Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi

Post »

Krysiu,nie chciało ci sie spac , a cisza u ciebie, chyba z kielonkiem w dłoni przysneło ci sie? :;230
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja z pytaniem do Marzenki: nie za mokro mają takie polewane kłącza w piwnicy? Ja skropiłam tylko raz spryskiwaczem i bałam się, że mi pogniją, bo tak nawalone jedne na drugich leżą. Ziemia już mi się osypywała, taka sucha. Korzenie dziwaczka już zabrałam i wsadziłam do doniczki, ale też wyschniete są i nie wiem, czy coś z nich będzie. Dobrze, że nasiona pozbierałam...
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Kasiu właśnie dlatego,że piwnica ciepła to leję tę wodę na łeb roślinkom,inaczej dalie,kanny mogłby się ususzyć na wiór.Od lat tak robię,lejesz tak na oko-nie za dużo,tyle,zeby było lekko wilgotno,lepiej częściej a po troszku
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jak mieszkałam w bloku na parterze to różnie było z kultura ludzi mieszkających wyzej.Jak kwiaty były podlewane to wszystko jak szło po kolei na dół,nie ważne,że ktos miał pościel przewieszona przez poręcz,podlewanie było najważniejsze.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Krystyna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p

Post »

Krysiu - pięknie! Ale pranie to chyba ciężko zawiesic na te sznurki? ;:224
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Krysiu ależ mi poprawiłaś humor tym zdjęciami-jaka mnogość gatunków-ślicznie.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

Poruszyłyśmy tu kilka kwestii związanych z balkonem.

U nas nie przewiesza się pościeli przez poręcze, a pranie wisi na stojakach, tak żeby nie było widoczne z zewnątrz. Do tych sznurków sa przywiazane pomidorki koralik. Zaleceniami spółdzielni jest ozdabianie roślinami, są przeprowadzane nawet konkursy na najładniejszy balkon lub najładniejszy ogródek przyblokowy.

Po drugie tam gdzie nie ma zewnętrznych stałych skrzynek na kwiaty, to nie wolno zawieszać na uchwytach doniczek na zewnątrz, lecz od środka balkonu. Względy bezpieczeństwa.

Po trzecie, to prawie każdy nad swoim balkonem ma 15 centymetrowe zadaszenie uniemożliwiające przypadkowe przelanie skrzynek balkonowych.
Wygląda to tak lub podobnie. W niskich blokach są większe korytka betonowe z odpływem.

Obrazek
Pozdrawiam Krystyna
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Ale fajne rozwiązanie.Ja też jestem wrogiem wywieszania przysłowiowych gaci na pokaz.Nawet jak mieszkałam na 3 piętrze to do skrzynek zawsze miałam podstawki-podlewałam bardzo ostrożnie,żeby nie przelać.Też bym chciała aby w naszym mieście był konkurs na najładniejszy balkon,ogródek przyblokowy-ale chyba możę pomarzyć...chyba,że mi podpowiesz jak to zorganizować i kogo prosić o rozpatrzenie pomysłu
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p

Post »

Świetny pomysł z tymi daszkami. U mnie tego nie ma :( Skrzynki wiszą na zewnątrz, tak więc na balkonie można wieszac nawet gacie :wink: :oops: nie są bowiem widoczne od zewnątrz. Sznurki są tak mniej więcej jak u Ciebie Krysiu, tylko zamiast takiej (betonowej?) osłonki, ja mam wiklinę. Najgorsze u mnie jest to, że kwiatki wyłażą mi ze skrzynek i zaplątują się w sznurki i ja mam problem z wieszaniem prania. Suszarkę rozstawiam rzadko - jak mam naprawdę dużo prania i na 3 sznurkach mi się nie mieści.
Z wywieszaniem gaci to u mnie jest "wesoło" - na parterach nie ma balkonów, więc ludzie z parterów wywieszają pranie na sznurkach przed klatką schodową. Ja bym chyba się wstydziła wieszac męskie kalesony, i niekoniecznie muszę wiedziec w jakiej piżamie śpi sąsiad z dołu...
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

Kasiu, a straży miejskiej wy nie macie, żeby pozbierała te gacie. Dla bezdomnych jak znalazł, nic tylko brac i ubierazc z wystawki.
Marzenko do administratora osiedła czy bloku.

A te daszki nie moga byc wieksze - architektura.
Pozdrawiam Krystyna
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

ale cuuuuudny i kwietny balkon...... :shock: ;:196 ;:138 ;:138
tylko pozazdrościć ;:138 ;:138 ;:224

no u mnie balkony są stare i zawsze jak ktoś podlewa coś na górze, to albo słychać jak się woda leje albo ją widać i najczęściej jak się lekko wychylisz to oberwiesz po głowie - uroki mieszkania w starej i zabytkowej kamienicy :;230 i do tego prywatnej ;:224
no my z mamą czasami przewieszamy pościel przez poręcz albo ryzykujemy i wieszamy na podwórku ale to tylko latem tak to pranie ląduje na balkonie od późnej wiosny do późnej jesieni ;:224 no poza gaciami te to tylko w kuchni albo zupełnie z tyłu ;:224
zaś na balkonie mama hoduje zioła a ja używam go jako przechowalni roślin jak jakieś kupię no zanim pójde z nimi na działkę - zresztą pokazywałam u mnie w wątku :;230 ;:224

teraz balkon jest zabezpieczony i nieotwierany zaś na nim na kolejny sezon czeka kosiarka ;:170
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Krysiu Twój balkon jest przepiękny....niesamowita obfitość kwiecia , gdy sie idzie ulicami, gdzie są tak ukwiecone balkony, to aż oczu nie można oderwać, od razu miasto jest bardziej wesołe i piękne :D
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Krysiu piękny jest Twój balkon, a pomysł z daszkami na balkonach bardzo dobry. U nas też niektórzy lokatorzy w blokach zainstalowali sobie indywidualnie daszki bez zgody spółdzielni i musieli je zlikwidować.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p

Post »

krysad71 pisze:Kasiu, a straży miejskiej wy nie macie, żeby pozbierała te gacie. Dla bezdomnych jak znalazł, nic tylko brac i ubierazc z wystawki.
Krysiu, zupełnie niedaleko mamy Dom dla Bezdomnych - ale jakoś nikt po te galoty nie sięga :;230
A sąsiedzi są bardzo mili i sympatyczni, więc jakoś te pranie znoszę :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”