Wandy ogródek pod dębami, część 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wandy ogródek pod dębami, część 2

Post »

Agness, Małgocha, Leszczynko, dzięki serdecznie za wizytę ;:196

Marylko, wiesz, rzeczywiście chyba wszyscy siedzą w ogrodzie albo myją okna, bo jakoś jakby mniejszy ruch na FO, przynajmniej u mnie. Co do hiacyntów, to one jednak pachną, choć rzeczywiście nie tak odurzająco jak im się czasem zdarza. Ja nie mam ich aż tak dużo. Może gdy trochę dosadzę, zapach stanie się intensywniejszy.

Kamyku, ja nie mam magnolii. Boję się, że u mnie by zmarniały. Chodzę je podziwiać do OB w Powsinie ;:108

Evick, ja nie wiem Ewuniu, jak z tą niebieską odmianą, bo mam je pierwszy raz. A rożowe u mnie jeszcze nie rozrosły się w kepki. Ty masz widocznie o wiele lepszą ziemię, więc się u ciebie rozpierają :)

AgaNet, witaj znowu. Już troszkę się za tobą stęskniłam, więc dobrze, że jesteś z powrotem :D

Paulo, rzeczywiście smuga aromatu od hiacyntów ciągnie się za mną wszędzie, gdzie tylko się obrócę. Szczególnie wczesnym rankiem i wieczorem. Piękny zapach...

Olku, na razie jakoś chwastów u mnie niewiele. Staram się ściółkować rabaty korą i pewnie dzięki temu ogranicza to rozrost chwaściorów. Amorki są u mnie w domu i w ogródku. MOże to troszkę kiczowate, ale mnie to nie obchodzi, bo one wprowadzają taki cieplejszy nastrój. :)

Dosiu, witaj, miło że wpadłaś :wit Pytasz, czy wykopuję hiacynty. Nigdy mi się to nie zdarzyło. Rosną już sześć lat niektóre i nadal są mniej więcej takie same. Czasem jakiś wymarznie, ale jesienią ubytki uzupełniam. :)
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

AgaNet, witaj znowu. Już troszkę się za tobą stęskniłam, więc dobrze, że jesteś z powrotem :D
Dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dzisiaj pomiędzy myciem jednego i drugiego okna poszłam sobie obejrzeć stan wszystkich moich host.
Przede wszystkim widać już z daleka te, które wysadziłam niedawno z doniczek do gruntu. Wyglądają teraz o tej porze bardzo interesująco. Nic im nie przeszkodziły w rozwoju zimne noce. I na szczęście, nie dojrzał ich jeszcze żaden ślimor.

Mamma Mia i Rainforest
Obrazek Obrazek

Orange Marmelade i Eskimo Pie
Obrazek Obrazek

Inne przechowały się w doniczkach w piwnicy i teraz wystawiłam je już na dwór. NIech radzą sobie same.

Obrazek Obrazek

No i w końcu te najdzielniejsze, które przezimowały w gruncie i wystawiają nosy na świat.

Obrazek
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:) Pytałam bo moje hiacynty z roku na rok mają mniej zwarte kwiatostany (klka kwiatuszków na badylku) i nie wiem co robić aby były znowu piękne?
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32

Post »

Wandziu coraz piękniejsza ta wiosna u Ciebie.Hiacynty tak pięknie kwitną...A pytając o okrąglaki miałam namyśli te kołki drewniane takie grube na których sobie taki pomarańczowy dzbanek stoi(sielskie klimaty Kargula i Pawlaka).Czy one są dębowe?I jak długo je masz już?? Ja miałam takie cieńsze i sosnowe to już mi się przewracają ,a mają dopiero dwa lata.Więc myślę co tu nowego wymyślić podtrzymującego bok skalniaka.
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ah te hosty............
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Wandziu :wit Cudna wiosna u Ciebie i hosty masz już takie duże .Miłego dnia życzę
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Moje hosty nie wszystkie się jeszcze obudziły. Nie widzę sieboldy. Czyżby zmarzła? Czy ma jeszcze czas na pobudkę? Jak myslisz Wando?

Poidełko dla ptaszków mam podobne, tylko zrobiło się brzydkie i zardzewiałe. Musiałabym odnowić.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Piękne hosty Wandziu

musze iść zerknąć na swoje, ale chyba nic nie wychodzi z ziemi jeszcze :(
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dosiu, ja myślę, że puszystość hiacyntów zależy nie tylko od tego, ile lat rosną na tym samym miejscu, ale także od nawożenia. Często o nich zapominamy jesienią, gdy już ich nie widać na powierzchni, i nie dajemy im nazwozu, aby z wiosną mogły obficie rozkwitnąć. A z kolei wiosną nie wiemy na początku, gdzie są, zanim wyjdą na powierzchnię, i także ich nie dokarmiamy. Po drugie duże znaczenie ma miejsce, w którym siedzą. Musi być słoneczne. Moje posadzone w półcieniu wymarły :( a te na słońcu są stale ładne. W tym roku zakwitła mi odmiana baaaardzo puszysta. Spójrz, to te dwa jasno różowe. I pokażę jeszcze inne moje różowe hiacynty, na których widać, że jedne są rzadsze, a inne gęściejsze.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
adrian90
100p
100p
Od: 16 paź 2010, o 16:42

Post »

o jakie piękne hiacynty! u mnie też te kolorki :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Obserwatorze, czyli Iwonko, pytasz mnie o te moje kołki. Otóż mam je w dwóch miejscach w ogrodzie. Są to kołki dębowe, które pozostały po budowie domu. Mąż je pociął, bo były długachne, po czym wrzucił je do jakiegoś preparatu przeciw robalom i potem zrobił z nich palisadę. I stoją tak już piąty rok z rzędu. Na pewno nie są wieczne, ale na razie się trzymają. Jeśli zastanawiasz się nad rozwiązaniem, to podpowiem ci, że są w sprzedaży takie palisady betonowe po 6 złociszów sztuka. Może takie by ci pasowały. Ja kupiłam pięć i chcę je gdzieś postawić, ale jeszcze nie wiem gdzie ;:24

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Obrazek Obrazek
Adrianie, miło mi cię widzieć, a raczej czytać po raz pierwszy w moim wątku :wit
Teresko, Ula i Izo , Mała Mi hosty moje ledwo wychodzą z ziemi, a niektóre jeszcze w ogóle się nie pokazaly. TRezba cierpliwie poczekać, bo na przykład siebolda wychodzi później i zalezy to wszystko od miejsca, w którym są posadzone. Te rosnące bardziej na słońcu wyjdą wcześniej. Izo moje poidełko też już zardzewiale, ale nie chce mi się go ruszać :wink:

Wszystko kwitnie i rozkwita, a jeśli jeszcze nie, to rośnie sobie na razie na zielono

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich host. Piękne, nawet te co zimowały w gruncie są już większa niż moje. A gdzie takie kołki betonowe można kupić?
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Witam Wandziu cieplutko, miło pospacerować po Twoim ogrodzie. Różnorodność zdjęć sprawia, że wydaje się ogromny i tajemniczy. Piękne hiacynty, podzielam zdanie na temat ich kwitnienia. U mnie przeważnie wszechobecny cień, większości brakuje i słabiej kwitną.
Widzę, że rozchodniki i inne, które rosną u Ciebie w donicy ładnie wyglądają. Czy na zimę przenosisz je do piwnicy czy radzą sobie w ogrodzie.
Chętnie usiadłabym przy Twoim stole piwnym przy białej kawie i toniku.
Pozdrawiam Krystyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”