2 dni przeglądam wiosenne fotki ;:224 Na forum też sporo osób zaczyna wspominki...
Dzięki Agness! Mój spiralny jakoś nie powala tempem wzrostu i obfitością kwitnienia ( miał 2 kwiatki :wink: ), ale i tak mi się podoba. Według mnie czosnki są nie tylko ładne, ale i pożyteczne. Warto znaleźć dla nich miejsce. Nie potrzebują go dużo.
Masz rację Jacku, roślinom chyba ta przedłużająca się jesień nie sprzyja. Może utrudnić im przezimowanie. Czosnki są the best. Też ich masz chyba niezłą kolekcję :wink:
Witaj Halinko! Widzę, że czosnki mają sporo wielbicieli. To dobrze. Warto się wspomagać odpowiednimi roślinami zamiast nadużywać chemii.
Małgosiu witaj w klubie! :wink: Kolejna słabość nas łączy ;:138 Też uważam, że to duży plus iż nornice nie gustują w czosnkach. Nowe chryzantemki?! Trzymam kciuki! I to nie całkiem bezinteresownie :oops: Muszę Ci powiedzieć, że ta różowa co mi sąsiadka obiecała bardzo długo stoi w wazonie. Moje już poszły na śmieci, a ta wciąż elegancka i ma nawet zielone listki :shock:
Ewuniu chyba będziesz różaną potentatką :wink: Przy różach czosnki są wręcz konieczne, więc kupuj i sadź.

To może i ja coś wiosennego wrzucę na dobranoc...
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widok dający nadzieję na przetrwanie zimy :D Ta, co prawda, jeszcze nie nadeszła, ale niechybnie nas dopadnie. Na razie czekam, aż tania siła robocza się obudzi, potem skończymy obsypywać róże. Będę miała wtedy nareszcie wolne :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Ja w tym roku też powsadzałam trochę czosnków, liczę na to że nie tkną ich norkice. A co Izuniu jemy z czosnku niedźwiedziego korzeń, liście czy kwiat. No nie wiem, zdarza się.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś też jestem zdania, że zima przypomni sobie o nas i przyjdzie. Chociaż pogoda taka jak dziś ( ulewny deszcz i grzmoty z błyskami :shock: )zapowiada zazwyczaj wiosnę.
Krysiu nie ma takich co by wszystko wiedzieli. Z czosnku niedźwiedziego zjada się młode listki. Można je stosować do sałatek, kanapek, past, twarożku i co komu przyjdzie na myśl. Posiekane listki mogą śmiało zastąpić szczypiorek.

Poszłam na działkę zobaczyć co tam słychać i bardzo szybko wygonił mnie...deszcz. I to raczej była regularna ulewa, bo zanim doszłam do domu wyglądałam jakbym wpadła do wody. A to przecież tylko 300m :;230 Fotki zrobiłam ( sobie niestety nie ;:224 ), ale pewnie dopiero wieczorem je pokażę.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Izo,jak masz tyle czosnków to bedziesz wiedziała czy one same się rozsiewaja czy od korzenia się rozrastają?Mam pierwszy rok tego fioletowego,a z biedronku kupiłam 3 opaqkowania żołtego i ani jedna sztuka mi nie wzeszła.Jak ta główka dojrzała to nasiona roztrzepałam na ziemi,czy z tego będą nowe sadzonki?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też grzmiało i lało :evil: Czyżby zapowiedź wiosny? Nie wierzę. Zakopcowałam wszystkie róże, w czym duży udział miała tania siła robocza. Zostało mi okrycie wrzosów włókniną i dorzucenie gdzieniegdzie stroiszu, ale to już wtedy, gdy pojawi się mróz. Ciepło jest.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

To już prawie cały kraj podlany :-) U mnie, oczywiście, do przesady!
Może przychodzić zima :-)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Jeszcze nieeee :uszy Niech jeszcze podlewa.
Też sadziłam różne czosnki. Jeden ( a tego mam chyba najwięcej) wcale piękny nie jest i nie wiem już , co to za jeden. Ale trzymam go między różami w nadziei , że odgania grzyby i może jakieś owady, co czosnku nie lubią.
:wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak...zdjęcia do niczego, w zasadzie tylko do kosza :( Więc nic świeżego nie pokażę - sorry...
Małgosiu czosnki na pewno się rozsiewają o ile im się na to pozwoli. Poza tym rozmnażają się przez cebulki przybyszowe podobnie jak inne cebulowe. Z tego co piszesz to wiosna wyrosną młode siewki podobne do trawek. A za rok lub dwa zakwitną.
Ewuś wyczytałam, że nabawiłaś się kontuzji przy tej wczorajszej pracy. To niedobrze. Oszczędzaj się teraz i lecz. Wrzosy przykrywasz włókniną? Ja tylko przysypuję lekko liśćmi. Też muszę jeszcze co nieco wystroić na zimę stroiszem, ale to później.
Siberio specjalnie dla Ciebie mój błękitny orlik:

Obrazek

Krysiu zdaje się, że widziałam u Ciebie takiego wielkoluda w towarzystwie róż :wink: Masz rację niech podlewa tylko żeby nie zmroziło od razu takich świeżo podlanych roślin.

Na wiosenną nutę...
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Śliczny orlik.
Bardzo je lubię i też mam sporo odmian.